Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει η οικογένεια της 23χρονης Μυρτούς που είχε κακοποιηθεί άγρια πριν από εννέα χρόνια στην Πάρο και έκτοτε βρίσκεται καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με ποσοστό αναπηρίας 100%.

Η οικογένεια της 23χρονης ανεβαίνει έναν δικαστικό γολγοθά καθώς το διοικητικό εφετείο της Αθήνας είπε όχι σε αποζημίωση καθώς έκρινε ότι το κράτος δεν έχει καμία ευθύνη για την επίθεση από τον αλλοδαπό δράση που την άφησε ανάπηρη, χτυπώντας της το κεφάλι στα βράχια.

Η μητέρα της Μυρτούς, ως δικαστική συμπαραστάτρια της κόρης της, όπως και η αδελφή της,με την αγωγή τους διεκδίκησαν αποζημίωση για ηθική βλάβη την οποία υπέστησαν λόγω του βαρύτατου τραυματισμού της Μυρτώς, αποτέλεσμα, όπως υποστήριξαν, παραλείψεων δημόσιων οργάνων και συγκεκριμένα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, η οικογένεια ζήτησε να καταβληθεί στην Μυρτώ ποσό 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημιά που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της. Επίσης, διεκδίκησαν την καταβολή ποσού 2.977,81 ευρώ κάθε μήνα , αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2017 και για όσο διαρκεί ο βίος της. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την αγωγή, θα έπρεπε να επιδικαστεί στη νεαρή κοπέλα για τα έξοδα διαβίωσης, καθημερινής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επιπρόσθετα, η μητέρα και η αδελφή της νεαρής γυναίκας ζήτησαν να επιδικαστεί στην καθεμία τους ποσό 50.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης.

Στην αγωγή τους υποστήριξαν ότι η Ελληνική Αστυνομία όφειλε να είχε λάβει όλα τα μέτρα που θα απέτρεπαν την παράνομη είσοδο του Βακάς στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, από τη στιγμή που ο δράστης εισήλθε παράνομα στη χώρα, οι αστυνομικές αρχές ήταν υποχρεωμένες να τον συλλάβουν, να τον παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη, ή να τον επαναπροωθήσουν στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής του.

Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας με απόφαση που εξέδωσε έκρινε ότι η Μυρτώ δεν δικαιούται αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο για τα όσα φρικαλέα υπέστη από τον Πακιστανό θύτη της, στην παραλία Χρυσή Ακτή.

Το Διοικητικό Εφετείο, στην απόφαση που εξέδωσε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η άγρια κακοποίηση της ανήλικης και ο βαρύτατος τραυματισμός της είναι το αποτέλεσμα των πράξεων του βιασμού και της απόπειρας ανθρωποκτονίας που τέλεσε ο καταδικασμένος σε βάρος της. Οι πράξεις δε αυτές δεν μπορούν να αποδοθούν «κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων» στο γεγονός της παράνομης εισόδου του στη χώρα και της διετούς παραμονής του σε αυτή. Με το σκεπτικό αυτό το Εφετείο έκρινε πως «δεν υπάρχουν παραλείψεις των οργάνων του εφεσίβλητου Ελληνικού Δημοσίου που να βρίσκονται σε αιτιώδη συνάφεια» με τον βαρύτατο τραυματισμό της Μυρτώς.

Την υπόθεση καλείται πλέον να κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας ενώπιον του οποίου προσέφυγε η μητέρα της νεαρής κοπέλας Μαρία Κοτρώτσου ως δικαστική συμπαραστάτρια της κόρης της, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την απορριπτική απόφαση του Εφετείου.

Το χρονικό
Ηταν 22 Ιουλίου του 2012. Η 15χρονη τότε Μυρτώ βρισκόταν στην Πάρο με την οικογένειά της για διακοπές. Η ανήλικη κατευθύνθηκε στα βράχια, ελάχιστα μέτρα μακριά από εκεί όπου βρισκόταν η μητέρα της. Στα αυτιά της φορούσε ακουστικά και άκουγε μουσική από το κινητό της τηλέφωνο. Ετσι δεν αντιλήφθηκε την παρουσία κάποιου άλλου ατόμου κοντά της. Επρόκειτο για τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς, ο οποίος την πλησίασε και, αφού της άρπαξε το κινητό της, τη βίασε. Κατόπιν προσπάθησε να τη σκοτώσει χτυπώντας το κεφάλι της στα βράχια. Στη συνέχεια, πήρε την ίδια πέτρα και άρχισε να χτυπά την κοπέλα πιο δυνατά. Η Μυρτώ βρέθηκε λίγο αργότερα ημίγυμνη και σε κωματώδη κατάσταση. Η ζωή της, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, είχε καταστραφεί. Λόγω των βαρύτατων κακώσεων που υπέστη σε εγκέφαλο και πνεύμονες, η κοπέλα μέχρι σήμερα παραμένει σε αφασία, χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει με το περιβάλλον, ενώ έχει υποστεί πλήρη κινητική παράλυση στα κάτω άκρα.

