Το μυαλό είναι ο στόχος 
@Maria Louka
Διαβάζω το ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο στην ταράτσα της πολυκατοικίας που διέμενε ο Δημήτρης Λιγνάδης, σε μια βαλίτσα κάτω από τους θερμοσίφωνες βρέθηκαν 48 πειστήρια και πρόκειται κυρίως για γράμματα που λάμβανε από νεαρά κορίτσια και αγόρια (ανήλικα σε πολλές περιπτώσεις).
Ο Δημήτρης Λιγνάδης παρά το γεγονός ότι σκανδαλωδώς του δόθηκε άφθονος χρόνος να καταστρέψει στοιχεία, φαίνεται ότι προτίμησε ένα μέρος τους να το διατηρήσει, κρύβοντας τα. Κι αυτό γιατί στο δικό του εξουσιαστικό σύμπαν αυτά τα γράμματα ήταν λάφυρα της μακροχρόνιας κακοποιητικής και κυριαρχικής σχέσης που επιδίωκε με ανήλικα άτομα.
Σε ορισμένα από αυτά προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων σεξουαλικής παρενόχλησης/ βίας/ ασέλγειας, όπως σε αυτό που καταδεικνύει την αγωνία ενδεχόμενης εγκυμοσύνης ενός κοριτσιού, ενώ παραμείνει αναπάντητο το αν και που οδήγησαν οι έρευνες για το βιασμό ενός τρανς ατόμου στη Λέσβο το 1997.
Αυτό, όμως, που με βεβαιότητα αναδύεται απ’ όλα τα γράμματα είναι η συναισθηματική και ψυχολογική χειραγώγηση που ασκούσε στα ανήλικα θύματα του.
Επέλεγε στοχευμένα άτομα σε εφηβική ηλικία που εκ των πραγμάτων βρίσκονταν σε διαδικασία διερεύνησης της ταυτότητας τους – η οποία πάντα έχει στοιχεία ευθραυστότητας και επωδυνότητας – και δη άτομα που μπορεί να βίωναν αποκλεισμούς και οικογενειακά προβλήματα, αξιοποιούσε στο έπακρο τις εξουσιαστικές δυνατότητες που του έδιναν η ηλικία, οι γνώσεις και η αναγνωρισιμότητα του προκειμένου να εκμεταλλευτεί την ευαλωτότητα τους και να αποσπάσει ό,τι ήθελε.
Και ξέρεις αυτός ο μηχανισμός μπορεί να μην προϋποθέτει τη σωματική βία, συνιστά όμως κακοποίηση και αφήνει πίσω του πολύ πόνο και τσακισμένες προσωπικότητες.
Ένα κάθαρμα με πατέντες κακοποίησης σε θέσεις ευθύνης για να μπορεί να διαιωνίζει τον κύκλο εγκλήματος και σιωπής.
Αυτός ο κύκλος έσπασε χάρη στην αλληλεγγύη των θυμάτων που μίλησαν για να μη πέσουν άλλοι στα χέρια του.
Σήμερα ξεκινά η έρευνα για τον τέταρτο βιασμό που έφτασε στις αρχές. Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ το σύνολο των εγκλημάτων που διέπραξε ο συγκεκριμένος και όλους όσοι τον κάλυψαν και συνέπραξαν στη βία, μπορεί να ξεράσουμε άλλες 100 φορές με τις ανεκδιήγητες δηλώσεις του Κούγια αλλά δε θα ησυχάσουμε μέχρι να νιώσουν μια ελάχιστη λύτρωση όσες/όσοι πληγώθηκαν από αυτήν την ιστορία.
*(Κι όμως αυτός ο τύπος έγινε ο κατ επιλογή Διευθυντής Εθνικού θεάτρου με ανάθεση ...)
 
Top