Τακτική με δύο άξονες από τη Χαριλάου Τρικούπη, περιλαμβάνει μετωπική σύγκρουση με το Μαξίμου, που καταγγέλλεται ότι «έχει εξελιχθεί σε μια κλειστή κάστα εξυπηρέτησης... συμφερόντων», και ανάδειξη των θεσμικών τομών υπέρ της διαφάνειας στον δημόσιο βίο που θεσπίστηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Ανεβάζει τους τόνους και σκληραίνει τη φρασεολογία του το ΠΑΣΟΚ έναντι της κυβέρνησης της Ν.Δ. και των σκανδάλων που καθημερινά συνταράσσουν τα θεμέλιά της. Από τις παράνομες υποκλοπές και τις νέες σκοτεινές πτυχές που αποκαλύφθηκαν, μέχρι την προκλητική υπόθεση Πάτση και τις απευθείας αναθέσεις σε φίλους και κολλητούς του γαλάζιου συστήματος εξουσίας, το μήνυμα που εκπέμπουν από τη Χαριλάου Τρικούπη συνοψίζεται στην αναφορά «Μαξίμου Α.Ε.», την οποία προφητικά είχε χρησιμοποιήσει πρώτη η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά.

Ωστόσο, στο κόμμα της Κεντροαριστεράς δεν μένουν στις βαριές καταγγελίες. Γνωρίζουν ότι, εξαιτίας της άγριας πόλωσης που δημιουργεί η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ίδια θέματα, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι δικές τους αντιδράσεις είτε να μην εισακουστούν είτε να ταυτιστούν με εκείνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξέλιξη που για ευνόητους λόγους θέλουν να αποφύγουν. Η μέθοδος για να πετύχουν τον στόχο της επιβίωσης και διαφοροποίησης σε ένα πολιτικό περιβάλλον «ακραίας τοξικότητας» βασίζεται στην παράλληλη υπενθύμιση των θεσμικών τομών που έχουν υλοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια και όλες φέρουν την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ.

Πράσινοι νόμοι
Τη γραμμή αυτή έχει αναλάβει να προωθήσει στα μέσα ενημέρωσης ο εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Μάντζος, από τη μία πλευρά, κατακεραυνώνοντας την ασυδοσία και αλαζονεία της Ν.Δ. και του Μαξίμου, «που έχει εξελιχθεί σε μια κλειστή κάστα εξυπηρέτησης συμφερόντων» (ΣΚΑΪ) και, από την άλλη, παραθέτοντας αναλυτικά όλο το νομοθετικό πλαίσιο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των θεσμών και του ελέγχου της εξουσίας. «Νόμος 3861/2010, πρόγραμμα Διαύγεια για διαφάνεια στον δημόσιο βίο, με το οποίο μπορέσαμε να δούμε ότι ο κ. Πάτσης πήρε υπέρογκες απευθείας αναθέσεις από τα ελληνικά ταχυδρομεία. Νόμος 3943/2011 για την ενίσχυση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα, ώστε τώρα να μπορεί να ερευνά την υπόθεση του κ. Πάτση. Νόμος 3849/2010 για την ενίσχυση του “πόθεν έσχες”.

Ετσι τέθηκε το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτών και στελεχών σε offshore εταιρείες. Νόμος 4024/2011 για την καταπολέμηση της διαφθοράς δημοσίων αξιωματούχων. Νόμος 3869/2010 για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες και τα funds που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Μάντζος (OPEN), με σαφή στόχευση να αποκρούσει το επιχείρημα που ακούγεται συχνά από την κοινωνία, «όλοι ίδιοι είναι»...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

H Eφημερίδα των Συντακτών
 
Top