Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες αναμένεται να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας στο τοπικό κρατίδιο του Βερολίνου, μετά την απόφαση της βάσης του SPD για συνεργασία με το CDU.

Με ποσοστό 54,3%, η βάση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) του Βερολίνου υπερψήφισε την πρόταση για τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού» στην τοπική κρατιδιακή κυβέρνηση.

«Ανακουφισμένη»
Ο υποψήφιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κάι Βέγκνερ, νικητής των επαναληπτικών εκλογών της 12ης Φεβρουαρίου, θα είναι πιθανότατα ο νέος κυβερνήτης/δήμαρχος της γερμανικής πρωτεύουσας, μετά από τουλάχιστον δύο δεκαετίες διακυβέρνησης είτε από SPD και Αριστερά είτε, όπως μετά το 2016, από SPD, Αριστερά και Πράσινους.

Οπως ανακοίνωσε χθες Κυριακή το SPD, από τα 18.556 μέλη της οργάνωσης του Βερολίνου, στη διαδικασία συμμετείχαν 11.886, εκ των οποίων 6179 ψήφισαν «ναι» στη συνεργασία με το CDU και 5200 «όχι». Η απερχόμενη κυβερνήτης/δήμαρχος Φραντσίσκα Γκίφαϊ δήλωσε «ανακουφισμένη» και εξέφρασε τη διάθεσή της να εργαστεί για τα θέματα «για τα οποία κάναμε εκστρατεία».

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, η κυρία Γκίφαϊ αναμένεται ν’ αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της οικονομίας και όχι των Εσωτερικών, όπως αρχικά φημολογείτο.

«Δεν υπέκυψε στον πειρασμό»
«To SPD ψήφισε με λογική και υπευθυνότητα. Δεν υπέκυψε στον πειρασμό να ενταχθεί στην αντιπολίτευση, κάτι το οποίο ενδεχομένως να ήταν πιο εύκολο», σχολίασε ο Στέφαν Εβερς, γενικός γραμματέας του CDU στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι CDU και SPD έχουν τώρα την ευκαιρία να υπερβούν τους κοινωνικούς διαχωρισμούς και να οδηγήσουν το Βερολίνο σε μια νέα πολιτική κουλτούρα σεβασμού και υπευθυνότητας.

Σήμερα το CDU θα συνεδριάσει προκειμένου να δώσει και αυτό τη συγκατάθεσή του στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά η διαδικασία θεωρείται πλέον μάλλον τυπική και θ’ ανοίξει τον δρόμο για την υπογραφή, την Τετάρτη, της συμφωνίας του κυβερνητικού συνασπισμού.
Πηγή: ΑΠΕ


 
Top