Μηδενικό εισόδημα από το 2015 ως το 2020, δήλωσε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπως αποκαλύπτεται από τις φορολογικές δηλώσεις του των τελευταίων έξι ετών, που έδωσαν στη δημοσιότητα  οι υπεύθυνοι του Δημοκρατικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του δεν πλήρωσαν φόρο εισοδήματος για το 2020, δηλαδή τον τελευταίο χρόνο που βρίσκονταν στον Λευκό Οίκο, όπως ανέφερε η σχετική έκθεση του Κογκρέσου.

Οι φορολογικές δηλώσεις του τέως προέδρου για την εξαετία από το 2015 έως το 2020, ελήφθησαν από την Επιτροπή Τρόπων και Μέσων, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες μετά από παρατεταμένη νομική διαμάχη, αναφέρουν στο ρεπορτάζ τους οι New York Times.

Η εν λόγω επιτροπή ψήφισε την περασμένη εβδομάδα υπέρ της δημοσιοποίησης των φορολογικών δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η κοινοποίησή τους καθυστέρησε για να διαγραφούν πρώτα ορισμένα ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία του ζεύγους, όπως οι αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης του τέως προέδρου και της συζύγου του Μελάνια.

Η έκθεση του Κογκρέσου που κυκλοφόρησε στις αρχές του Δεκεμβρίου, ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του δεν πλήρωσαν φόρο εισοδήματος το 2020, δηλαδή τον τελευταίο χρόνο που ήταν στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα πάντα με τους New York Times, οι δηλώσεις του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δείχνουν ότι μετέφερε ζημία 105 εκατ. δολαρίων το 2015 και 73 εκατ. δολαρίων το 2016. Το 2017 πλήρωσε μόλις 750 δολάρια και απολύτως τίποτα, δηλαδή ούτε ένα σεντ το 2020. Η έκθεση έδειξε επίσης ότι ο Τραμπ πλήρωσε συνολικά 1,1 εκατ. δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος το 2018 και το 2019, σε πλήρη αντίθεση με τα 750 δολάρια που πλήρωσε το 2017 και το... απόλυτο μηδέν το 2020.

Σε ότι αφορά το έτος 2018, ο Τραμπ κατέγραψε κέρδος κεφαλαίου 22 εκατ. δολαρίων ενώ κερδοφόρο κατά 9 εκατ. δολάρια ήταν το 2019 από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Το 2015 και το 2016, ωστόσο, ανέφερε ότι έχανε πάνω από 32 εκατ. δολάρια ετησίως. Το 2017, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος είπε ότι έχασε σχεδόν 13 εκατ. δολάρια.

Ωστόσο, ανέφερε φορολογητέο εισόδημα 24 εκατ. δολαρίων το 2018 και άνω των 4 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019. Το 2020, με την πανδημία, ο Τραμπ ανέφερε για άλλη μια φορά τεράστια απώλεια σχεδόν 5 εκατ. δολαρίων, οπότε δεν πλήρωσε ούτε… σεντ ως φόρο.

Από την ίδια έκθεση διαπιστώθηκε πως η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων απέτυχε να πραγματοποιήσει υποχρεωτικούς ελέγχους του Τραμπ κατά τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του.

Μετά την κοινοποίηση των αυστηρά φυλασσόμενων εγγράφων, ύστερα από χρόνια νομικής διαμάχης και εικασιών για την περιουσία του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου και τις οικονομικές του συναλλαγές, η εφημερίδα «New York Times» σχολιάζει πως οι φορολογικές του δηλώσεις έγιναν γνωστές 10 ημέρες αφότου η Επιτροπή των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων δημοσίευσε δύο εκθέσεις σχετικά με τους φόρους του. Όλα αυτά στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με την λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων που διενεργεί υποχρεωτικούς ελέγχους σε προέδρους εν ενεργεία.

Παράλληλα οι έρευνες έδειξαν ότι η Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής (I.R.S), απέτυχε να ελέγξει τις οικονομικές συναλλαγές του Ντόναλντ Τραμπ, τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του. Επιπλέον, δεν ξεκίνησε η διαδικασία εξέτασής τους πριν το 2019, αφότου οι Δημοκρατικοί της Βουλής ξεκίνησαν διαδικασίες επιτήρησης, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν πρόσβαση στις φορολογικές του δηλώσεις.

«Τα ευρήματά μας αποδείχθηκαν απλά, η Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών (I.R.S) δεν ξεκίνησε τον υποχρεωτικό έλεγχο του τέως προέδρου μέχρι να υποβάλω το αρχικό μου αίτημα», υποστήριξε σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος Ρίτσαντ Νιλ από την Μασαχουσέτη, πρόεδρος της Επιτροπής «Ways and Means Committee».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορολογικές δηλώσεις των προέδρων είναι από τα πιο ευαίσθητα έγγραφα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και το Κογκρέσο έχει τη δύναμη να τα αποκτήσει και να τα δώσει στη δημοσιότητα, σπανίως αναλαμβάνει ένα τέτοιο μέτρο.

Από την στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις οικονομικές συναλλαγές του ως προεδρικός υποψήφιος, αλλά και για το χρονικό διάστημα που ήταν στην εξουσία, οι Δημοκρατικοί βουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων. Τελικά, κατάφεραν να ρίξουν φως στα φορολογικά αρχεία του τέως προέδρου των ΗΠΑ μέσω της έρευνας που διενεργεί η επιτροπή «Ways and Means Committee» για τα οικονομικά προέδρων και αντιπροέδρων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι προειδοποίησαν ωστόσο ότι η δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων ενός ιδιώτη, θα δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο, ασκώντας πίεση στους βουλευτές να βγάλουν στη φόρα και άλλες φορολογικές δηλώσεις αφότου ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως η δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων του Τραμπ βγαίνει στην επιφάνεια σε μια εποχή που όντας υποψήφιος για πρόεδρος το 2024, ελέγχεται για τις επιχειρηματικές του πρακτικές.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ένοχη την εταιρεία της οικογένειάς του για φορολογική απάτη, γεγονός που κατάφερε ισχυρό πλήγμα τόσο για την επιχείρηση όσο και για τον ίδιο τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος από την πλευρά του δημοσίευσε ένα βίντεο απαντώντας στην απόφαση να δημοσιοποιηθούν οι φορολογικές του δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «εξωφρενική κατάχρηση εξουσίας» και «εντελώς αντισυνταγματική».

«Δεν υπάρχει νόμιμος νομοθετικός σκοπός για τη δράση τους. Και αν κοιτάξετε τι έχουν κάνει, είναι τόσο λυπηρό για τη χώρα μας», υποστήριξε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα άλλο διαταραγμένο πολιτικό κυνήγι μαγισσών που συνεχίζεται από την ημέρα που κατέβηκα από μια κυλιόμενη σκάλα στον Πύργο Τραμπ».
 
Top