Σε μια ρεματιά στην περιοχή της Κερατέας ήταν κρυμμένοι εδώ και εννέα χρόνια δύο πίνακες, του Ισπανού ζωγράφου Pablo Picasso και του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian. 

 Πρόκειται για πίνακες μεγάλης αξίας που είχαν κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη τον Ιανουάριο του 2012. Εδώ και λίγες ώρες όμως είναι στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας και των αστυνομικών του Τμήματος Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες  έχει συλληφθεί ο ένας και μοναδικός δράστης ο οποίος φέρεται να έχει ομολογήσει την κλοπή ενώ είχε μπει στο στόχαστρο των Αρχών τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι αστυνομικοί βρήκαν τους πίνακες τυλιγμένους μέσα σε σακούλες και νάιλον σε συγκεκριμένο σημείο μετά την υπόδειξη του 50χρονου. Ωστόσο, το 2012 είχε κλαπεί και τρίτος πίνακας, ο οποίος ήταν του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) και απεικονίζει τον Άγιο Diego de Alcala σε έκσταση με την Αγία Τριάδα και τα σύμβολα του πάθους. Το συγκεκριμένο έργο δεν έχει ακόμα βρεθεί και φαίνεται ότι το… πέταξε.



Ο 50χρονος είχε απασχολήσει σε πολύ νεαρή ηλικία τις διωκτικές Αρχές για μια υπόθεση μικροκλοπής χωρίς ποτέ άλλοτε να είχε λογαριασμούς με την Αστυνομία.

Το χρονικό
Η κλοπή είχε διαπιστωθεί στις 9 Ιανουαρίου 2012 και ο δράστης, αφού απενεργοποίησε τον συναγερμό στο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης, παραβίασε μια αλουμινένια πόρτα στο μπαλκόνι του κτηρίου και μπήκε στον εσωτερικό χώρο της έκθεσης. Ενεργοποιήθηκε ο ανιχνευτής κίνησης στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων, στον οποίο έσπευσε αμέσως ο φύλακας, εντοπίζοντας τον εισβολέα τον οποίο και καταδίωξε.

Κατά τη διαφυγή του ο δράστης εγκατέλειψε στον χώρο ένα επίσης σημαντικό πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian, που απεικονίζει ένα τυπικό αγρόκτημα.

 O πίνακας «Γυναικείο κεφάλι»

Τελικά κατάφερε και αφαίρεσε τον πίνακα του Pablo Picasso «γυναικείο κεφάλι». Ήταν ένας πίνακας ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56 Χ 40, που φιλοτεχνήθηκε το έτος 1939 και απεικονίζει γυναικείο κεφάλι. Το έργο αυτό αποτέλεσε το 1949 δωρεά του καλλιτέχνη προς τον Ελληνικό λαό, σαν τιμητική προσφορά για την γενναία αντίστασή του κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, στο πλαίσιο της δωρεάς έργων Γάλλων καλλιτεχνών.

Ο δεύτερος πίνακας ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 35 Χ 44, του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian φιλοτεχνήθηκε το 1905 και απεικονίζει έναν ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού. Πρόκειται για το γνωστό έργο, «ο ανεμόμυλος Στάμμερ». Το έργο αυτό αγοράσθηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική Πινακοθήκη.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: «Δύο πίνακες που είχαν αφαιρεθεί από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012 (ένας του Πικάσο και ένας του Μοντριάν) βρίσκονται στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά τον εντοπισμό τους από το 2ο τμήμα του ΥΔΕΖΙ».

Την Τρίτη, στις 11:00 το πρωί, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις για την υπόθεση.
 
Top