Της Ιωάννας Υψηλάντη
Γράφει το "Politico", ότι ο Μακρόν δεν μπόρεσε να λυγίσει τον Σι Τζιπίνγκ και οι... δύο πλευρές παρέμειναν στις θέσεις τους.
Ο Μακρόν ζήτησε από τον Σι να πείσει την Ρωσία να σταματήσει την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία και ο Κινέζος Πρόεδρος επανέλαβε το σχέδιο της χώρας τους, για την ειρηνική διευθέτηση του πολέμου, που ωστόσο η Δύση το έχει απορρίψει.
Επίσης ο Γάλλος Πρόεδρος ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογο του να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ζελένσκι, θέμα που θα το προωθήσει ο Σι, ανάλογα με τον φόρτο εργασίας που έχει και την χρονική κατάλληλη στιγμή.
Από την πλευρά της, η Ούρσουλα αναφέρθηκε στο θέμα της Ταϊβάν και ο Σι της διευκρίνισε ότι θα ήταν καλό να μην δοκιμάσει κάποιος να ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές της Κίνας.
Η συνάντηση διήρκεσε, λιγότερο από μία ώρα.
Αυτή η συνάντηση ήταν και ανούσια και αναποτελεσματική, αφού οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες μετέφεραν, απλώς, τις θέσεις της Ουάσιγκτον, επιβεβαιώνοντας την πολιτική και οικονομική τους εξάρτηση από τις ΗΠΑ.
Δεν υπήρχε οποιαδήποτε πιθανότητα να υπαγορεύσουν στον Κινέζο την στάση που θα κρατήσει, σε οποιοδήποτε θέμα, πέραν αυτής που ο ίδιος έχει επιλέξει. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, να υπαγορεύσει αποφάσεις στον Πούτιν, ή να τον επηρεάσει, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Μάλλον ήθελαν να πάνε για μαλλί και να βγουν κουρεμένοι.

 
Top