Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. 

Αυτή ήταν η πρώτη επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών, τρεις μήνες έπειτα από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον κ. Μπάιντεν, τον περασμένο Ιανουάριο.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Ωστόσο, η επικοινωνία έρχεται λίγες ώρες μετά την οριστικοποίηση της απόφασης των ΗΠΑ να εξοστρακίσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, τη στιγμή που -σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης- ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την οθωμανική αυτοκρατορία.

Κατά τα σχετικά ρεπορτάζ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» το ερχόμενο Σάββατο 24 Απριλίου, στη δήλωσή του για τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν κάθε χρόνο τέτοια ημέρα οι αρμενικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Το πρακτορείο Associated Press κρατούσε, ωστόσο, μια επιφύλαξη για την περίπτωση αλλαγών της τελευταίας στιγμής στο κείμενο της προεδρικής ομιλίας. 

Το 2019, η αμερικανική Γερουσία πέρασε μη δεσμευτική απόφαση για την αναγνώριση της γενοκτονίας, κάτι που μέχρι σήμερα ουδείς Αμερικανός πρόεδρος έχει πράξει. Πέρυσι τέτοιον καιρό, όταν ήταν ακόμη προεδρικός υποψήφιος, ο Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευθεί στο μήνυμά του προς την αρμενική διασπορά ότι θα αναγνώριζε επισήμως τη γενοκτονία, εφόσον κέρδιζε τις εκλογές.

Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον θορύβησαν την Αγκυρα, όπου ο Ερντογάν είχε σύσκεψη με τους κορυφαίους συμβούλους του γύρω από το επίμαχο θέμα. Μετά τη διαβούλευση, η τουρκική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση όπου σημειώνεται ότι ο αρχηγός του κράτους «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την αλήθεια απέναντι στο ψεύδος περί γενοκτονίας των Αρμενίων και σε όσους υποστηρίζουν αυτή τη συκοφαντία για να υπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες».
 
Top