Σήμερα Δευτέρα το πρωί είναι προγραμματισμένο να γίνει μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα πάρουν μέρος πολλά κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι υπουργοί οι οποίοι θα κληθούν να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους και να κάνουν τα σχετικά πρωτόκολλα για την εφαρμογή τους.


Οι συζητήσεις περί των «διευκολύνσεων» που θα έχουν οι εμβολιασμένοι πολίτες έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τυχόν «προνόμια» σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι συνέστησε «λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν».

Μάλιστα, αν κλειδώσουν οι λεπτομέρειες που απομένουν δεν είναι απίθανο να έχουμε και αύριο τις ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και στην συνέχεια τις εξειδικεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς.

Η άρση των περιορισμών για τους εμβολιασμένους θα ξεκινήσει από covid free χωρους – ανοιχτούς ψυχαγωγίας αθλητισμού και κλειστούς της εστίασης και η είσοδος θα γίνεται χωρίς μέτρα – μάσκες και περιορισμό πληρότητας, με απλώς την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Εξαιρούνται δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σουπερ μαρκετ, καταστήματα, τράπεζες και Μέσα Μεταφοράς όπου δεν θα υπάρχει διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη.

Στόχος όπως αναφέρουν κυβερνητικές πήγες είναι από τον Σεπτέμβριο η κοινωνία να μην χρειαστεί να μπει ξανά σε ένα νέο lockdown διότι πλέον τα εμβόλια είναι διαθέσιμα σε όλους γεγονός που δίνει την δυνατότητα στην χώρα να ανταπεξέλθει στην πανδημία.

Τα πρώτα προνόμια
Η εφαρμογή των προνομίων των εμβολιασμένων θα ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιούλιο με ορίζοντα το φθινόπωρο, με το πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί ουσιαστικά το διαβατήριο. Σημειώνεται πως τα πρώτα προνόμια στους εμβολιασμένους έχουν ανακοινωθεί καθώς από την προσεχή Δευτέρα, 28 Ιουνίου οι πλήρως εμβολιασμένοι εξαιρούνται από τη διενέργεια self test για την εργασία τους και για την άθλησή τους στα γυμναστήρια.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για το συγκεκριμένο προνόμιο είναι να έχουν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης εμβολιασμού (ή της πρώτης εάν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson).

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες τα προνόμια που θα εξετάζονται για τους εμβολιασμένους δεν είναι μόνο διαδικαστικά, δηλαδή δεν αφορούν μόνο τον τρόπο που θα ταξιδέψει κάποιος σε ένα νησί. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστούν πριν τον Σεπτέμβρη. Κι αυτό γιατί όπως αποδεικνύεται και από τα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι, στόχος είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού να λειτουργήσει ως «πράσινη κάρτα» για μία σειρά από δραστηριότητες.

- Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα
- Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ
- Είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς
- Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι από τη Δευτέρα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να πηγαίνουν χωρίς self test στην εργασία τους και στο γυμναστήριο, αρκεί να έχουν περάσει 15 μέρες από τη δεύτερη δόση.
- Ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου

Το πώς θα λειτουργήσουν αυτά τα προνόμια στην πράξη έδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός καθώς ανακοίνωσε ότι πρόσβαση στο γήπεδο θα μπορούν τη νέα χρονιά να έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει.

Φαίνεται λοιπόν, πως το σχέδιο που εξετάζεται για την εστίαση και την ψυχαγωγία είναι το εξής: Οι υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων θα μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αποκλειστικά σε εμβολιασμένους, οπότε και θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με πληρότητα 90% ή και 100%.

Αντίθετα, αν οι επιχειρηματίες επιλέξουν να απευθυνθούν σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Για παράδειγμα στην εστίαση 70% πληρότητα, στα τραπέζια μέχρι 10 άτομα, εργαζόμενοι με μάσκες κλπ.

Από αυτό το μέτρο θα εξαιρεθούν οι χώροι που είναι απαραίτητο να πάει ένας πολίτης όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ, κλπ. Σε αυτά δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
 
Top