Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Ο Καρλ Μαρξ μας είπε τι.
Ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ (Λένιν) μας είπε πώς!

«Επειδή δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για μια ανεξάρτητη ιδεολογία, που επεξεργάστηκαν οι ίδιες οι εργατικές μάζες κατά τη διάρκεια του κινήματος τους, το ζήτημα μπορεί να τεθεί μόνον ως εξής: Είτε αστική ιδεολογία, είτε σοσιαλιστική ιδεολογία.
Δεν υπάρχει μέση λύση, γιατί η ανθρωπότητα δεν έχει δημιουργήσει μια "τρίτη" ιδεολογία και, επιπροσθέτως, σε μια κοινωνία διχασμένη από τους ταξικούς ανταγωνισμούς, δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει μια ιδεολογία έξω, ή υπεράνω των τάξεων.
Επομένως, οποιαδήποτε ελάττωση της σοσιαλιστικής ιδεολογίας, οποιαδήποτε απομάκρυνση από αυτήν συνεπάγεται αναγκαστικά ενίσχυση της αστικής ιδεολογίας.
»

153 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν (22 Απρίλη 1870). Μια από τις μεγαλύτερες ευφυΐες που υπήρξαν ποτέ, οδηγός και γεννήτορας της πρώτης σοσιαλιστικής πατρίδας, υπέρμαχος της αδελφοσύνης μεταξύ των λαών.
Ο ακούραστος επαναστάτης δεν θα πάψει ποτέ να είναι ο "Πολικός αστέρας" για τους λαούς που μάχονται τον ιμπεριαλισμό.
Σήμερα επίκαιρος όσο ποτέ!
Τα διδάγματά του, οι παρακαταθήκες του δεν αφήνουν κανένα περιθώριο, κυρίως σ' όσους τον επικαλούνται και συνεχώς, αδιάκοπα στο όνομά του καθορίζουν πολιτικές του υπερεθνικού κεφαλαίου, εξαπατώντας τους λαούς.


«Να κάνετε το Έθνος υπόθεση του Λαού
κι η υπόθεση του Λαού θα είναι εκείνη του Έθνους...
Η αναγνώριση της υπεράσπισης της πατρίδας, σημαίνει την αναγνώριση ενός πολέμου δίκαιου ή άδικου.
Εμείς υπερασπιζόμαστε την πατρίδα από 25 Οκτώβρη 1917. Είναι ακριβώς για να ενισχύσουμε το δεσμό του προλεταριάτου με το διεθνές προλεταριάτο...»
Vladimir Lenin
(C. S. Caracciolo, εισαγωγή σε
"Il Marxismo e la questione nazionale" di Stalin ["Ο Μαρξισμός κι η εθνική υπόθεση" του Στάλιν],
εκδόσεις Einaudi, 1949)
 
Ο Λένιν γράφει και για όλους όσους σήμερα ειρωνεύονται την «υπεράσπιση της πατρίδας», ή την αντιπαραθέτουν με τον προλεταριακό διεθνισμό, αλλά κι εναντίον των ψευδοπατριωτών:
 
Στον ψευδοπατριωτισμό ο Λένιν αντιπαραθέτει, ως νόμιμο λόγο περηφάνιας. τον πατριωτισμό των εργατών που έχει σαφώς προσδιορισμένο δημοκρατικό, προοδευτικό κι επαναστατικό χαρακτήρα και γράφει:
«Ίσως είναι ξένο σ' εμάς τους συνειδητούς προλεταρίους, Μεγάλους-Ρώσους, το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας;
Σίγουρα όχι!
Εμείς αγαπάμε τη γλώσσα μας και τη δική μας πατρίδα, εμείς εργαζόμαστε κυρίως για την ανόρθωση των εργαζόμενων μαζών στη ζωή ως συνειδητοί σοσιαλιστές και δημοκράτες.
Εκείνο που μας πικραίνει περισσότερο είναι να βλέπουμε και να αισθανόμαστε τις βιαιότητες, την καταπίεση  και σε ποια κατεύθυνση θέτουν οι χασάπηδες τσαρικοί, οι ευγενείς κι οι καπιταλιστές τη δική μας όμορφη πατρίδα. [...]
Όλοι εμείς έχουμε καταληφθεί από το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας γιατί το μεγάλο Ρωσικό Έθνος έχει δημιουργήσει και μια επαναστατική τάξη. [...]».

Επίκαιρος όσο ποτέ και για τη μεταφορά σκλάβων της παγκοσμιοποίησης, με πρόσχημα "μετανάστευση": 
 
Β. I. Λένιν, στο «Ο Ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού»:
«...η ιμπεριαλιστική επέκταση των καπιταλιστικών οικονομιών... σε περιόδους οικονομικής κρίσης ωθούν τους βιομηχάνους να ελαφρύνουν την υπερεργασία και στη συνέχεια να καλούν από τις αποικίες, στη διάρκεια της ανάκαμψης τους διεθνείς μετανάστες ως  βιομηχανικό εφεδρικό στρατό, που θα εκτελέσουν το ρόλο τους απορροφώντας τους κραδασμούς, σε σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο στην αγορά εργασίας των χωρών προέλευσης, όσο και στις χώρες που φθάνουν, με αποτέλεσμα την εδραίωση της πολιτικής και οικονομικής θέσης της κυρίαρχης τάξης, της μπουρζουαζίας.»
 
Σήμερα, μετά από 153 χρόνια, ο Λένιν ζει κι οι παρακαταθήκες του παραμένουν επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε.
«Χωρίς επαναστατική θεωρία δεν υπάρχει επαναστατικό κίνημα»...
Σήμερα η επαναστατική θεωρία υπάρχει κι είναι παρακαταθήκη, αλλά απουσιάζει ο "Πρίγκιπας", όπως με σαφήνεια προσδιορίζει ο Αντόνιο Γκράμσι γράφοντας τα "Τετράδια της φυλακής", φυλακισμένος στα φασιστικά κάτεργα και με λογοκρισία, όπου προσδιορίζει τον "Πρίγκιπα", την αναγκαιότητα του κόμματος, τον ηγέτη που θα πάρει στις "πλάτες" του την υπόθεση του Λαού και των εργαζομένων.

«ΝΑΤΟ και Ρωσία τη γη ξαναμοιράζουν,
με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν!»
Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
, 17 Νοέμβρη 2022

2 Απρίλη 2023: Αφιερωμένο στην ηγεσία του ΚΚΕ...

Δυστυχώς, όσοι επικαλούνται τον Λένιν... περί άλλων τυρβάζουν... Αγώνας εναντίον του Ρωσικού ιμπεριαλισμού, όπως επιβάλλει το ΝΑΤΟ, μαζικούς μπολιασμούς με τα φονικά πειραματικά φάρμακα των πολυεθνικών Big Pharma, κίνδυνος κλιματικής αλλαγής, πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα... κι ολόκληρη η ατζέντα του ιμπεριαλισμού.

«Η ιστορία είναι δασκάλα, αλλά δεν έχει μαθητές...
Όσοι δεν γνωρίζουν ιστορία είναι καταδικασμένοι
να την επαναλάβουν
»
Αντόνιο Γκράμσι
Antonio Gramsci... ο εφιάλτης της Νατοϊκής αριστεράς!


Επειδή η φίμωση κι η λογοκρισία από το 4ο Ράιχ είναι σκληρή κι αμείλικτη, θα εντείνεται καθημερινά... όσοι κι όσες θέλουν μπορούν ν' ακολουθούν...Για να μην "χαθούμε" θα βρισκόμαστε στο Telegram: ΕΔΩ
 
Top