Πράσινο φως να εμβολιάζονται κανονικά με το εμβόλιο του κορονοϊού και οι έγκυρες, έδωσαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές σε ΗΠΑ αλλά και Βρετανία, γεγονός που υιοθετεί και η χώρα μας.

Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ αρχικά το εμβόλιο του κορονοϊού ήταν απαγορευτικό για τις έγκυες, στη δεύτερη φάση μπορούσε να γίνει υπό προϋποθέσεις όταν η έγκυος είχε αυξημένο κίνδυνο.

«Ναι» από τις αρχές
Πλέον όμως οι υγειονομικές αρχές σε ΗΠΑ και Βρετανία κατέληξαν πως οι έγκυες μπορούν να κάνουν κανονικά το εμβόλιο.

Ειδικότερα όπως σημείωσε η κ.Θεοδωρίδου, στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε μελέτη σε 90.000 κυήσεις και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος. «Αυτό άνοιξε το πράσινο φως και υιοθέτησε την αντίστοιχη οδηγία και η Βρετανική Επιτροπή Εμβολιασμών πάντα με την σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού» σημείωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως σημείωσε: «Επομένως τα εμβόλια του covid που δεν περιέχουν κανέναν ζωντανό μικροοργανισμό μπορούν να γίνονται και στις εγκύους». Σημείωσε μάλιστα ότι δεν χρειάζεται καν να γίνεται πριν τεστ κύησης πριν γίνει ο εμβολιασμός.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι το εμβόλιο του κορονοϊού δεν επηρεάζει τη γονιμότητα και ούτε πρέπει να αναβάλλονται οι προσπάθειες τεκνοποίησης, ενώ πρόσθεσε ότι ο θηλασμός θα πρέπει να γίνεται κανονικά.


 
Top