Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας
«Οι αναμνήσεις είναι η δύναμή μας.
Ας μην αφήσουμε ποτέ να σβηστούν από τη μνήμη
οι... ηρωικοί σταθμοί της Ιστορίας μας κι όταν η νύχτα
επιχειρεί να ξανάρθει, εμείς ας βάλουμε φωτιά στις
μεγάλες επετείους, όπως θα ανάβαμε πυρσούς»
Βίκτωρ Ουγκό, από γράμμα στον Λουί Μπλανκ (1877)
«25 Απρίλη 1983 - 25 Απρίλη 2023 Μπάκολι (Κούμα Ιταλίας) και Κύμη (Ελλάδας) έγιναν αδελφές πόλεις
40 χρόνια φιλίας και αδελφοσύνης. Η δέσμευση όλων πρέπει να είναι: να μεγαλώνουν ΠΑΝΤΑ αυτά τα συναισθήματα!!!
»
Samuele Elio Guardascione, 25 Απρίλη 2023
Ο αγαπητός Έλιο, σήμερα την επέτειο εορτασμού του Ιταλικού ΕΑΜ, της Αντίστασης στον φασισμό και τον ναζισμό, μας φέρνει πίσω για ακριβώς 40 χρόνια.
Στη Νάπολη της Ιταλίας κάποιοι περίεργοι, και κάποιοι περίεργοι στην Κύμη της Εύβοιας, θα τους λέγαμε "ψεκασμένους", συνωμοσιολόγους με τη σημερινή καθιερωμένη ορολογία "πολιτικής ορθότητας" (political correctness το πουλάνε οι "πανεπιστημιακοί" κι επαγγελματίες πολιτικοί), είχαν κάνει πραγματικότητα μια ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ πόλεων.
Η Μητέρα Πατρίδα, η Ευβοϊκή Κύμη, επισήμως αδελφοποιήθηκε στις 17 Νοέμβρη 1982 (επέτειο της Λαϊκής Εξέγερσης του Νοέμβρη), με την Κούμα (Δήμος Μπάκολι), μετά από 27 αιώνες βρήκε την "κόρη" της, την Ιταλική Κύμη και έγινε η "ολοκλήρωση" του ονείρου με την μετά πέντε μήνες επίσημη αδελφοποίηση στην Ιταλία, στις 25 Απρίλη 1983.
«[...] Μετά από δύο χιλιάδες επτακόσια (2.700) χρόνια. Μετά από πολλές ανταλλαγές επισκέψεων, συνεργασίες ομάδων εργασίας και επιστημονικών φορέων, στο τέλος της χιλιετίας, έγινε πράξη η επίσημη "αδελφοποίηση" δυο Δήμων: Του Δήμου της ελληνικής Κύμης από την Εύβοια και του Δήμου Bacoli από την Νάπολη της Ιταλίας, της ιταλικής Κύμης.
Πέρασαν είκοσι επτά (27) αιώνες!!!
Πρόκειται για μια "πράξη" που έχει την αναφορά της στον ελληνικό πολιτισμό, στην αρχαία Ελλάδα, στον ευρωπαϊκό πολιτισμό με αφορμή τον πρώτο αποικισμό στο δυτικό κόσμο.
Εκεί οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν ένα είδος πολύμορφου πολιτικοκοινωνικού περιβάλλοντος, την ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ στη ΔΥΣΗ, την ΚΟΥΜΑ.
Η διαθεσιμότητα μεγάλων και εύφορων εδαφών, η ύπαρξη εμπορικών οδών, οι οποίες συνέδεαν περιοχές που παρήγαγαν αγαθά μεγάλης αξίας, οι επαφές με ετερογενείς και ενδιαφέροντες πολιτισμούς, όλα αυτά και άλλα ακόμα συνέβαλαν στην ιστορική - πολιτιστική διαδρομή του ευρωπαϊκού πολιτισμού, στη συμβολή του πολιτισμού στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.
Ο Χρόνος παραπέμπει στην Ιστορία, η Ιστορία στη μνήμη, η μνήμη στη γνώση. Η μετάβαση από το μύθο στη γνώση είναι ένας διαρκής αγώνας για όλους τους πολιτισμούς και όλες τις εποχές. Οι χιλιετίες του ελληνισμού, η διαχρονικότητα του ελληνικού πολιτισμού είναι ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα. Είναι όμως ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό για τη σχέση μας με την Ιστορία, δηλαδή και με το παρελθόν και με το μέλλον.
Ο τόπος διαμορφώνει τη σχέση μας τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους άλλους. Ο τόπος μας επιτρέπει να αντιληφθούμε τόσο το τοπικό όσο και το παγκόσμιο. Να μεταβούμε από τον πολιτισμό της ελληνικής πόλης στον πολιτισμό της ιταλικής πόλης, στον πολιτισμό των πόλεων της Ευρώπης.
Γιατί υπάρχει ο λόγος. Ο λόγος ως αιτία, ως αφήγηση, ως έμπνευση, ως διάλογος, ως πληροφορία είναι το ίδιο το σώμα της πολιτιστικής δημιουργίας, το ίδιο το σώμα του πολιτισμού. Ο αρχαίος Λόγος ως γραφή ενσωματώνει τη μνήμη και τη δημιουργία... [...]
» Απόσπασμα από το κινηματογραφικό σενάριο ντοκιμαντέρ του Νίκου Κλειτσίκα, που βραβεύτηκε (2000) ως καλύτερο σενάριο από την αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου πολιτισμού, όπου εγκρίθηκε η παραγωγή κι κρατική χρηματοδότηση (που δεν ελήφθη), όπως και κατοχυρώθηκε ως αποκλειστικό πνευματικό δικαίωμα ο τίτλος "Κούμα - Κύμη... Η πρώτη Ελληνική αποικία στη Δύση!", αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει παραγωγή.

Μικρή φωτογραφική διαδρομή από την Αδελφοποίηση στην Ιταλία:




Επιστημονικό Συνέδριο με διακεκριμένους Καθηγητές Πανεπιστημίων για τη "συνάντηση" της Μητέρας Πατρίδας με την αδελφή πόλη της...



Εκδηλώσεις... νυχτερινή λαμπαδηδρομία με σκάφη στη θάλασσα της Κούμας, παράσταση του ανυπέρβλητου Ρομπέρτο ντι Σιμόνε, σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας, συνθέτης και εθνομουσικολόγος...



Από τις εκδηλώσεις στην Παρθενόπη, το επίνειο της Κούμας, τον Δήμο Νάπολης με Δήμαρχο τον αντιφασίστα Αντάρτη Maurizio Valenzi, που βοήθησε να γίνει το όνειρο της Αδελφοποίησης πραγματικότητα...

Μικρή φωτογραφική διαδρομή από την Αδελφοποίηση στην Κύμη (17 Νοέμβρη 1982):




Η αντιπροσωπεία από την Ιταλία...
 





Η οικουμενικότητα του πολιτισμού. "ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ"!

Επειδή η φίμωση κι η λογοκρισία από το 4ο Ράιχ είναι σκληρή κι αμείλικτη, θα εντείνεται καθημερινά... όσοι κι όσες θέλουν μπορούν ν' ακολουθούν...Για να μην "χαθούμε" θα βρισκόμαστε στο Telegram: ΕΔΩ
 
Top