Οι βελγικές αρχές αναζητούν κι άλλα στοιχεία που θα φωτίσουν όλες τις πλευρές του Qatargate
Μετά την άρση ασυλίας και τη σύλληψη της Εύας Καϊλή όπως και των άλλων εμπλεκομένων στο Qatargate Αντόνιο Παντσέρι και Φραντσέσκο Τζόρτζι, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης. Οι βελγικές αρχές προσπαθούν να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια της έρευνας, εξετάζοντας εάν υπάρχουν και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που χρηματίστηκαν.
Τα «διεφθαρμένα κράτη» όπως τα αποκαλούν οι δικαστικές αρχές έχουν εντοπιστεί. Οι μεσάζοντες του Κατάρ και του Μαρόκου στο Ευρωκοινοβούλιο, δηλαδή οι Παντσέρι και Τζόρτζι, έχουν προχωρήσει σε σημαντικές παραδοχές στις αρχές. Ταξίδευαν στις Βρυξέλλες με βαλίτσες γεμάτες μετρητά για να πείσουν Ευρωπαίους αξιωματούχους να στηρίξουν τα συμφέροντα του Κατάρ και του Μαρόκου, ή όπως αναφέρει ο ανακριτής Micheal Claise να «αλλοιώσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία».
Οι βελγικές αρχές αναζητούν τώρα ποιοι ακόμα μπορεί να έχουν πάρει χρήματα ή δώρα προς όφελος των δύο χωρών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, στο κάδρο των ερευνών είναι τρεις ακόμα ευρωβουλευτές.
Στο στόχαστρο τρεις ευρωβουλευτές
Για να μπορέσουν όμως οι αρχές να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφα και δεδομένα. Για τον λόγο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητήσουν από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να αρθεί η ασυλία τους και να μπορέσει να διεξαχθεί η έρευνα.
Οι ευρωβουλευτές που αναφέρει η ιταλική εφημερίδα είναι ο ιταλός Αντρέα Κοτσολίνο, και οι Βέλγοι Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρί Αρίνα. Υπενθυμίζουμε ότι ο Κοτσολίνο είχε ως βοηθό του τον Φραντσέσκο Τζόρτζι ενώ οι άλλοι δύο ήταν αρκετά κοντά στον Παντσέρι. Τα ονόματα και των τριών έχουν ακουστεί εδώ και καιρό για εμπλοκή στο Qatargate, αλλά οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν είχαν καμία σχέση.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, για τον Κοτσολίνο μίλησαν τόσο ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι όσο και η Εύα Καϊλή από τη φυλακή. Φαίνεται πως θεωρείται ένα βασικό μέλος της ομάδας που αποφάσιζε ποιες τροποποιήσεις θα πρέπει να προταθούν και έδινε κατεύθυνση στο πως θα ψήφιζαν τα μέλη της επιτροπής.
Τι είπαν Παντσέρι, Καϊλή και Τζόρτζι
Ο Τζόρτζι είπε ότι «υποθέτει» ότι ο Παντσέρι μπορεί να είχε δώσει χρήματα στον Κοτσολίνο. Η Καϊλή δήλωσε, σχετικά με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της, ότι ο σύντροφός της «ενδεχομένως κρατούσε κάτι και για το αφεντικό του, τον Αντρέα Κοτσολίνο».
Ο ίδιος ο Παντσέρι προσπάθησε να ξεφορτωθεί τον Κοτσολίνο: «Δεν έχω αποδείξεις, αλλά θα πρέπει να ελέγξετε τον πρόεδρο της αντιπροσωπείας του Μαγκρέμπ, τον Κοτσολίνο. Είναι ο βουλευτής του οποίου βοηθός είναι ο Τζόρτζι. Μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνος για έκτακτα ψηφίσματα».
Αθώοι δηλώνουν οι ευρωβουλευτές
Ο Κοτσολίνο από τη μεριά του δηλώνει αθώος και έτοιμος να συνεργαστεί με τις αρχές, προαναγγέλλει αγωγές ενώ επισημαίνει – ορθώς – ότι δεν βρίσκεται υπό έρευνα.
Όσον αφορά τους βέλγους ευρωβουλευτές που βρίσκονταν «κοντά» στον Παντσέρι, Μαρί Αρίνα και Μαρκ Ταραμπέλλα φαίνεται πως επίσης είναι στο κάδρο των ερευνών. Υπενθυμίζεται ότι είχε γίνει έφοδος στο σπίτι του Ταραμπέλα από τις βελγικές αρχές, παρουσία της Μετσόλα, ενώ ένας βοηθός της Μαρί Αρίνα βρίσκεται υπό έρευνα και το γραφείο του είχε σφραγιστεί.
Και οι δύο δηλώνουν αθώοι. Για να εξακριβώσουν τον ρόλο τους, οι αρχές του Βελγίου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία και εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσουν τη σχετική εξουσιοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου. Ωστόσο έχουν ήδη συγκεντρώσει δεδομένα από υπολογιστές και τηλεφωνικές συσκευές που κατασχέθηκαν από τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς που συμμετείχαν στην έρευνα.