Με καθυστέρηση περίπου 15 λεπτών, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, την ώρα που υποστηρικτές του διαδήλωναν έξω από το δικαστικό μέγαρο. Φορώντας σκούρο μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα, ο 76χρονος Τραμπ εμφανίστηκε ανέκφραστος κατά την άφιξή του και χαιρέτησε τους υποστηρικτές του, υψώνοντας τη γροθιά του.
 
Στις 13:00 (ώρα Νέας Υόρκης) βρέθηκε στο δικαστήριο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να παρακολουθήσει τη διαδικασία, που ουσιαστικά τον καθιστά τον πρώτο πρώην ή εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ που βρίσκεται αντιμέτωπος με άσκηση ποινικής δίωξης.

Όλα τα φώτα είναι στραμμένα στον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος αυτή την ώρα,  βρίσκεται ενώπιον της εισαγγελίας, αντιμέτωπος με σωρεία κατηγοριών, στο κέντρο των οποίων βρίσκεται ο χρηματισμός της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. Για δίκη – τσίρκο κάνει λόγο ο Τραμπ.

Μιας δίωξης «υποκινούμενης από τον εισαγγελέα Μπραγκ που επιλέχτηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον Τζορτζ Σόρος, για να κάνει τη βρώμικη δουλειά του Τζο Μπάιντεν» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος.


Περί τις 14:30 μπήκε σιωπηλός στη δικαστική αίθουσα του 15ου ορόφου σε μία διαδικασία που δεν έγινε παρουσία καμερών, παρά μόνο δόθηκε άδεια σε πέντε φωτογράφους να λάβουν φωτογραφίες, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ άκουσε τις κατηγορίες που του αποδίδονται αν και ήδη έχει διαρρεύσει φωτογραφία.

Σύμφωνα με τους NYT τον Τραμπ βαρύνουν 34 κακουργήματα για τα οποία δήλωσε «Αθώος».

Ο πρώην πρόεδρος χαρακτήρισε «σουρεαλιστικό» το γεγονός ότι πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστή Χουάν Μέρτσαν, ενώ είχε ζητήσει προηγουμένως την αλλαγή τοποθεσίας της δίκης.

Καθώς πορευόταν προς το δικαστήριο, ο Τραμπ έγραψε στην πλατφόρμα που κατέχει στα κοινωνικά δίκτυα, Truth Social τα εξής: «Πηγαίνοντας στο δικαστήριο του Μανχάταν. Μοιάζει τόσο σουρεαλιστικό. Ουάου, θα με συλλάβουν, δεν το πιστεύω. Δεν πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει στην Αμερική. Κάντε την Αμερική ξανά σπουδαία (MAGA)».






Με την άφιξη του Τραμπ στο δικαστήριο ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή τέθηκε υπό κράτηση από τις αστυνομικές αρχές προτού του απαγγελθούν κατηγορίες. Αρχικά πέρασε τη διαδικασία των δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Στη συνέχεια, θα του παραδώσουν τον φάκελο με τις κατηγορίες οι οποίες του απαγγέλλονται με πληροφορίες να κάνουν λόγο για έως και τριάντα τέσσερις κατηγορίες για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς. Ύστερα θα πάει στον 15ο όροφο του κτιρίου ώστε να βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα.

Αυτοκινητοπομπή, αποτελούμενη από 10 οχήματα, συνοδεία της αστυνομίας, πορεύτηκε στο Δικαστήριο, ακολουθώντας τον Τραμπ.



Μόλις πριν λίγες ημέρες ο Ν.Τραμπ είχε δηλώσει: «Το βαθύ κράτος θα χρησιμοποιήσει οτιδήποτε έχει στη διάθεσή του για να κλείσει το πολιτικό κίνημα «Η Αμερική Πρώτα».
«Ζούμε το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας και από τότε που υπέβαλα υποψηφιότητα για πρόεδρος ως εντελώς πολιτικό αουτσάιντερ, η διεφθαρμένη άρχουσα τάξη προσπάθησε να αποκλείσει το κίνημά μας», υποστήριξε ο Τραμπ σε μήνυμα, επισημαίνοντας ότι «ένας εντελώς αθώος στοχοποιείται πολιτικά σε μια πράξη κατάφωρης παρέμβασης στις εκλογές».


«Οι Δημοκρατικοί έχουν εξαπατήσει αμέτρητες φορές κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας της εκστρατείας μου και τώρα όπλισαν το δικαστικό μας σύστημα για να τιμωρήσει έναν πολιτικό αντίπαλο, που τυχαίνει να είναι ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για Πρόεδρος. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ», προσθέτει ο Τραμπ πριν επιτεθεί προσωπικά στον εισαγγελέα του Μανχάταν που έχει αναλάβει την ποινική δίωξη:
«Ο Άλβιν Μπραγκ του Μανχάταν, ο οποίος επιλέχτηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον Τζορτζ Σόρος, αντί να σταματήσει το ανευ προηγουμένου κύμα εγκληματικότητας που κυριεύει τη Νέα Υόρκη, κάνει τη βρώμικη δουλειά του Τζο Μπάιντεν».


Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Alvin Bragg, του οποίου η καριέρα θα καθοριστεί από την αμφιλεγόμενη υπόθεση, εθεάθη αθόρυβα να μπαίνει στο γραφείο του πολύ νωρίς το πρωί.














Η βουλευτής της πολιτείας της Τζόρτζια Marjorie Taylor Greene πραγματοποίησε ήδη διαμαρτυρία κοντά στο δικαστικό μέγαρο στις 12.30 π.μ., ενώ έλαβε εχθές προειδοποίηση από τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Eric Adams να είναι «κόσμια στη συμπεριφορά» της. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι επιτέθηκε συγχρόνως στον εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ, λέγοντας ότι «όπλισε το ιερό μας σύστημα δικαιοσύνης εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ».
«Ο Άλβιν Μπραγκ έχει βλάψει ανεπανόρθωτα τη χώρα μας σε μια προσπάθεια να παρέμβει στις προεδρικές μας εκλογές», ανέφερε στο tweet.
 
Top