Σχεδόν το 50% των υποδομών ηλεκτρικού ρεύματος της Ουκρανίας βρίσκεται εκτός λειτουργίας ενώ οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν και στο Κίεβο έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα χιόνια. Το τελευταίο μπαράζ ρωσικών επιθέσεων σε υποδομές ενέργειας προκαλεί ανησυχία ενώ εκφράζονται φόβοι πως τα χειρότερα είναι μπροστά...

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στη δοκιμαζόμενη χώρα από τον πόλεμο είναι τα λόγια ενός αξιωματούχου στο Κίεβο που προειδοποιεί ότι η πόλη μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και «πλήρη διακοπή λειτουργίας» του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωνε πως 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν μείνει χωρίς ρεύμα ενώ μηχανικοί δίνουν καθημερινά μάχες για να αποκαταστήσουν την ηλεκτρική ισχύ.

«Δυστυχώς η Ρωσία συνεχίζει να πραγματοποιεί πυραυλικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές και ζωτικής σημασίας υποδομές της Ουκρανίας. Σχεδόν το ήμισυ του ενεργειακού μας συστήματος είναι απενεργοποιημένο», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμιχάλ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή.

Ένας άλλος αξιωματούχος, της διοίκησης του Κιέβου, δήλωσε ότι η πόλη «προετοιμάζεται για διαφορετικά σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους διακοπής λειτουργίας» του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν θέλησε να πει τι ακριβώς θα συμβεί σε περίπτωση που συμβεί αυτό ωστόσο άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να εκκενώσουν την πόλη.

Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας, Ukrenergo, ενημέρωσε στο Telegram πως η Ρωσία στοχεύει να καταστρέψει την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανία και να αφήσει τους πολίτες χωρίς ηλεκτρισμό και θέρμανση.

Την Πέμπτη, η Ρωσία έπληξε ενεργειακές εγκαταστάσεις με ένα μπαράζ επιθέσεων. Οι πόλεις που υποφέρουν από τις περισσότερες διακοπές ρεύματος είναι το Κίεβο, το λιμάνι της Οδησσού στα νοτιοδυτικά και το Σάμι στα βορειοανατολικά.



Η κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες να εξοικονομήσουν ενέργεια μειώνοντας τη χρήση οικιακών συσκευών όπως φούρνους, πλυντήρια ρούχων, ηλεκτρικούς βραστήρες και σίδερα.
 
Top