Της Ιωάννας Υψηλάντη
Έκτακτη σύσκεψη του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε, χθες βράδυ, μετά την... καταστροφή, από Ρωσικό πύραυλο του αντιαεροπορικού συστήματος "Πάτριοτ", που υπεράσπιζε το Κίεβο.
Σκοπός της σύσκεψης ήταν η εξεύρεση τρόπων ενδυνάμωσης του αντιαεροπορικού συστήματος, προκειμένου να προστατευθούν οι μεγαλύτερες βάσεις, όπου έχουν τοποθετηθεί οι Πάτριοτ, στην Ουκρανία στην Πολωνία και στην Σλοβακία, μετά την χθεσινοβραδινή καταστροφή, στο Κίεβο.
Η κατάσταση είναι τόσο έντονη που το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης σχετικά με την εντατικοποίηση της αεροπορικής άμυνας σε αυτούς τους τομείς.
Κοινώς, την έκατσαν την βάρκα και τώρα τρέχουν.
Όλοι προσπαθούν να εξηγήσουν με διάφορα σενάρια τον τρόπο καταστροφής του "ανίκητου" συστήματος, που άρχισε να εκτοξεύει στον αέρα τα βλήματα, χωρίς να χτυπά κάποιον ορατό στόχο και τα συντρίμμια να πέφτουν στο έδαφος. Κάθε βλήμα Patriot CRS κοστίζει από 500 εκατομμύρια δολάρια ανά σύστημα μέχρι 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια με άλλο εξοπλισμό.
Ένα σενάριο αναφέρει ότι το σύστημα εντοπίστηκε, από τους Ρώσους και εξουδετερώθηκε με έναν πύραυλο "Κινζάλ".
Άλλο, ότι εξουδετερώθηκε, μέσω ραδιο-ηλεκτρονικής επίθεσης, με ψεύτικους στόχους, που ανάγκασε το σύστημα να εκτοξεύσει όλα του τα βλήματα.
Και ένα άλλο σενάριο αναφέρει ότι εκτοξεύτηκαν 32 (!) Ρωσικοί αντι -αεροπορικοί καθοδηγούμενοι πύραυλοι αξίας 5,275 εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που διέψευσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, χωρίς ν΄αποκαλύπτει τον τρόπο του χτυπήματος.
Όπως και νάχει, πρόκειται, για μεγάλο πλήγμα, στην πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ, καθώς κοστίζει πανάκριβα και τελικά μπορεί να καταστραφεί, γεγονός που θα το μετρήσουν οι πελάτες.

 
Top