Την παραδειγματική τιμωρία των 20 βετεράνων στρατηγών και άλλων στρατιωτικών που πρότειναν επιβολή στρατιωτικού νόμου στη Γαλλία ζητεί το υπουργείο Αμύνης της χώρας, ενώ η ακροδεξιά υποψήφια πρόεδρος της Δημοκρατίας Μαρίν Λε Πεν τάχθηκε ανοικτά υπέρ τους.

Σε κοινό τους άρθρο σε γαλλικό περιοδικό, που συντάραξε τη Γαλλία και το πολιτικό της σύστημα, οι 20 στρατιωτικοί με βαθμό στρατηγού καλούν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να υπερασπιστεί τον γαλλικό πατριωτισμό έναντι της έξαρσης βίας από Μουσουλμάνους, αλλά και αυτό που αποκάλεσαν «διάβρωση της κοινωνίας από τον Ισλαμισμό».

Αν δεν μπορεί ο κ. Μακρόν, αναφέρει το άρθρο, τότε θα πρέπει να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος στη Γαλλία.

Χωρίς να χάσει την ευκαιρία, η κα Λε Πεν έσπευσε να δηλώσει στο ίδιο περιοδικό, το Valeurs Actuelles, ότι καλεί τους στρατιωτικούς που τάσσονται υπέρ της επιβολής στρατιωτικού νόμου να σταθούν στο πλευρό της «για να συμμετάσχετε στη μάχη που ανοίγεται. Προσυπογράφω την ανάλυσή σας και συμμερίζομαι τη θλίψη σας».

«Τα λόγια της κας Λε Πεν αντανακλούν μια σοβαρή παρεξήγηση εκ μέρους της των στρατιωτικών θεσμών, που προκαλεί μεγάλη ανησυχία», ανέφερε σε ανάρτησή της η υπουργός Αμύνης της χώρας, Φλοράνς Παρλί, την Κυριακή. Παράλληλα καταδίκασε με πολύ σκληρούς όρους την πραξικοπηματική πρόταση που υπογράφουν οι 20 στρατηγοί και πολλοί άλλοι στρατιωτικοί, σύμφωνα με το περιοδικό.

Τη Δευτέρα η κα Παρλί πρόσθεσε μέσω ραδιοφώνου ότι προβλέπονται ποινές για τους στρατιωτικούς που δρουν πέρα από τα καθήκοντά τους. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ζήτησε ήδη όσοι εν ενεργεία στρατιωτικοί έχουν προσυπογράψει το κείμενο υπέρ της επιβολής στρατιωτικού νόμου να τιμωρηθούν παραδειγματικά, όπως πρέπει. Ποινές είναι πιθανές και για τους απόστρατους στρατηγούς, επεσήμανε, όταν πρόκειται για κάτι τόσο σοβαρό. 
Πηγή: Reuters, 20 Minutes, Daily Mail
 
Top