Κρύος ιδρώτας λούζει εδώ και λίγες ώρες τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη σύλληψη στης ΗΠΑ του αντιπροέδρου της μεγαλύτερης τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank Μεχμέτ Χακάν Ατiλα.

Η σύλληψη έγινε για την υπόθεση των παράνομων συναλλαγών με το Ιράν στην οποία εμπλέκεται ο Ιρανοτούρκος επιχειρηματίας Ριζά Ζαράμπ και προκαλεί αναταραχή στο περιβάλλον του Τούρκου προέδρου καθώς το όνομά του επιχειρηματία είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο δωροδοκίας τεσσάρων υπουργών του Ερντογάν και το 2013 είχαν παραιτηθεί 4 υπουργοί.

Παράλληλα ο Ζαράμπ στις 22 Μαρτίου του 2016 συνελήφθη και κρατείται στις ΗΠΑ. Κατηγορείται για παράνομες οικονομικές δραστηριότητες με το Ιράν μέσω μιας τουρκικής εταιρίας με επωνυμία Royal Holding και παράλληλες συναλλαγές μέσω μιας άλλης εταιρίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όμως η σύλληψη του Ατίλα στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης ενδεχομένως να δώσει την ευκαιρία στους δικαστικές αρχές των ΗΠΑ να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για τη δράση της Halkbank η οποία ελέγχεται απόλυτα από το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου και είναι μέρος της οικονομικής πολιτικής που ασκεί η Τουρκία στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Ο Ατίλα κατηγορείται από τον εισαγγελέα των ΗΠΑ πως βοήθησε τον Ζαράμπ να παρακάμψει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν και να σταλούν με παράνομο τρόπο εκατομμύρια δολάρια μέσω παράνομων συναλλαγών.

Η χρονική στιγμή της σύλληψης μάλλον δεν είναι τυχαία καθώς έρχεται λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου όπως και λίγες ώρες πριν την άφιξη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Ερντογάν.

Στην τουρκική κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία πως ενδεχομένως ο Ατίλα να ομολογήσει πολλές από τις συναλλαγές που έχουν γίνει μέσω της Halkbank και έχουν σχέση με το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου.

crashonline.gr


 
Top