Το δέλεαρ μεγάλο. Δημοσιότητα και φυσικά το έπαθλο των 100.000 ευρώ. Μεγάλο όμως φαίνεται πως είναι και το «τίμημα» που πληρώνουν οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι επιβίωσης «Survivor» που σημειώνει μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης με το κοινό να παρακολουθεί «μαχητές» και «διάσημους» να τα δίνουν όλα για την ασυλία ή ένα μπέργκερ, ένα παστέλι κι ένα κρουασάν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso, η Γαλλία θρηνεί δύο απώλειες στο πλαίσιο του εν λόγω παιχνιδιού. Παρότι ο παίκτης που είχε φύγει από τη ζωή την πρώτη κιόλας μέρα των γυρισμάτων είχε πεθάνει από φυσικά αίτια, ο γιατρός που συνόδευε την αποστολή αυτοκτόνησε καθώς δέχθηκε επίθεση από μερίδα του Τύπου. Έτσι το παιχνίδι μπήκε στον «πάγο», όπως σημειώνει η εφημερίδα, αν και ως τηλεοπτικό φαινόμενο θα μπορούσε να μελετηθεί ως πείραμα για τις σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της απομόνωσης αλλά και του υποσιτισμού ή της κακής διατροφής. Οι Έλληνες συμμετέχοντες ήδη εμφανίζουν ξεσπάσματα και «εκρήξεις» αλλά και λιποθυμίες.
Οι πεινασμένοι παίκτες, όπως εξηγεί στην Espresso η κλινική διαιτολόγος Χριστίνα Μπαλαμώτη, κινδυνεύουν από υπόταση, αφυδάτωση, ατροφία του μυοκαρδίου και αρρυθμίες, ενώ οι γυναίκες επιπλέον από διαταραχές έμμηνου κύκλου λόγω της μείωσης του βάρους από μυϊκό ιστό. Από την πλευρά της η ψυχολόγος Ειρήνη Μάρη προειδοποιεί πως η συνεχής έλλειψη τροφής και η ελάχιστη κατανάλωση φαγητού μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις που οδηγούν σε χρόνιο άγχος και διαταραχή πανικού. Κρίνει μάλιστα χρήσιμη τη βοήθεια ειδικού όταν επιστρέψουν στην Ελλάδα, ώστε να επανενταχθούν κανονικά στην καθημερινή τους ζωή.
 
Top