Ο πρώτος υπουργός Υγείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής από την συχνότητα των "Παραπολιτικών" αποδόμησε σε μεγάλο βαθμό  τις θέσεις του κόμματος του για την Υγεία... 

Σύμφωνα με όσα είπε: 
 Ο ΣΥΡΙΖΑ ωραιοποιεί τα πράγματα, δεν λέει την αλήθεια στον κόσμο και μοιράζει δις για την υγεία, χωρίς να λέει από που θα τα βρει. Λέει χαρακτηριστικά: "Απο τις 14 δις της δαπάνης για την υγεία τα 6 ειναι ιδιωτικη δαπάνη. Και επί αυτου τα τελευταία εικοσι χρονια δεν εγινε εντελως τιποτα. Γιατί δεν θελω να ωραιοποιούμε τα πράγματα. Θα λεμε την αληθεια στον κόσμο. Και επειδή εχουμε εμπειρία κυβερνητική δεν μπορούμε να τα λέμε ευκολα και ωραία. Διότι ακούω πολύ ωραία, άκουσα το Θυμιο, να μοιράζει δισεκατομμύρια και εκατομμύρια. Μπορεί να μου πει στο τέλος ο Θύμιος που θα τα βρεί? Για να καταλάβω. Από που θα βρεθούν ολα αυτα τα δισεκατομμύρια; Mετά απο μια διακυβέρνηση τεσσάρων χρόνων, πρέπει να του λέμε την αλήθεια και την πραγματικότητα του ελληνικού λαού".

 Στρέφεται εναντίον της θέσης να μην γίνεται αξιολόγηση του υγειονομικού προσωπικού.
Συγκεκριμένα αναφέρει: "Το δεύτερο που θέλω να πω είναι οτι εγώ πιστεύω σε ένα συστημα που θέλουμε να το καταστήσουμε ποιοτικό. Μπορει να υπάρχει μια αλλεργία οταν ακούγεται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ αυτό, αλλά η αξιολόγηση είναι αναγκαία. Αν θέλουμε να φτιάξουμε ενα συστημα ποιοτικό. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι συντροφοι, ουτε εχουμε την ίδια αγάπη για να κανουμε την ίδια δουλειά μέσα σε ένα τέτοιο χώρο, που πραγματικά έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες και ιδιαίτερες αναφορές".

Γκρεμίζει την επιχειρηματολογία του Α. Ξανθου και του Π. Πολάκη σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον τομέα της πρόληψης. Λέει χαρακτηριστικά: "Εγω κατέθεσα στο κόμμα στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου μια ολοκληρωμένη πρόταση διαεπιστημονικης και διατομεακής παρέμβασης στη κοινότητα. Και το έκανα αυτό με βάση την εμπειρία μου στο χώρο. Το συστημα αυτο από τοτε που θεμελιώθηκε και καθιέρωσε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγειας, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οπως εξελίχθηκαν τα πράγματα ειναι πρωτοβάθμια φροντίδα υγειας διαχείρισης νόσου. Όσο και να θέλουμε να λέμε και όσο να υποστηρίζουμε ότι με αυτή τη δομή θα κάνουμε σοβαρή πρόληψη στην κοινότητα, έχω πολύ ισχυρές επιφυλάξεις. Πάρα πολλες".

Απορρίπτει τις  απόψεις ότι με ευρωπαϊκά χρήματα θα χρηματοδοτηθούν δαπάνες της υγείας για μόνιμες προσλήψεις. Συγκεκριμένα για το θέμα αυτό αναφέρει: "Και θα σας πω και κατι ακομα, προσπαθήσαμε και με τους ΤΟΜΥ. Λέμε και για ευρωπαϊκά χρήματα. Συντροφοι δεν θα λέμε στον κόσμο ότι θέλουμε. Τι σημαίνει ευρωπαϊκά χρήματα; Ξέρετε; Ξερετε τι δαπάνες ειναι τα ευρωπαϊκά χρήματα? Θα πληρώσουνε μόνιμες θέσεις τα ευρωπαϊκά χρήματα; Ποιος σας το ειπε αυτό; Πρέπει να λέμε πράγματα που πραγματικά μπορεί να γίνουνε και να μην εκτιθέμεθα μετά ευκολα". 

