«Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να επιλέξει ο ίδιος με τη θέληση, με τη δράση του, την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην εισήγησή του από το βήμα του 20ου συνεδρίου του κόμματος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται ως κόμμα όχι μόνο για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του αυτά τα 2 χρόνια, αλλά και γιατί συνειδητά αποπροσανατόλισε, χειραγώγησε, ακινητοποίησε τον λαό. Αυτό το έκανε προβάλλοντας τη λογική ότι η εκλογική του νίκη θα συνέβαλε στην αλλαγή του συσχετισμού στην Ευρωζώνη και αυτό θα του έδινε τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τη διαχείριση του δημοσίου χρέους με ταυτόχρονη, δήθεν, υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος» επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

«Γι’ αυτή την απατηλή προσδοκία ευθύνονται και οι δυνάμεις που αποσχίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το φιάσκο του Ιούλη 2015, όπως η ΛΑΕ, η Πλεύση κ.λπ. Το κρίσιμο ζήτημα για τον λαό και το κίνημά του, όπως και για κάθε λαό άλλωστε, είναι η δικαιολογημένη δυσαρέσκεια απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην παγιδευτεί στους στόχους του κεφαλαίου, στη ρητορική δυνάμεων που αν και μιλάνε ενάντια στα μνημόνια, ενάντια στο ευρώ, συμπλέουν αντικειμενικά με τους σχεδιασμούς τμημάτων του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου» τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ.

«Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να επιλέξει ο ίδιος με τη θέληση, με τη δράση του, την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να βάλει αυτόν τον στόχο και στην προμετωπίδα των συνθημάτων του, να οργανώσει την πάλη του με τέτοιο τρόπο ώστε να διεκδικήσει ταυτόχρονα και τα κλειδιά της οικονομίας και το πέρασμα, πραγματικά, της εξουσίας στα δικά του χέρια» σημείωσε.

Και επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας: «Αυτό αποτελεί πραγματική εναλλακτική λύση προς όφελος του λαού και αξίζει βέβαια κάθε θυσία, ενώ η πρόταση των άλλων, γενικώς αντι-ευρώ δυνάμεων κ.λπ. , αναπαράγει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Η καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα δεν συνιστά ρήξη προς όφελος του λαού. Όσες πολιτικές δυνάμεις προβάλλουν έναν τέτοιο στόχο ως λύση ή ως ενδιάμεσο στόχο ριζικών αλλαγών, όπως λένε, παίζουν αντικειμενικά το παιχνίδι τμημάτων του κεφαλαίου. Αυτή η επιλογή δεν θα οδηγήσει σε επιστροφή σε σχετικά καλύτερα επίπεδα διαβίωσης των δεκαετιών του ’80 και του ’90 όπως διατυμπανίζεται από ορισμένους. Και στην περίπτωση αλλαγής νομίσματος θα βασιλεύουν οι βάρβαροι νόμοι της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ο αδυσώπητος μονοπωλιακός ανταγωνισμός και σε αυτή την περίπτωση οι δεσμεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα τον ΟΟΣΑ θα σφίγγουν σαν μέγγενη τον λαό. Αυτός θα κληθεί και πάλι ακόμα και με αυταρχικά και τρομοκρατικά μέτρα να πληρώσει τα δάνεια από τις χρηματαγορές, τις επενδυτικές τράπεζες, από τα ταμεία των σημερινών ή άλλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και νομισματικών ενώσεων στις οποίες πιθανά θα συμμετέχει».

Ακόμη ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ είπε: «Άλλωστε οι πολιτικές «ξεζουμίσματος» των εργαζομένων εφαρμόζονται και στις χώρες του ευρώ και στις καπιταλιστικές χώρες με εθνικά νομίσματα είτε αυτές είναι πιο ισχυρές είτε είναι πιο αδύναμες. Αν επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αστική τάξη η αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ και η αλλαγή νομίσματος, το ΚΚΕ ούτε θα σταυρώσει τα χέρια, ούτε θα σοκαριστεί, όπως λένε άλλες δυνάμεις. Θα παρέμβει μαχητικά ώστε να οργανωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά ο αγώνας για την επιβίωση του λαού, για την αλληλεγγύη, για να μην μείνει καμιά λαϊκή οικογένεια, κανένας εργαζόμενος, κανένας άνεργος μόνο του στα νύχια του κεφαλαίου, των τραπεζών, των κερδοσκόπων που θα εντείνουν την επίθεση τους σε βάρος του λαού. Το ΚΚΕ έχει μελετήσει σχέδιο δράσης και πρότασης προς το λαϊκό κίνημα σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας οπότε και οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες».

 
Top