Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Απόρροια της γερμανοτουρκικής κρίσης των τελευταίων μηνών, είναι η αποχώρηση των γερμανικών αεροπορικών δυνάμεων από την μεγάλη βάση στην Τουρκία του Ιντζριλίκ, όπου βρίσκονται για να συμμετάσχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις της Μέσης Ανατολής καθώς οι Τούρκοι έχουν θεωρήσει ότι η παρουσία τους δρα υπονομευτικά κατά του τουρκικού καθεστώτος.


Συγκεκριμένα οι Γερμανοί που διατηρούν στρατιωτική δύναμη και πολεμικά αεροσκάφη Tornado στην βάση, βρίσκονται ήδη σε περιορισμό καθώς ολόκληρη η βάση αναγνωρίστηκε σαν το επίκεντρο του πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.

Μάλιστα σε δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός βουλευτής του γερμανικού αριστερού κόμματος, Jan van Aken, που επισκέφτηκε πρόσφατα την βάση, ανέφερε ότι θα πρέπει αμέσως να αποχωρήσουν οι Γερμανοί γιατί κινδυνεύει ακόμα και η ζωή τους αν παραμένουν και άλλο εκεί.

Αλλά το ενδιαφέρον σε αυτή την εξέλιξη είναι ότι το Βερολίνο ερευνώντας εναλλακτικές τοποθεσίες όπου θα μπορούσαν να πάνε οι διωκόμενοι από την Τουρκία Γερμανοί, ακούστηκαν επιλογές όπως η… Ελλάδα και κυρίως η Κύπρος.

Ήδη όπως αναφέρεται, έχουν γίνει κάποιες συνομιλίες με τους Βρετανούς για την βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο, αλλά και για το στρατιωτικό αεροδρόμιο τη Πάφου, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει την γερμανική στρατιωτική δύναμη.

Δηλαδή δεν μας έφτανε η γερμανική οικονομική κατοχή, τώρα θα έχουμε και τις πρώτες γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο κεφάλι μας.

Και εις ανώτερα!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
 
Top