"Σε τροχιά αυτονόμησης κινείται ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, που φέρεται αποφασισμένος να κάνει το βήμα εξόδου από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, προκειμένου να δημιουργήσει έναν νέο πολιτικό φορέα, που θα εκφράζει τον κεντρώο προοδευτικό χώρο" σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. 

Αναλυτικά, ο Φ. Δεργιαδές γράφει:
Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εδώ και αρκετό καιρό φέρεται έντονα προβληματισμένος για την πορεία των εξελίξεων στο χώρο της κεντροαριστεράς και παρά τις όποιες δημοσκοπικές επιτυχίες της ΔΗΣΥ, τις μετεγγραφές και επιστροφές βουλευτών και τη δρομολόγηση του συνεδρίου θεωρεί ότι ο χώρος, όπως πορεύεται, δεν έχει μέλλον. Το στίγμα των προθέσεών του το είχε δώσει δημόσια στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ στα μέσα Ιανουαρίου, λίγο μετά την ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ στη ΔΗΣΥ. Είχε ζητήσει από τη Φώφη Γεννηματά “ειλικρίνεια και σοβαρότητα” και είχε προειδοποιήσει πως “οργανωτικά το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως διαμορφώνεται, δεν μπορεί να πάει μακριά”, ενώ είχε τονίσει πως “ενότητα δεν σημαίνει αναπαλαίωση”, περιγράφοντας τον Γ. Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ ως “περονόσπορο”, που είχε στήσει “χορό μικροψυχίας και ιδιοτέλειας”. Ζήτησε δε καθαρό πολιτικό στίγμα χωρίς “πονηρές και υστερόβουλες σκέψεις”, οι οποίες μπορεί να οδηγούσαν και σε όσμωση “με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ”, και επανέλαβε τη θέση του για τάχιστη υλοποίηση της πολιτικής απόφασης του συνεδρίου του Ιουνίου 2015 για τη συγκρότηση του “μεγάλου πολιτικού φορέα, που θα εκφράζει όλο το εύρος του προοδευτικού κέντρου και των εκδοχών της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας”.

Δεν θα είναι υποψήφιος
Έκτοτε και παρά τις όποιες εξελίξεις στο χώρο η θέση του Ευ. Βενιζέλου δεν άλλαξε. Αντιθέτως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενστάσεις του για τη στρατηγική και τις επιλογές της Φ. Γεννηματά έχουν ισχυροποιηθεί και παγιωθεί. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να δηλώνει ότι δεν προτίθεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΣΥ και πως δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο του φορέα τον ερχόμενο Ιούνιο, το οποίο θεωρεί μη σοβαρό. Χρεώνει στην ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στρατηγική αμφιθυμία ως προς την πορεία της παράταξης, τις πολιτικές συνεργασίες και το συνολικό πρόταγμα για τη χώρα, ενώ μιλά για νεποτισμό και οικογενειοκρατία στην πολιτική, μην εξαιρώντας ούτε την επικεφαλής της ΔΗΣΥ, την οποία κατηγορεί ευθέως ότι συνειδητά αγνοεί την απόφαση του συνεδρίου του 2015 για το νέο φορέα. Μάλιστα θεωρεί ότι ο κεντρώος χώρος πρέπει να εκφραστεί από ένα νέο εγχείρημα, που δεν θα επενδύει στην πολιτική αστάθεια, όπως η νυν ηγεσία της ΔΗΣΥ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένος να κάνει το επόμενο βήμα και να θέσει σε κίνηση όλες τις φίλιες και προσκείμενες δυνάμεις που θα ήθελαν να συντονιστούν για το νέο εγχείρημα. Την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο “Les Lazaristes”, που βρίσκεται απέναντι από τη Μονή Λαζαριστών, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στελεχών κυρίως από την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία αλλά και τη Θεσσαλία, κατά την οποία συζητήθηκαν η δυναμική και το εύρος ενός νέου κεντρώου κόμματος. Στελέχη που τάσσονται υπέρ της δημιουργίας νέου κόμματος επικαλούνται και μετρήσεις σύμφωνα με τις οποίες ένα κόμμα με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο μπορεί να προσεγγίσει το 80% του κεντρώου και μεταρρυθμιστικού χώρου και με την κατάλληλη στρατηγική για το πολιτικό και οργανωτικό μοντέλο και τις συνεργασίες άνετα μπορεί να υπερβεί το εκλογικό όριο του 3%.

Κοντά στο Πάσχα
Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε σύσκεψη στελεχών στην Αθήνα λίγο πριν από το Πάσχα. Παράλληλα έχει προγραμματιστεί σειρά συσκέψεων ανά την επικράτεια, με έμφαση κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με τα στελέχη που επιθυμούν να συμβάλουν στο εγχείρημα, ενώ θα συνεχιστούν οι θεματικές εκδηλώσεις και οι συναντήσεις μέσω του ομίλου προβληματισμού “Κύκλος ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση” (e-κύκλος) αλλά και της προσκείμενης πολιτικής κίνησης “Δίκτυο Σύγχρονοι Δημοκράτες”, που θα προωθούν επικοινωνιακά το νέο εγχείρημα και θα καταγράφουν προθέσεις. “Όλα είναι σχεδόν έτοιμα. Η τελική απόφαση λείπει, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες”, τονίζει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που τάσσεται υπέρ του νέου κόμματος.
Να σημειωθεί ότι στην Αθήνα ήδη λειτουργεί επιτελείο στελεχών, που καλλιεργεί επαφές και προωθεί την ιδέα του νέου κόμματος. Εκτιμάται ότι το νέο εγχείρημα θα στηρίξουν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ίσως αρκετοί πρώην βουλευτές και υπουργοί του πρώην εκσυγχρονιστικού στρατοπέδου, όπως και αρκετά νυν μέλη της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ και πολιτευτές του κόμματος. Στις φίλιες δυνάμεις συγκαταλέγεται και το Ποτάμι, παρότι ο Στ. Θεοδωράκης εμφανίζεται υπέρ της αυτόνομης πορείας, ενώ θα επιδιωχθεί συνεννόηση και με την πολιτική πρωτοβουλία “Ώρα Αποφάσεων” των Ραγκούση, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, Δατσέρη και Μεϊμάρογλου. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατηρεί καλές σχέσεις με την Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ οι Φλωρίδης και Δατσέρης εδώ και χρόνια ανήκαν στο προσωπικό πολιτικό και φιλικό περιβάλλον του κ. Βενιζέλου. Επαφές επίσης υπάρχουν με τις “Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία”, που στις 6 Μαΐου πραγματοποιούν πανελλαδική συνδιάσκεψη, για να ορίσουν τη στρατηγική τους.

Ψυχραιμία και αναμονή
Η κινητικότητα από την πλευρά Βενιζέλου δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τη Χαριλάου Τρικούπη. Κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τόνισε στη “ΜτΚ” πως “προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σχόλιο ούτε πρόθεση σχολίου”, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Φώφη Γεννηματά δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε καμία σχετική συζήτηση, προκειμένου ο Ευ. Βενιζέλος να εμφανιστεί απόλυτα υπεύθυνος για την απόφαση αποχώρησής του. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΣΥ δηλαδή δεν θα επιδιώξουν να παρέμβουν στις εξελίξεις, αλλά θα τις παρακολουθούν με ψυχραιμία, ενώ άλλες πηγές από το ΠΑΣΟΚ αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχουν στελέχη που θέλουν να προκαλέσουν την αποχώρηση Βενιζέλου, αν όχι και να την επισπεύσουν, ενόψει συνεδρίου…
 
Top