Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η πρώτη μετεκλογική έρευνα της Κάπα Research, η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 22-23 Μαΐου απαντώντας στο μείζον ερώτημα για την πρόθεση ψήφου στην επόμενη κάλπη (25/6), η οποία θα είναι καταλυτική για την ανάδειξη του τελικού νικητή στις βουλευτικές εκλογές 2023 στη χώρα μας.
Ειδικότερα, στην πρόθεση με αναγωγή επί των αναποφάσιστων, η ΝΔ εκτοξεύεται στο 41,3% εισπράττοντας μάλιστα 1,5% σε σχέση με τις εκλογές της Κυριακής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε πτώση, στο 19,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ψαλιδίζει την διαφορά των 8,62 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 4,9% ανεβαίνοντας στο 14,4%.
Η Βουλή είναι και πάλι επτακομματική καθώς περνούν το όριο του 3% η Πλεύση και η ΝΙΚΗ.

ΝΔ: 41,3% (άνοδος 1,5 μονάδα από τις εκλογές του Μαΐου)
ΣΥΡΙΖΑ: 19,5% (πτώση 0,6%)
ΠΑΣΟΚ: 14,4% (άνοδος 2,9%)
ΚΚΕ: 7,2% (από 7,2%)
Ελληνική Λύση: 4,6% (άνοδος 0,1%)
Πλεύση: 3,9%
ΝΙΚΗ: 3,5%
ΜέΡΑ25: 2%
Άλλο κόμμα: 3,7%


Αναλυτικά, όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εμφανίζεται επτακομματική Βουλή.
Πρώτη η ΝΔ συγκεντρώνει το 38,1% καταγράφοντας μια μικρή πτώση συγκριτικά με την πρώτη κάλπη, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει όμως περαιτέρω στο 18% ενώ το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 13,3%.
Στη Βουλή φαίνονται να μπαίνουν οι Πλεύση Ελευθερίας, ΝΙΚΗ 
Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 7,8%.

ΝΔ: 38,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 18%
ΠΑΣΟΚ: 13,3%
ΚΚΕ: 6,6%
Ελληνική Λύση 4,2%
ΝΙΚΗ 3,2%
Πλεύση: 3,6%
ΜέΡα25: 1,8%
Άλλο κόμμα: 3,4%
Αδιευκρινιστική: 7,8%Πού οφείλεται η επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές

Από τα αποτέλεσμα της έρευνας της Καπα Research προκύπτει πως το συναίσθημα που προκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου στους πολίτες είναι η ελπίδα, η ικανοποίηση, ανακούφιση σε ποσοστό 50%, ενώ ανησυχία, λύπη, θυμό/οργή το 44%.


Ποια θα είναι η πορεία της χώρας μετά τις εκλογές

Στην εκτίμηση για την πορεία της χώρας μετά τις πρώτες εκλογές οι πολίτες πιστεύουν πως αυτή θα πάει σίγουρα καλύτερα ή μάλλον καλύτερα σε ποσοστό 50, μάλλον χειρότερα ή σίγουρα χειρότερα σε ποσοστό 38%.

Αυτοδυναμία ΝΔ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ μετά τις επόμενες εκλογές

Στο ερώτημα για την επόμενη ημέρα των δεύτερων εκλογών οι πολίτες απάντησαν πως η ΝΔ πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία σε ποσοστό 56% και ότι σε ποσοστό 28% ότι η ΝΔ θσ πρέπει να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα.Η αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις δεύτερες εκλογές

Οσον αφορά την Αξιωματική Αντιπολίτευση, στις επόμενες εκλογές οι πολίτες απάντησαν πως σε ποσοστό 52% ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί από το ΠΑΣΟΚ στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.Να ξεκινήσει άμεσα διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι ψηφοφόροι πιστεύουν σε ποσοστό 46% πως θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα διαδικασίες διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα και εκλογής νέου αρχηγού. Ενώ σε ποσοστό 33% υποστηρίζουν πως θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα.

πηγή
 
Top