Την κινητοποίηση του υπουργείου Περιβάλλοντος προκάλεσε η εμφάνιση της βλέννας στις θάλασσες της Λήμνου.
Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος μεταβαίνει σήμερα στο νησί, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει ρύπανση και να προχωρήσει σε δειγματοληψία, που θα σταλεί τον «Δημόκριτο» για ανάλυση. Παράλληλα, έχουν ήδη ληφθεί δείγματα από ακτές προκειμένου να διαπιστωθεί η ασφάλεια των νερών κολύμβησης.
Το Σάββατο θα μεταβεί στο νησί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων Κώστας Αραβώσης προκειμένου να αποκτήσουν ίδια εικόνα του προβλήματος και να επιβλέψουν τις δειγματοληψίες που θα πραγματοποιήσουν δύτες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) στα ανατολικά του νησιού.
«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνεται από τον Σωτήρη Ορφανίδη, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ωκεανογραφίας και θαλάσσιων Βιοεπιστημών, Γιώργο Τσιρτσή και Θαλάσσιας Τηλεπισκόπισης, Κώστα Τοπουζέλη για την εικόνα που παρουσιάζει το Βόρειο Αιγαίο, όπως καταγράφεται επίγεια και δορυφορικά. Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθεί εάν και κατά πόσο το ελεγχόμενο φαινόμενο ευτροφισμού που παρατηρείται στη θάλασσα της Λήμνου συνδέεται με το ζήτημα πλαγκτονικής βλέννας που παρουσιάζεται σε έντονο βαθμό στη θάλασσα του Μαρμαρά», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας που είναι αρμόδιο για θέματα που αφορούν στη θαλάσσια ρύπανση καθώς και με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), το λιμεναρχείο Λήμνου και τους τοπικούς φορείς ώστε να υπάρξουν άμεσες δράσεις επίλυσης του ζητήματος, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις δραστηριότητες των αλιέων αλλά και στην τουριστική κίνηση του νησιού».