Δρ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας για τον Καρκίνο του Μαστού και την Υγεία του Μαστού  που διοργανώνεται στην Ρόδο ύστερα από 3 χρόνια αναβολής;

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. 

Η Διεθνής Εταιρεία Μαστολογίας το 2016 μου ανέθεσε, -όπως γίνεται πάντα 4 χρόνια πριν τη διοργάνωση του-,  την Προεδρία του “21st SIS World Congress on Breast Cancer and Breast Healthcare” που θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2020.  Και ενώ είχαν όλα προγραμματιστεί για να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο στην Αθήνα, μας προέκυψε η πανδημία του COVID 19 οπότε και ετέθη το δίλημμα ή να το ακυρώσουμε ή να το πραγματοποιήσουμε διαδικτυακά. Την ανωτέρω πρόταση δεν την έκανα δεκτή, γεγονός το οποίο στήριξαν και αποδέχτηκαν όλα τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, και ο λόγος ένας και μοναδικός. Να μην απολέσει η Ελλάδα των προνομίων που προκύπτουν από ενός τέτοιου διαμετρήματος Συνεδρίου όπως είναι προνόμια τουριστικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, επιστημονικά κ.ά.  Έτσι επικαιροποιήθηκε η αξέχαστη  έκφραση της Βούλας  Πατουλίδου το 1992, στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης, όταν κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο και είπε  “Για την Ελλάδα ρε γ…..”. 

Είναι πάρα πολύ σημαντικό το Συνέδριο να γίνει δια ζώσης,  ιδιαίτερα για τους  νέους ιατρούς, οι οποίοι προβληματίζονται, επιθυμούν και διερευνούν όταν θέλουν να κάνουν μία μετεκπαίδευση, να τους τύχει να δουν από κοντά και να ανταλλάξουν απόψεις διά ζώσης, με Επιστήμονες κολοσσούς στη Μαστολογία και να έρθουν σε πρώτη επαφή μαζί τους.

Καθώς στόχο και σκοπό έχουν να εξασφαλίσουν την μετέπειτα εξειδίκευση τους. Για τους λόγους αυτούς και ενώ το Συνέδριο είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2020, πήρα την απόφαση να μην δεχθώ να γίνει το Συνέδριο διαδικτυακά και το Δ. Σ. της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας είχε την καλοσύνη να δεχθεί την πρόταση μου και να μου δώσει την άδεια να το αναβάλω δείχνοντας για μια ακόμη φορά την εμπιστοσύνη του στο άτομο μου. Τελικά μετά από 2 αναβολές, καταλήξαμε το Συνέδριο του 2020, να γίνει στις 3 – 6 Μαΐου 2023 στη Ρόδο. 

Ανακεφαλαιώνοντας, έκανα αυτή την υπομονή όπως ανέφερα και προηγουμένως για να μην χάσει η Ελλάδα των προνομίων που συνδυάζονται με ενός τέτοιου διαμετρήματος Συνεδρίου, και να ανοίξουμε νέες πόρτες στους νέους ιατρούς.

Θα μου επιτρέψετε ακόμη να σας πω ότι στο διάβα της επαγγελματικής μου καριέρας διοργάνωσα με επιτυχία άλλα 4 Διεθνή Συνέδρια Μαστολογίας γενικότερα και της έρευνας του καρκίνου του μαστού ειδικότερα και άλλα 14 Πανελλήνια Συνέδρια με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας.  Οι δυσκολίες όμως που αντιμετωπίσαμε στη διοργάνωση του παρόντος  Συνεδρίου ποικίλουν, ήταν πρωτόγνωρες και συγκεκριμένα δεν είχαμε την ανάλογη στήριξη από τους αρμοδίους Φορείς και Εταιρείες για να μην πω αισθανθήκαμε την αδιαφορία τους. 

Με τη βοήθεια του Θεού αφενός, τη μακρόχρονη εμπειρία μου αφετέρου, την άριστη συνεργασία  με το γραφείο Γραμματειακής υποστήριξης  του Συνεδρίου, “World Congress” που αποδείχθηκε σημαντικός συμπαραστάτης στη διοργάνωση του, μαζί με την φιλική υποστήριξη Συναδέλφων σας, τους οποίους θα ήθελα και να ευχαριστήσω με την ευκαιρία αυτή, προχωράμε στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου στις 3 – 6 Μαΐου στη Ρόδο.

Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου Α. 

Στο Συνέδριο έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν 110 διακεκριμένοι και καταξιωμένοι προσκεκλημένοι ομιλητές από όλο τον κόσμο και τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία θα αναφερθούν  σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) που οδηγεί στην πιο λεπτομερή διαγνωστική απεικόνιση της μαστογραφίας. Επίσης, βελτιώνει το ποσοστό και τον χρόνο ανίχνευσης της νόσου, αναγνωρίζοντας και τις πιο μικρές αλλοιώσεις με τον βαθμό επικινδυνότητας τους. Έτσι, περιορίζεται σημαντικά η πιθανότητα λανθασμένης διάγνωσης από την μία πλευρά, καθώς και η ταλαιπωρία των ασθενών με τις περιττές επανεξετάσεις και την οικονομική τους αφαίμαξη από την άλλη». 

Στο Συνέδριο θα αναλυθούν από έγκριτους επιστήμονες από όλο τον κόσμο όλα τα φλέγοντα ζητήματα και οι προκλήσεις στο πεδίο της διάγνωσης και της θεραπείας του καρκίνου του μαστού, καθώς και οι νέες πρακτικές για την προάσπιση της υγείας του μαστού.  

Θα ανταλλαγούν απόψεις, σκέψεις, προτάσεις για το μέλλον και για τις αυξημένες δυνατότητες της Ογκοπλαστικής Χειρουργικής  μέσα στα νέα δεδομένα, καθότι είναι γνωστά τα ψυχολογικά προβλήματα που εμφανίζονται στην ασθενή μετά την αφαίρεση του μαστού.

Ακόμη, θα γίνει διεξοδική παρουσίαση της σημασίας των συζευγμένων μονοκλονικών αντισωμάτων και τα νέα δεδομένα στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Επίσης στο Συνέδριο ένα από τα κύρια θέματα του αποτελεί η αναγνώριση της Μαστολογίας ως ανεξάρτητης Ειδικότητας. Είναι ένα  μακροχρόνιο αίτημα των ειδικών και απαίτηση των ασθενών. Ακολούθως θα λάβει χώρα ηλεκτρονική ψηφοφορία των συμμετεχόντων, διότι επιτέλους εν έτη 2023 η Μαστολογία θα πρέπει να αναγνωριστεί ως Ειδικότητα, ώστε στην εποχή που τα πάντα είναι εξειδικευμένα, να μην ασχολούνται πλέον με τον μαστό «βαπτισμένοι Μαστολόγοι».

 

Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα

ε. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών

Γυναικολόγος-Χειρουργός-Μαστολόγος  

Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας

Εθνικός Εκπρόσωπος στην Ε.Ε. για τον καρκίνο του μαστού και τα Κέντρα μαστού.

Εκπρόσωπος του Π.Ι.Σ. στη UEMS για τις ανάγκες στη χειρουργική εκπαίδευση στον καρκίνο του μαστού

Δ/ντης Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας

Πρόεδρος 21st SIS World Congress on Breast Cancer and Breast Healthcare 

πηγη

 
Top