Την κατηγορηματική άποψη ότι το Freedom Pass δεν πρόκειται να πείσει όσους νέους έχουν δισταγμό να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους υποστήριξε, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Mega», ο καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης, εξηγώντας τους λόγους. 

«Τα εμβόλια για τις πολύ μικρές ηλικίες έχουν μικρό κίνδυνο, αλλά είναι μικρός και ο κίνδυνος να πάθει κάτι κάποιος από τον κοροναϊό σε αυτές τις ηλικίες. Είναι λοιπόν μια προσωπική απόφαση, μπορεί κάποιος να το κάνει στο πλαίσιο μιας συνολικής συλλογικής προσφοράς, με την έννοια ότι ίσως έτσι μπορεί να προστατεύσει κάποιους ανθρώπους στο περιβάλλον του, ή κάποιους που είναι ευπαθείς. Βέβαια, η μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι να εμβολιαστούν οι ίδιοι οι ευπαθείς. Νομίζω ότι δεν είναι ζήτημα ο εμβολιασμός των νέων για να οδηγηθούμε σε εμφύλιο ή παγκόσμιο “πόλεμο”. Δεν είναι ένα θέμα που θα πρέπει να οδηγήσει σε τόσους διαξιφισμούς» σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης αναφορικά με τον εμβολιασμό των νεότερων ηλικιών.

«Προβληματικό κίνητρο το Freedom Pass»
Ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι το Freedom Pass, αν και γίνεται με καλή πρόθεση, είναι ένα κίνητρο προβληματικό από επιστημονικής άποψης, ενώ δημιουργεί και ηθικό πρόβλημα.

«Το κίνητρο αυτό καταλαβαίνω ότι γίνεται με καλή πρόθεση, αλλά είναι προβληματικό από επιστημονικής άποψης. Τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν ότι τέτοιου είδους κίνητρα δεν είναι αποτελεσματικά. Έχουν δοκιμαστεί στη Σερβία, με 25 ευρώ σε όσους εμβολιάζονται, έχουν δοκιμαστεί σε πολιτείες των ΗΠΑ, με 100 δολάρια που παίρνουν οι 16-35 ετών όταν εμβολιάζονται. Ήδη από πέρυσι αρκετοί οικονομολόγοι είχαν προτείνει αντίστοιχες λύσεις, και είχαν υπολογίσει ότι για να είναι αποτελεσματικό ένα τέτοιο κίνητρο θα πρέπει να είναι της τάξεως των 1000 δολαρίων» εξήγησε ο κ. Ιωαννίδης.

«Το θέμα είναι γιατί κάποιος δεν κάνει το εμβόλιο. Οι κύριοι λόγοι είναι ο δισταγμός, η αίσθηση ότι δεν είναι το εκπληκτικό προϊόν που μας σερβίρεται, αλλά κάτι για το οποίο δεν γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες παρενέργειες. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πειστούν με οικονομικά κίνητρα, αντιθέτως νομίζω ότι θα γίνουν ακόμα πιο διστακτικοί. Όταν είσαι διστακτικός και πάνε να σου πουλήσουν κάτι δίνοντάς σου ένα μπόνους, λες αν κάτι είναι τόσο καλό γιατί να μου δίνουν μπόνους;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε:

«Το δεύτερο πρόβλημα είναι το ηθικό. Σε μια κοινωνία που οι νέοι έχουν πληγεί πολύ περισσότερο, έχουμε αστρονομικά ποσοστά ανεργίας, το 50% έχουν ψυχικά προβλήματα υγείας μετά τα lockdowns, και τώρα τους δίνουμε 150 ευρώ. Αν η πρόθεση είναι να βελτιώσουμε το ποσοστό των εμβολιασμών, φοβάμαι ότι ακόμα και αν είναι θετική η πρόθεση καταλήγει σε μια αρνητική επίπτωση και σε ένα πρόβλημα ηθικών διαστάσεων». 
Top