Σε μεγάλους μπελάδες έμπλεξε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης έως και 40 ετών σε περίπτωση που παραπεμφθεί και καταδικαστεί για τα 4 αδικήματα που αφορούν την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Τα εννέα μέλη της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ψήφισαν ομόφωνα την παραπομπή του πρώην προέδρου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τις κατηγορίες για υποκίνηση ή υποβοήθηση εξέγερσης, συνωμοσία για εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσία για ψευδής δήλωση και για παρακώλυση επίσημης διαδικασίας.

Αναλυτικότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει:
έως και 20 χρόνια ποινή φυλάκισης για παρακώλυση επίσημης διαδικασίας,
έως και πέντε χρόνια για εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών,
έως και πέντε χρόνια για ψευδή δήλωση και
έως και δέκα χρόνια για υποκίνηση ή υποβοήθηση εξέγερσης

«Η επιτροπή πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετά επαρκή στοιχεία για την ποινική παραπομπή του πρώην προέδρου Τραμπ για παροχή βοήθειας ή υποκίνηση εκείνων που βρέθηκαν στο Καπιτώλιο και συμμετείχαν στη βίαιη επίθεση», ανακοίνωσε ο βουλευτής Jamie Raskin, Δημοκρατικός του Μέριλαντ και μέλος της επιτροπής. «Η επιτροπή έχει σημαντικές αποδείξεις ότι ο Πρόεδρος Τραμπ σκόπευε να διακόψει την ειρηνική μετάβαση στο Σύνταγμά μας», είπε.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι διέπραξε εγκλήματα και επιμένει στους ισχυρισμού ότι έχασε στις προεδρικές εκλογές το 2020 λόγω νοθείας. Επίσης, άσκησε κριτική στο έργο της επιτροπής και αποκάλεσε τα μέλη της «πολιτικούς τραμπούκους».

Τη Δευτέρα, ισχυρίστηκε ότι ήταν θύμα των Δημοκρατικών που δεν θέλουν να θέσει ξανά υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο.
 
Top