Νέα στρατηγική χαράσσει το Μέγαρο Μαξίμου για να ξεπεράσει το σκόπελο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Σε τρείς βασικούς άξονες... εντάσσεται η «γραμμή» που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα: υποβάθμιση των καταγγελιών για τις παρακολουθήσεις, δημιουργία θετικής ατζέντας και μέτρα ενίσχυσης των πολιτών. Τις κατευθυντήριες γραμμές αναμένεται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, τη Δευτέρα το απόγευμα.   

Ειδικότερα, όσον αφορά το ζήτημα των υποκλοπών η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ρίξει τους τόνους υπογραμμίζοντας πως από την πρώτη στιγμή κινήθηκε απολύτως θεσμικά στην υπόθεση.

Ταυτόχρονα, θα επιχειρήσει να στήσει μια γραμμή άμυνας απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας λόγω για «σκευωρία», «συκοφαντία» και «πόλεμο λάσπης». Παράλληλα, θα επιχειρήσει την «φυγή προς τα εμπρός» στο συγκεκριμένο ζήτημα με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει την «θωράκιση» του θεσμικού πλαισίου για τα κακόβουλα λογισμικά.
Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη με τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις «θα αυξηθούν οι δικλείδες ασφαλείας για τα πολιτικά πρόσωπα». Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κλείσει το ζήτημα το συντομότερο δυνατό και παράλληλα να «γυρίσει» το παιχνίδι υπέρ της – όσο το δυνατό – υπο την έννοια πως διορθώνει παθογένειες κι αδυναμίες ετών.

Στο πλαίσιο της αλλαγής της ατζέντας από το ζήτημα των υποκλοπών, το κυβερνητικό επιτελείο θα θέσει το επόμενο διάστημα σε εφαρμογή την υλοποίηση της «θετικής ατζέντας» για την καθημερινότητα των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή σε όλα τα υπουργεία να «τρέξουν» το νομοθετικό έργο και τις πρωτοβουλίες που αφορούν την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Μάλιστα, ασκεί πίεση προς τους Υπουργούς για να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και των προεκλογικών δεσμεύσεων.
Ο τρίτος άξονας της κυβερνητικής στρατηγικής αφορά τα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια. Τη στιγμή αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή μιας σειράς μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ..

Πρόκειται για μέτρα άμεσου χαρακτήρα που μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή, καθώς και σε μόνιμα μέτρα που θα εφαρμοστούν με την ψήφιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού και θα ισχύσουν από την αρχή του νέου έτους.

Προβλέπονται ανάμεσα στα άλλα:
Στήριξη 250 ευρώ το Δεκέμβριο σε 2.300.000 ευάλωτους συμπολίτες μας με σημαντικά διευρυμένη περίμετρο.
Πρόσθετη μηνιαία δόση των δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Επιπλέον μιάμιση δόση στα επιδόματα παιδιού.
Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
Διάθεση για φέτος 300 εκατ. ευρώ από 174 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά για το επίδομα θέρμανσης.
Οριζόντια επιδότηση 0,25 λεπτών για όλους στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Αύξηση έως 2.000 ευρώ του σπουδαστικού επιδόματος στέγης για τους πιο αδύναμους φοιτητές.
Στήριξη με περίπου 150 εκατ. ευρώ σε γεωργούς και κτηνοτρόφους  μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
Απαλλαγή από το φόρο επιτηδεύματος ή κάλυψη του 40% των εισφορών σε επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν μόνιμες προσλήψεις.
Μονιμοποίηση της μείωσης των 3 μονάδων στις ασφαλιστικές εισφορές.
Κατάργηση για όλους -δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους- της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Αύξηση στις συντάξεις για  σχεδόν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους από τα συνολικά 2,6 εκατομμύρια.
Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από την 1η Ιανουαρίου 2023, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης, που  μεσο-σταθμικά εκτιμάται στο 10%.
Διάθεση επιπλέον 180 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους έκτακτου υγειονομικού προσωπικού.
Μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αφορούν: Τη μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Θητείας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. Την επέκταση της μάχιμης πενταετίας ένστολων και σε λοιπές κατηγορίες προσωπικού. Την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Την ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων.
Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων...

Άννα Καραβοκύρη

libre.gr
 
Top