Κώστας Βαξεβάνης

Μια κινέζικη παροιμία λέει «πρόσεχε τι εύχεσαι γιατί μπορεί να συμβεί». Θα ήθελα να κατανοήσουν αρκετά την παροιμία αυτή στο Μαξίμου και την κυβέρνηση. Και θα εξηγηθώ.

Η αποκάλυψη του  Documento  για τις παρακολουθήσεις από το  Predator, θα έπρεπε να έχει μία και μόνη αντιμετώπιση από μια... κυβέρνηση Ευρωπαϊκού Κράτους. Να δηλώσει αν έχει ή δεν έχει σχέση με τις παρακολουθήσεις και να δεσμευτεί ότι θα διευκολύνει την έρευνα. Όπως είναι διακριτό κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. 

Μετά το σοκ της αποκάλυψης, δηλαδή το σοκ γιατί γνωρίζουμε όσα γνωρίζουμε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με μια άθλια ανακοίνωση που σηκώνει αγωγή, μου επιτέθηκε προσωπικά αποκαλώντας με εθνικό συκοφάντη και σχετιζόμενο με Ρωσικές χρηματοδοτήσεις Μέσων Ενημέρωσης. Ο κύριος Οικονόμου θα κληθεί να τα αποδείξει αυτά στη Δικαιοσύνη εν καιρώ.

Στην ίδια ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν διέψευσε ότι γίνονται παρακολουθήσεις, αλλά τις απέδωσε σε «ιδιωτικά κέντρα». Δηλαδή έκανε ανακοίνωση για να με βρίσει και να εκτεθεί ηθικά και ποινικά. Ταυτόχρονα αμφισβήτησε αν υπάρχουν αποδείξεις για όλα αυτά.

Πριν πάμε στο θέμα «αποδείξεις» , να θυμίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βαρύνεται ήδη με την ευθύνη (πολιτική, ηθική και ποινική) για παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη. Η εμφάνισή του ως παρθένα σε πορνείο , είναι ύποπτη και επιβαρυντική. Ο Μητσοτάκης πήρε αυτοπροσώπως την ΕΥΠ υπό τον έλεγχό του, κατήργησε το νόμο που προέβλεπε ότι ο πολίτης μπορεί να ενημερώνεται για πιθανή παρακολούθησή του και ξεκίνησε τις παρακολουθήσεις βάζοντας μάλιστα μια εισαγγελέα να υπογράφει παρακολουθήσεις «για λόγους εθνικής ασφάλειας». Έδιωξε δε τον ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη, γιατί όπως είπε σε συνέντευξη στη  Sunday Times, είχε ευθύνη για όλα αυτά. Η καριέρα του ως κοριού είναι δεδομένη.

Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο έστησε μια Επιτροπή έρευνας παρωδία για να συγκαλύψει την υπόθεση, αρνήθηκε να αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα και την Αντιπολίτευση στη Βουλή σε συζήτηση για τις υποκλοπές και εξαφανίστηκε όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρευνας PEGA, έφτασε στην Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης είναι ο δράστης του εγκλήματος κατά της Δημοκρατίας και συμπεριφέρεται ως δράστης.

Μετά το αρχικό σοκ, ο κυβερνητικός μηχανισμός με τα μεγάλα αυτιά, προσπάθησε μέσω των Αυτιάδων και των λοιπών παρακοιμώμενων της δημοσιογραφίας, να πλασάρει το επιχείρημα ότι όλα αυτά είναι μυθεύματα και δεν υπάρχουν αποδείξεις. Την άποψη αυτή δεν την ασπάζονται ούτε οι πολίτες, ούτε οι παρακολουθούμενοι , ούτε οι επιχειρηματίες που ανακαλύπτουν ότι είχε στηθεί ένα δίκτυο παρακολούθησης και εκβιασμών τους. Όλοι γνωρίζουν, ότι οι αποκαλύψεις του Documento, όλες οι αποκαλύψεις, πατάνε σε στοιχεία. Αν κάποιος γνωρίζει καλά λοιπόν αν έχουμε αποδείξεις ή όχι για ό,τι  γράφουμε, αυτός είναι ο Μητσοτάκης.

Στο συγκεκριμένο μάλιστα δημοσίευμα με τους παρακολουθούμενους το γνωρίζει γιατί ο ίδιος ξέρει ποιους παρακολουθούσε. Οπότε μάλλον θα απευθυνθώ στους κυβερνητικούς που προσπαθούν να αναπαράξουν το επιχείρημα της έλλειψης στοιχείων.

