Το 2022 ήταν μια κακή χρονιά για να γίνεις δισεκατομμυριούχος και όχι μόνο για όσους κατέστρεψαν τις επιχειρήσεις τους ή συνελήφθησαν. Αφού πρόσθεσαν τρισεκατομμύρια στη συλλογική τους περιουσία το 2020 και το 2021, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου συγκλονίστηκαν από 12 μήνες ασταθών χρηματιστηρίων, πολέμου στην Ευρώπη και ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.
Από τον Chase Peterson/Forbes
Ως ομάδα, οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη έχασαν 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, με τη συλλογική τους περιουσία να πέφτει από 13,8 τρισεκατομμύρια δολάρια την Πρωτοχρονιά του 2022 σε 11,9 τρισεκατομμύρια δολάρια στις 9 Δεκεμβρίου. Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έχει μειωθεί επίσης, από 2.671 σε 2.523, σύμφωνα με τις μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο από το Forbes, καθώς μεγιστάνες υψηλού προφίλ όπως ο Sam Bankman-Fried, ο Kanye West και ο ιδρυτής της Rivian, RJ Scaringe έχουν ξεπέσει από τις τάξεις τους.
Ως ομάδα, οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη έχασαν 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, με τη συλλογική τους περιουσία να πέφτει από 13,8 τρισεκατομμύρια δολάρια την Πρωτοχρονιά του 2022 σε 11,9 τρισεκατομμύρια δολάρια στις 9 Δεκεμβρίου. Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έχει μειωθεί επίσης, από 2.671 σε 2.523, σύμφωνα με τις μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο από το Forbes, καθώς μεγιστάνες υψηλού προφίλ όπως ο Sam Bankman-Fried, ο Kanye West και ο ιδρυτής της Rivian, RJ Scaringe έχουν ξεπέσει από τις τάξεις τους.
Κανείς δεν έχει πληγεί σκληρότερα από τους 300 περίπου δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας στον κόσμο, οι οποίοι συλλογικά έχουν χάσει περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2022. Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια όταν η πανδημική έκρηξη και οι υπερβολικά πρόθυμοι επενδυτές εκτόξευσαν τις μετοχές τεχνολογίας και τις αποτιμήσεις των startup, η κατάσταση για αυτούς προς το χειρότερο έχει εξελιχθεί ραγδαία.
Οι εταιρείες τεχνολογίας μειώνουν τα κόστη, απολύουν εργαζομένους και καταφεύγουν σε προσφορές νέων χρεογράφων με δημόσια εγγραφή (IPO). Οι μετοχές της Amazon έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 50%, συμβάλλοντας στην πτώση άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την καθαρή περιουσία του ιδρυτή Jeff Bezos.
Η μετοχή της μητρικής Alphabet της Google είναι μειωμένη κατά 36%, αφαιρώντας περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία καθενός εκ των συνιδρυτών Larry Page και Sergey Brin.
Η μετοχή της Microsoft είχε υποχωρήσει 27% έως τις 9 Δεκεμβρίου, πλήττοντας τον πλούτο του συνιδρυτή Bill Gates και του πρώην CEO, Steve Ballmer, αν και η κακή χρονιά του Gates είναι κυρίως δική του υπόθεση: Αυτό το καλοκαίρι, έκανε ένα δώρο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates.
Ο Mark Zuckerberg, τον οποίο το Forbes κατατάσσει στα μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, είναι κατά 78 δισεκατομμύρια δολάρια φτωχότερος φέτος, καθώς οι μετοχές της μητρικής Meta Platforms του Facebook έχουν υποχωρήσει κατά 66%.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος χαμένος του 2022, μακράν, είναι ο Elon Musk, τον οποίο το Forbes κατατάσσει ως δισεκατομμυριούχο των αυτοκινήτων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της καθαρής περιουσίας του προέρχεται από την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla. Και αυτό είναι κάτι που υπενθύμισαν και οι επενδυτές στον Musk, καθώς ώθησαν την τιμή της μετοχής της Tesla προς τα κάτω κατά 60% έως τις 20 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, εν μέρει λόγω των φόβων ότι ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής πυραύλων SpaceX, ξοδεύει πάρα πολύ χρόνο και χρήμα στο νεότερο του παιχνίδι, το Twitter (όπου είναι και Διευθύνων Σύμβουλος –προς το παρόν).