Κατηγορεί το δίδυμο Ξανθού- Πολάκη πως τέσσερα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να συμβάλλουν στον εξορθολογισμό της παραγωγής ιατρικών ειδικοτήτων, ώστε να ενισχυθεί η οικογενειακή περίθαλψη. Λέει χαρακτηριστικά: "Για να λέμε τα πράγματα όπως πρέπει. Είμαστε τέσσερα χρόνια κυβέρνηση, μπορείτε να μου πείτε τι κάναμε για το θέμα των ειδικοτήτων. Παράγουμε πλεονάζοντα αριθμό ορθοπεδικών και δεν εχουμε οικογενειακούς γιατρούς, δεν έχουμε εργασιακούς γιατρούς, δεν έχουμε ειδικότητες που πραγματικά τις έχουμε ανάγκη. Έπειτα νοσηλευτές. Αντι να πούμε οτι θα αυξήσουμε τις εισαγωγές στις σχολές νοσηλείας, λέμε ευκολα θα εξισώσουμε την τριτοβάθμια με τη δευτεροβάθμια. Θα γίνει πόλεμος μέσα στο χώρο του νοσοκομείου. Πήγε ο άλλος τέσσερα χρόνια πανεπιστήμιο για να του πεις θα τον εξισωσεις; Είναι ευκολο; Το έχουμε συζητήσει; Το έχουμε μελετήσει; Πόσο ευκολα θα το πουμε και πόσο δυσκολα θα το πραγματοποιήσουμε".

Περιγραφεί ουσιαστικά ως μια τρύπα στο νερό  τις πρόσφατες εξαγγελιες  για ένα ισχυρό ΕΣΥ. Συγκεκριμένα αναφέρει: "Πέστε μου εσείς με καθε ειλικρίνεια και με το χέρι στην καρδιά η πρόταση αυτή που καταθέσαμε πόσο απασχόλησε την κοινωνία. Πέστε μου για να καταλάβω και εγω και να το δεχτώ. Αυτά λεει και το ΚΙΝΑΛ. Αυτά λένε και άλλες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Που λεμε και εμείς. Ένα ΕΣΥ που θα αναμορφώσουμε, θα το στελεχώσουμε κτλ. Λέμε για 15.000 θέσεις μονιμου προσωπικού και δεν λεμε οτι δεν είναι αυτή η πραγματικότητα.Κάθε χρόνο φευγουν απο το συστημα περίπου 2.000 άτομα. Οταν λέμε σε τέσσερα χρονια θα πάρουμε 15.000, αφαίρεσε τις 6.000, να δουμε τι 8.000, να δουμε τι μένει. Δεν ειναι απλά τα πραγματα. Πρέπει να τα αξιολογήσουμε γιατί τώρα δεν έχουμε την ευχέρεια που ειχαμε το 2015".

Τέλος υποστηρίζει πως επί των ημερών Πολάκη- Ξανθού, δηλαδή για μια τετραετία στο Υπουργείο Υγείας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε θετικό αποτύπωμα με κοινωνικό αντίκτυπο.  Συγκεκριμένα αναφέρει: "Οταν εγω έγινα υπουργός Υγείας και εβαλα το θεμα μιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πεδίο που λεω, σε πέντε μηνες η Ελλάδα θα ειχε πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ειχε κανει τη διαφορά. Και θα κυριαρχούσε όπως κυριάρχησε το ΠΑΣΟΚ τριάντα χρόνια μόνο με το ΕΣΥ. Πέστε μου λοιπόν τώρα τι αφήσαμε πίσω και τι λεει στην ψυχολογία του κόσμου. Για να είμαστε ειλικρινείς. Εδώ δεν μπορέσαμε το Αγία Βαρβάρα να το πάμε στο Αττικόν. Και το αφήσαμε έτσι......"
 
Top