Ηχηρή καταδίκη του Albert Bourla και πλήγμα στο γόητρο της Pfizer αποτελεί η απόφαση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων με αφορμή δηλώσεις του CEO της φαρμακευτικής εταιρείας σχετικά με τα παιδικά εμβόλια Covid.

O Bourla είχε ισχυριστεί ότι τα παιδιά ηλικίας πέντε έως 11 ετών επωφελήθηκαν από τον εμβολιασμό, αλλά η αρχή αποφάνθηκε πως τα σχόλιά του παραπλάνησαν το κοινό.


Ο ίδιος χρησιμοποίησε μια συνέντευξη στο BBC τον Δεκέμβριο 2021 για να δηλώσει ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλα τα οφέλη είναι υπέρ» του εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας πέντε έως 11 ετών κατά του Covid-19.
Ισχυρίστηκε ότι «ο Covid στα σχολεία ανθεί» και πρόσθεσε: «Αυτό αποτελεί μεγάλη ανησυχία για το εκπαιδευτικό σύστημα και υπάρχουν παιδιά που θα έχουν σοβαρά συμπτώματα».
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στις 2 Δεκεμβρίου - πριν εγκριθεί το εμβόλιο από τη βρετανική ιατρική ρυθμιστική αρχή για αυτήν την ηλικιακή ομάδα, γράφει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

«Επαίσχυντος»

Η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής κρίνει ότι οι παρατηρήσεις του Bourla σχετικά με το παιδικό εμβόλιο είναι «επαίσχυντα παραπλανητικές» και «εξαιρετικά προωθητικές», υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν αρκετές διατάξεις του κώδικα πρακτικής της Ένωσης της Βρετανικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας (ABPI).
Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) αντιτάχθηκε στη μαζική εισαγωγή ενός εμβολίου για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, λέγοντας ότι το «περιθώριο οφέλους» «θεωρείται πολύ χαμηλό» επικαλούμενο χαμηλό κινδύνους για την υγεία των παιδιών από τον ιό.


«Δεν υπάρχει απλώς καμία ένδειξη ότι υγιείς μαθητές στο Ηνωμένο Βασίλειο διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό SARS COV-2 και το να υποδηλώνει κανείς ότι αυτό συμβαίνει είναι επαίσχυντα παραπλανητικό», ανέφερε.

Ωστόσο λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά οι αρμόδιοι υπουργοί άναψαν το πράσινο φως για μία μόνο δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech στους νέους, με τους επικεφαλής ιατρούς του Ηνωμένου Βασιλείου να λένε ότι αυτό θα βοηθήσει να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία.
Μόλις τον Φεβρουάριο του 2022 η JCVI αποφάσισε ότι τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών θα μπορούσαν να εμβολιαστούν, αλλά οι υπουργοί είπαν ότι η απόφαση πρέπει να αφεθεί στους γονείς.
Η επιτροπή που συγκλήθηκε από τη ρυθμιστική αρχή διαπίστωσε ότι η Pfizer παραβίασε τον κώδικα με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων παραπλανώντας το κοινό, προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς και επέδειξε αδυναμία παροχής πληροφοριών με πραγματικό και ισορροπημένο τρόπο.



«Σύγχρονα Επιστημονικά Δεδομένα»

Η Pfizer άσκησε έφεση για τα ευρήματα, αντικρούοντας σθεναρά τους ισχυρισμούς ότι ο Bourla παραβίασε το εγχειρίδιο κανόνων.
Ισχυρίστηκε ότι τα σχόλιά του βασίστηκαν σε «τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία» και θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από «δημόσιες ανεξάρτητες εκτιμήσεις οφέλους και κινδύνου».
Μια επιτροπή προσφυγών συνεδρίασε νωρίτερα τον Νοέμβριο 2022 για να εξετάσει τα επιχειρήματά της.
Επιβεβαιώθηκαν παραβιάσεις του κώδικα που σχετίζονται με παραπλάνηση του κοινού, αβάσιμοι ισχυρισμοί και έλλειψη ισορροπίας.


www.bankingnews.gr
 
Top