Ο Musk έχει χάσει περισσότερα από 115 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του το 2022, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Forbes. Ξεκίνησε τη χρονιά ως ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη με τεράστια διαφορά, περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια μπροστά από τον Γάλλο βασιλιά των ειδών πολυτελείας Bernard Arnault. Ο Musk έχασε την πρώτη θέση από τον Arnault νωρίτερα αυτό το μήνα και η καθαρή του αξία συνέχισε να πέφτει.
Οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι έχουν χάσει τα περισσότερα φέτος, με περίπου 660 δισεκατομμύρια δολάρια σε συλλογικό πλούτο να έχει γίνει καπνός. Εκτός από τις βαριές απώλειες που υπέστησαν ο Musk και οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας στη χώρα, Αμερικανοί επιχειρηματίες όπως ο συνιδρυτής της Nike, Phil Knight (που έχει χάσει 18,3 δισεκατομμύρια δολάρια), ο πρώην επικεφαλής της Estee Lauder, Leonard Lauder (-9,8 δισεκατομμύρια δολάρια) και ο ιδρυτής της Rocket Mortgage, Dan Gilbert (-81 δολάρια δισεκατομμύρια) κατατάσσονται μεταξύ των πολιτών των ΗΠΑ που είχαν το χειρότερο 2022.
Η Κίνα, η οποία έχει αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Covid-19, τις εγχώριες διαμαρτυρίες και την πτώση της παγκόσμιας ζήτησης, δεν τα πήγε πολύ καλύτερα. Οι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι υποχωρούν συνολικά κατά 620 δισεκατομμύρια δολάρια, με μεγάλους χαμένους, όπως ο συνιδρυτής της Alibaba, Jack Ma (-13,1 δισεκατομμύρια δολάρια), ο οποίος φέρεται να ζει στην Ιαπωνία μετά την καταστολή που αντιμετώπισε ο συγκεκριμένος τομέας από το Πεκίνο, την κληρονόμο του real estate Yang Huiyan (-11,6 δισεκατομμύρια δολάρια) και τον μεγιστάνα του εμφιαλωμένου νερού Zhong Shanshan (-11,3 δισεκατομμύρια δολάρια).
Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος με την Ουκρανία συνεχίζει να επηρεάζει τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας, οι οποίοι έχουν πληγεί από κυρώσεις και μια προβληματική οικονομία, οδηγώντας σε πτώση κατά 150 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμώμενη στη συνολική καθαρή περιουσία των δισεκατομμυριούχων της χώρας.
Ωστόσο, δεν τα πάνε όλοι άσχημα. Νέοι δισεκατομμυριούχοι έχουν εμφανιστεί, μεταξύ των οποίων ο επενδυτής και αθλητικός μεγιστάνας Todd Boehly και ο σχεδιαστής Tom Ford. Και ήταν μια υπέροχη χρονιά για μια χούφτα υπερτυχερών δισεκατομμυριούχων, συμπεριλαμβανομένου του Colin Zheng Huang (+ 11,1 δισεκατομμύρια δολάρια), του Κινέζου δισεκατομμυριούχου πίσω από τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo και του Low Tuck Kwong (+ 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων), ο οποίος είναι γνωστός ως βασιλιάς του άνθρακα της Ινδονησίας.
Και πιθανότατα δεν θα ακούσετε κανένα παράπονο για το 2022 από τον Ινδό δισεκατομμυριούχο Gautam Adani. Είχε την καλύτερη χρονιά από όλες, κέρδισε 55,1 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες καθώς ο Όμιλος Adani –που έχει συμφέροντα σε λιμάνια, αεροδρόμια, παραγωγή ενέργειας, πράσινη ενέργεια και ακίνητα– έχει εκτιναχθεί σε αξία. Με 133,9 δισεκατομμύρια δολάρια, πρόκειται να ξεκινήσει το 2023 ως ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο -σε πολύ κοντινή απόσταση από τον Elon Musk.