Είναι σίγουροι ότι θέλουν στοιχεία και αποδείξεις; Είναι σίγουροι ότι θέλουν για παράδειγμα, εκτός από τα ονόματα των παρακολουθούμενων, να δουν και συνομιλίες μεταξύ υπουργών και επιχειρηματιών, ή υπουργών και… φίλων τους.  Βίντεο και ηχογραφήσεις; Γιατί αυτά αποτελούν απόδειξη. Είναι σίγουροι ότι θέλουν αποδείξεις της καταγραφής τους; Θεωρούν ότι η λύση είναι το “όλα στον αέρα” και όχι η υπεύθυνη πολιτική στάση που απαιτεί εδώ και τώρα να τελειώνουμε με το παρακράτος;

Το Documento αφού «έδεσε» τη λίστα (προέρχεται όπως γράψαμε ήδη, από πρόσωπα που χειρίστηκαν τις παρακολουθήσεις) επέλεξε να δημοσιεύσει τα ονόματα για να δείξει το μέγεθος της θεσμικής κατρακύλας και την εκτροπή. Όταν «δένεις» ότι αυτός που είναι πηγή σου, γνωρίζει λεπτομέρειες για όσα έγιναν και δένει τα γεγονότα δίνοντας κάθε είδους αποδείξεις, τότε προχωράς σε δημοσίευση. Στο φύλλο της Κυριακής δημοσιεύσαμε μόνο τα τέσσερα  link με κακόβουλο λογισμικό που έλαβε ο επιχειρηματίας Θόδωρος Καρυπίδης , ο οποίος ήταν στον κατάλογο παρακολούθησης. Αυτό ως μια απλή απόδειξη ότι ο κατάλογος παρακολουθήσεων δεν στηρίζεται μόνο στα…ονόματα.

Θα θέσω ωστόσο ένα θεωρητικό ερώτημα. Έχει δικαίωμα ο δημοσιογράφος να δημοσιεύσει προσωπικά στοιχεία επικοινωνιών που υπήρξαν μεταξύ προσώπων για να αποδείξει ότι υπήρξαν παρακολουθήσεις; Θα ικανοποιηθεί έτσι ας πούμε ο Άδωνης Γεωργιάδης που λέει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις, ή θα τρέξουν Εισαγγελείς, Γραμματείς και Φαρισαίοι να ασκήσουν διώξεις για κατοχή παράνομου υλικού, παραβίαση προσωπικών δεδομένων και παράνομη διαχείριση αρχείου; Θα θελήσει τότε η Δικαιοσύνη να κάνει έρευνα για το ποιος παρακολουθεί ή θα φορτώσει στο δημοσιογράφο ότι είναι αυτός που παρακολουθεί όπως έκανε και με τη Novartis;

Αυτό είναι μια υπόθεση εργασίας, ένα ηθικό δημοσιογραφικό δίλημμα που απασχολεί διεθνώς τη δημοσιογραφική κοινότητα και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι είναι και μια ανήθικη μεθόδευση της εξουσίας να γίνει η πολιτική με τέτοιους όρους.

Για μένα η ουσία είναι αυτό που πλέον φαίνεται. Ο πρωθυπουργός της χώρας φαίνεται ένοχος στα μάτια όλων. Οι πολίτες έχουν πεισθεί ότι τα ονόματα που δημοσιεύσαμε είναι ονόματα αυτών που ήταν σε παρακολούθηση. Στο εξωτερικό τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης μιλούν όχι μόνο για την αποκάλυψη αλλά για «ένα παρανοϊκό πρωθυπουργό». 

Μόνο στην Ελλάδα η γραμμή Μαξίμου και Αρείου Πάγου έχει ανάψει για να βρεθεί φόρμουλα δίωξής μου όπως τότε με τη λίστα Λαγκάρντ. Όταν πριν από δέκα ακριβώς χρόνια αποκάλυψα τη λίστα, επιχείρησαν να με συκοφαντήσουν, να με διαψεύσουν και να με στείλουν φυλακή. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει η κυβέρνηση και η αφεντιά μου να πάρει δύο διεθνή βραβεία. Μερικές φορές η ιστορία επαναλαμβάνεται ως βγάλσιμο της γλώσσας σε αυτούς που δεν θέλουν να την κατανοήσουν και να βγάλουν συμπεράσματα.

Σε κάθε περίπτωση διαβεβαιώνω τους ανήσυχους, ότι καλώς ανησυχούν γιατί στοιχεία υπάρχουν. Να προσέχουν μόνο τι εύχονται.

ΥΓ:  Και επειδή λέμε για την εκδίκηση της ιστορίας, τα έφερε έτσι η ριμάδα, που ο πρωθυπουργός ο οποίος έλεγε ότι χτυπάμε τη σύζυγό του και τα γυναικόπαιδα επειδή αποκαλύπταμε το ψευδές πόθεν έσχες της πρωθυπουργικής οικογένειας, να αποκαλύπτεται ότι παρακολουθεί ακόμη και τις συζύγους των υπουργών του.

ΥΓ2:  Όταν την προηγούμενη εβδομάδα το ΒΗΜΑ και ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, αποκάλυψαν ότι ήταν υπό παρακολούθηση ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η κυβέρνηση δεν είχε ζητήσει αποδείξεις. Γιατί;...

documentonews.gr
 
Top