Δεν χρειάζονται μακροσκελείς αναλύσεις για να εξηγήσουμε ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι μια τεράστια επικοινωνιακή απάτη. Η πλειονότητα των πολιτών πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ για να ψωνίσει τα προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες τους κάθε εβδομάδα και ως εκ τούτου γνωρίζει ποιες είναι οι τιμές, πόσα πλήρωνε στο ταμείο πριν από έναν χρόνο ή πριν από μερικούς μήνες, ακόμα και εβδομάδες...


Ξέρουν επίσης ότι το καλάθι τους σε κάθε επίσκεψη είναι όλο και πιο αδειανό, παρ’ όλα αυτά ο λογαριασμός αυξάνεται. Εξάλλου οι πολίτες δεν πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων για να κάνουν τους μαϊντανούς στα κανάλια, αλλά για να καλύψουν τις ανάγκες τους, τις οποίες υποχρεώνονται διαρκώς να περιορίζουν όχι εξαιτίας του πολέμου, αλλά λόγω του «Mitsotakis effect» στην οικονομία.

Ηδη από τον περασμένο καλοκαίρι, πολύ πριν τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στην Ουκρανία, το κόστος στην αλυσίδα παραγωγής, από τις ζωοτροφές, το πετρέλαιο κίνησης και το ρεύμα, αυξάνεται σταθερά, καταλήγοντας στο ράφι και στην τσέπη του καταναλωτή. Σήμερα η ελληνική κοινωνία δρέπει τους καρπούς τής εμμονικά νεοφιλελεύθερης πολιτικής Μητσοτάκη, που φροντίζει να κάνουν πάρτι οι κερδοσκόποι και να κερδίζουν οι ισχυροί. Αποκορύφωμα, το καλάθι της απόλυτης εξαπάτησης, που δεν εμπαίζει απλώς τους πολίτες, διαλύει τους μικρομεσαίους και τα μαγαζιά της γειτονιάς.

Πρόκειται για μια κυνική επιλογή, που σπρώχνει τους καταναλωτές στις μεγάλες πολυεθνικές ή ελληνικές αλυσίδες αφήνοντας στο έλεος τους φούρνους, τα κρεοπωλεία, τα μικρά σούπερ μάρκετ, που ιδίως στην περιφέρεια είναι και τα μοναδικά για χιλιάδες συμπολίτες μας. Το καλάθι του νοικοκυριού μοιάζει με τσιρότο σε βάρκα που μπάζει νερά. Δεν απαντά στην κρίση επιβίωσης για την πλειονότητα των νοικοκυριών, δεν βάζει φρένο στα καρτέλ των κερδοσκόπων, δεν ενισχύει τους ελέγχους, αφού έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ξεδοντιάσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Χωρίς πάγωμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, που θα έχει άμεσο και ουσιαστικό αποτύπωμα στα ράφια, οι πολίτες θα συνεχίσουν να φτωχαίνουν, να περικόπτουν ή να υποβαθμίζουν την ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουν, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βάζουν λουκέτο, ενώ οι ισχυροί φίλοι του Άδωνι Γεωργιάδη θα γίνονται όλο και πιο πλούσιοι.

avgi.gr
 
Top