Με κυνισμό που σόκαρε ακόμη και τους πιο έμπειρους εγκληματολόγους, ο Πακιστανός Αχμέτ Βακάς περιέγραψε τον περασμένο Αύγουστο τη «μαύρη για τη Μυρτώ» Κυριακή της 22ας Ιουλίου στην Πάρο: «Περπατώντας πάνω στον δρόμο, είδα να κάθεται στον βράχο μια κοπέλα περίπου 17 χρονών.

Με το δεξί μου χέρι τη γύρισα ανάσκελα, πήρα με τα δυο μου χέρια την πέτρα και της την έριξα πάνω από το αριστερό της μάτι… Οπως υπολόγισα η πέτρα πρέπει να ήταν περίπου 5 κιλά. Είδα να τρέχει αίμα αλλά η κοπέλα ήταν ακόμη ζωντανή.

«Τη χτυπούσα με δύναμη»
Την είδα να κάθεται στα βράχια και να ακούει μουσική. Την πλησίασα για να της πάρω το κινητό. Αντιστάθηκε… Δεν ξέρω τι με έπιασε… Αρχισα να τη χτυπώ στα βράχια με δύναμη. Οταν σταμάτησε να αντιστέκεται, ασέλγησα πάνω της…

Μετά, πήρα την πέτρα και την πέταξα στη θάλασσα. Επλυνα τα χέρια μου στη θάλασσα, ανέβηκα στον δρόμο και έφυγα περπατώντας προς το ξενοδοχείο…».

Το προηγούμενο βράδυ, ο αδίστακτος θύτης με έναν συντοπίτη του διασκέδαζε σε πανηγύρι του νησιού. Κι αφού είχε… φτιάξει τη νύχτα του, αποφάσισε να φτιάξει και τη μέρα του, καταστρέφοντας για πάντα τη ζωή του 15χρονου παιδιού:

«Ολο αυτό που έγινε με την κοπέλα κράτησε περίπου 10 με 15 λεπτά. Φεύγοντας από το σημείο που είχα αφήσει χτυπημένη την κοπέλα δεν άκουσα κανέναν να φωνάζει.

Εφτασα στο ξενοδοχείο, ανέβηκα στο μέρος που έχω τα ρούχα μου και μερικές φορές κοιμάμαι, κάτω από το εστιατόριο του ξενοδοχείου, έβγαλα τα ρούχα μου και έκανα μπάνιο. Τα ρούχα που φορούσα τα έπλυνα μετά από δύο μέρες.

Καθώς πότιζα τα λουλούδια μετά από 20 λεπτά είδα να περνάει το ασθενοφόρο και η Αστυνομία. Κατάλαβα ότι ερχόταν για την κοπέλα. Φοβήθηκα και τότε πήρα το κινητό της κοπέλας και το πέταξα σε ένα καλάθι που πετάμε τα σκουπίδια.

Σκέφτηκα να φύγω από την Πάρο, αλλά δεν είχα λεφτά. Και να είχα όμως λεφτά δεν θα έφευγα γιατί όλοι θα καταλαβαίνανε ότι κάτι είχα κάνει. Μετά από μερικές μέρες ζήτησα από τον Πέτρο να μου πληρώσει τον μήνα που είχα δουλέψει.

Μου έδωσε 450 ευρώ και του είπα ότι κατεβαίνω στην Παροικιά να τα στείλω στη μάνα μου στο Πακιστάν. Θυμάμαι ότι ήταν 31 Ιουλίου, αλλά δεν θυμάμαι τη μέρα. … Στις 21:45 μπήκα στο High Speed μαζί με άλλα δύο παιδιά από το Πακιστάν κι έφυγα».

Η σύλληψη
Λίγο αργότερα η αστυνομία τον εντόπισε σε «κοινόβιο Πακιστανών» στη Νέα Χαλκηδόνα, όπου και συνελήφθη με τις κατηγορίες της βαριάς απόπειρας ανθρωποκτονίας, του βιασμού και της ληστείας σε βάρος της 15χρονης Μυρτώς. Στην ερώτηση «γιατί τη χτύπησες;» ο Πακιστανός απάντησε: «Φοβήθηκα ότι θα αποκαλύψει τι συνέβη»…

Ο δράστης με διάφορα τεχνάσματα προσπάθησε να ξεγελάσει τις αρχές προκειμένου να δικαστεί ως ανήλικος και να «καρπωθεί» όλα τα ελαφρυντικά.

Το 2017 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, όπως και το πρωτόδικο δικαστήριο, επέβαλε στον Βακάς ισόβια και κάθειρξη 25 ετών. 


 
Top