Της Ιωάννας Υψηλάντη
Πόσες δεκαετίες ακούτε, από τις κυβερνήσεις, την παραίνεση, για "ένταξη των Ρομά, στη... κοινωνική ζωή της χώρας";;;
Η υλοποίηση αυτής της παραίνεσης περιορίστηκε στην εξασφάλιση επιδομάτων-πολλών επιδομάτων- στην υποχρεωτική  δημόσια εκπαίδευση, στην παροχή κατοικιών και στην διασφάλιση κάθε δικαιώματος, που απέμεινε σε όλους τους Έλληνες.
Μέχρις εδώ, όλα καλά!
Απουσίαζε, ωστόσο, η παρακολούθηση της υλοποίησης των νόμων, που θεσπίστηκαν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία πρώτη κίνηση θεσμοθετώντας την παροχή επιδόματος με την ταυτόχρονη επίδειξη 50 ενσήμων εργασίας.
Μετά, απ΄αυτό, το χάος.
Οι Ρομά μετατράπηκαν σε εκλογική δύναμη και απέκτησαν την εύνοια των τοπικών αρχόντων, που, πριν τις εκλογές, τοποθετούσαν ένα 50άρικο, σ΄ένα φακελάκι και τους έστελναν να ψηφίσουν.
Ποτέ δεν γινόταν συστηματική παρακολούθηση της εφαρμογής των νόμων, που τους αφορούσαν.
Γέμισαν οι καταυλισμοί με παράνομα όπλα και ναρκωτικά και η Αστυνομία αδυνατούσε και να τους προσεγγίσει. Μόνο ο στρατός είχε αυτήν την ικανότητα, ή οι ειδικές δυνάμεις.
Αλλοι αστυνομικοί, από φόβο και άλλοι, λόγω χρηματισμού.
Το εμπόριο γίνεται ελεύθερα, οι πυροβολισμοί στον αέρα, ή μεταξύ τους, καθημερινοί, παράλληλα με τις κλεψιές σπιτιών, ρεύματος,  εργοστασίων, καταστημάτων, δημόσιων υλικών, αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, μηχανημάτων, αποθηκών και αυτοκινήτων. Ο,τιδήποτε κλεμμένο το πουλάνε ακόμη και στους πρώην ιδιοκτήτες του.
Παράλληλα, συνεχίζεται και η εκμετάλλευση των παιδιών τους.
Εχουν, επίσης, εφεύρει και πολλούς τρόπους, για να καταργούν προϋποθέσεις λήψης επιδομάτων. Για παράδειγμα, εμφανίζονται, ως "ανύπαντρες μητέρες" με 4-5 παιδιά, για να εισπράττουν τα ανάλογα επιδόματα, αν και παντρεμένες, χωρίς να δηλώνουν τον γάμο.
Τα παιδιά στέλνονται, στο σχολείο, για 2-3 μήνες και μετά "εξαφανίζονται".
Για όλα αυτά έχουν το "επιχείρημα" ότι "δεν βρίσκουν δουλειά", ενόσω εμείς εισάγουμε ξένους εργάτες, για τα χωράφια μας με 50 και 60 ευρώ, την ημέρα, ενώ υπάρχει  και προσφορά εργασίας, στις οικοδομές και στα εργοστάσια.
Όλη αυτή η ατιμωρησία και η ανυπαρξία ελέγχων έχει οδηγήσει τις κοινωνίες, -που μερικά μέλη τους μπορεί να ενεργούν το ίδιο, αλλά τιμωρούνται- σε οργή και εκφράσεις ρατσισμού.
Και καταντάει πρόκληση, στο κοινωνικό αίσθημα η παραίνεση, για "ένταξη τους στην κοινωνία"!
Γιατί να το κάνουν;;; Αφού "πρέπει να σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες της ζωής τους", και να παραβλέπουμε τα πάντα, όπως μας λένε.
Πού αρχίζουν και πού τελειώνουν αυτές οι "ιδιαιτερότητες" και οι δικές τους και οι δικές μας, άγνωστο!
Ένοχος δεν είναι, ούτε ο 16χρονος Ρομά, ούτε ο αστυνομικός!
Ένοχος και για τους δύο είναι η ανυπαρξία κράτους!

 
Top