Μούδιασμα και αντιδράσεις έφεραν στους επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το διπλό μοντέλο που θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας από το νέο κοροναϊό.

Στην ουσία, οι επιχειρηματίες καλούνται να επιλέξουν είτε μία Covid free επιχείρηση, είτε αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, από τις 15 Ιουλίου.

Και αυτό, γιατί το νέο μοντέλο, που ανακοινώθηκε  από την κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις εστίασης-διασκέδασης, είναι δύο ταχυτήτων.

Στην πρώτη ταχύτητα βρίσκονται οι Covid free επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές θα δέχονται μόνον εμβολιασμένους, εφόσον έχουν παρέλθει 14 ημέρες και από την δεύτερη δόση του εμβολίου, είτε θα δέχονται πελάτες οι οποίοι έχουν νοσήσει μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα αποτελεί και το «διαβατήριο» για τον πελάτη, που θέλει να επισκεφθεί ένα Covid free εστιατόριο, μία καφετέρια ή ένα μπαρ.

Όσοι επιχειρηματίες αποφασίσουν να υιοθετήσουν το Covid free μοντέλο, θα κερδίσουν μεγαλύτερη πληρότητα, η οποία θα φθάνει στο 85%, ενώ οι πελάτες, ακόμη και όταν θα βρίσκονται όρθιοι εντός του καταστήματος, δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκα. Η πληρότητα μειώνεται στα κέντρα διασκέδασης στο 60%.

 

Μικτές επιχειρήσεις
Στη δεύτερη ταχύτητα, οι επιχειρήσεις θα δέχονται τόσο εμβολιασμένους, όσο και ανεμβολίαστους πελάτες. Σε αυτή την περίπτωση, τα πρωτόκολλα λειτουργίας είναι αυστηρότερα.

Για να επισκεφθεί, για παράδειγμα, ένας πελάτης ένα εστιατόριο που λειτουργεί σε εσωτερικό χώρο, θα πρέπει προηγουμένως να έχει κάνει μοριακό ή rapid test.

H πληρότητα γι’ αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων θα είναι στο 50%, ενώ η πληρότητα είναι πολύ χαμηλότερη – στο 25% – για τα κλαμπ και τα μουσικά κέντρα.

Οι ανήλικοι θα μπορούν να προσέρχονται με δήλωση self-test γονέα.

Τα «θολά» σημεία
Υπάρχουν ωστόσο κάποια θολά σημεία στο σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, λίγες ώρες μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, υπήρξε μια τροπολογία στο ζήτημα.

Έτσι, στα καταστήματα που θα επιλέξουν το μικτό σύστημα, οι ανεμβολίαστοι πρέπει να έχουν κάνει rapid test για να μπουν σε αυτό. Το κόστος των rapid test ανέρχεται στα δέκα ευρώ. Κάθε άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να κάνει ένα τέτοιο τεστ.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, το κόστος των rapid tests μπορεί να είναι μεγαλύτερο από… το κόστος της εξόδου που θα επιλεγεί.

Σχετικά με τα ζευγάρια που δεν είναι και οι δύο εμβολιασμένοι, θα πρέπει να επιλέξουν μικτό κατάστημα και να καταβάλει ο ανεμβολίαστος το κόστος του rapid test.

Τέλος, και οι τουρίστες που δεν είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να κάνουν rapid test για να εισέρχονται στα ανάλογα καταστήματα.

Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης: Μαγαζιά πολλών ταχυτήτων και αθέμιτος ανταγωνισμός
Ενιαία αντιμετώπιση όλων των κλειστών χώρων και χρήση του 70% της χωρητικότητάς τους, με άμεση επιδότηση σύγχρονων ιονιστών αέρα, ζητάει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, αντιδρώντας στην πρόταση της κυβέρνησης για διαχωρισμό των μαγαζιών.

Σε ανακοίνωσή του, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης χαρακτηρίζει «δυστοπική» την πρόταση της κυβέρνησης για διαχωρισμό των μαγαζιών σε αμιγή και μικτά και εκτιμά ότι ο διαχωρισμός δημιουργεί «κοινωνικούς αυτοματισμούς, μαγαζιά πολλών ταχυτήτων και τελικά αθέμιτο ανταγωνισμό».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας για κοινωνική αλληλεγγύη, όπως αυτές περιγράφονται στον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών και διατυπώνονται στο άρθρο 4, παρ. 5 του Συντάγματος, ενώ έχουμε πληγεί υπέρμετρα ως πολίτες έναντι άλλων κι έχουμε κάνει ιδιαίτερες θυσίες με την οιονεί ανάκληση άδειας λειτουργίας των καταστημάτων μας. Καθ’ υπέρβασιν των νομοθετικών εξουσιοδοτήσεων, καλούμαστε να πάρουμε νέους ρόλους: αυτόν του ιατρικού επιτηρητή κι αυτόν του χωροφύλακα. Επιθυμούμε να σας κάνουμε γνωστό ότι ο ρόλος μας δεν είναι αυτός!».

Οι επαγγελματίες της εστίασης τονίζουν πως ο ρόλος τους είναι να φιλοξενούν «τους φίλους και πελάτες μας, στην προσπάθειά τους να χαλαρώσουν και να ‘αποδράσουν’ από την δυστοπική πραγματικότητα, που μας επιφυλάξατε!».

Αναφέρουν πως τάσσονται ανοιχτά υπέρ ενός συνεκτικού λόγου και συνεκτικών προτάσεων, καθώς και ότι τους βρίσκει αντίθετους κάθε διαχωρισμός, «που δημιουργεί διχασμό μεταξύ των πολιτών και θυμίζει ζοφερές εποχές».

Και καταλήγουν: «Η εξαγγελία των κυβερνητικών προτάσεων είναι αντίθετη στην αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ως αυτοτελές ανθρώπινο δικαίωμα. Σας καλούμε να πάρετε πίσω αυτό το νέο διαχωρισμό και να συζητήσετε μαζί μας! Ζητούμε ενιαία αντιμετώπιση όλων των κλειστών χώρων και χρήση του 70% της χωρητικότητάς τους με άμεση επιδότηση σύγχρονων ιονιστών αέρα».


 
Top