Για τις 22 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή, λόγω της ανάμειξής της στην υπόθεση του «Qatargate».

 Η διαδικασία ακρόασης για την υπόθεση ολοκληρώθηκε περίπου στις 15:30, ενώ η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν παρέστη στο δικαστήριο. Με απόφαση των Αρχών, πάντως, θα παραμείνει υπό κράτηση τουλάχιστον έως την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα πραγματοποιηθεί η νέα συνεδρίαση.

Ωστόσο, οι τρεις συγκατηγορούμενοί της παρέστησαν ενώπιον των δικαστικών αρχών και βγήκαν από την πίσω πόρτα του δικαστηρίου, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Να σημειωθεί ότι και ο δικηγόρος της οικογένειας Καϊλή στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, το πρωί της Τετάρτης, είχε υποστηρίξει ότι η ευρωβουλευτής θα πάρει αναβολή για την επόμενη εβδομάδα.

Η Καϊλή κατηγορείται για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Το δικαστικό σώμα καλείται να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι να γίνει η δίκη για το σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού από το Κατάρ ή αν θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Η ευρωβουλευτής και ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος επίσης εμπλέκεται στο σκάνδαλο, εκπροσωπούνται από διαφορετικούς δικηγόρους.

Την Τρίτη (13 Δεκεμβρίου), η Εύα Καϊλή μεταφέρθηκε στις υπερσύγχρονες φυλακές Χάρεν από τις φυλακές Σεν Ζιλ, όπου τελούσε υπό κράτηση.

Η συνεδρίαση του δικαστικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών χωρίς, κατά πληροφορίες, να θεωρείται απαραίτητη η παρουσία της Καϊλή, καθώς εξαρχής η πλευρά της Ελληνίδας ευρωβουλευτή φερόταν να ετοιμάζεται να ζητήσει αναβολή της απόφασης μέχρι την ερχόμενη Τρίτη με το επιχείρημα ότι, λόγω απεργίας του συνδικάτου των αστυνομικών υπαλλήλων, δεν θα μπορούσε να γίνει η μεταφορά της από τις φυλακές στον χώρο που συνεδριάζει το προδικαστικό συμβούλιο.

Το προδικαστικό συμβούλιο και τα κριτήρια προφυλάκισης

Το προδικαστικό συμβούλιο αποτελείται από ανθρώπους που δεν έχουν ξαναδεί την έρευνα, δεν έχουν ξαναδεί τα χαρτιά, με τους δικηγόρους υπεράσπισης να αγορεύουν για τους πελάτες τους.

Τα κριτήρια, δε, για το αν η Εύα Καϊλή και τα άλλα τρία άτομα που έχουν συλληφθεί θα παραμείνουν υπό κράτηση είναι τρία:
εάν κριθούν ύποπτοι φυγής,
εάν κριθούν ύποπτοι τέλεσης ίδιων ή παρόμοιων αδικημάτων και
εάν θα έχουν τη δυνατότητα να σβήσουν τα ίχνη τους προκειμένου να αθωωθούν στο δικαστήριο.

Όσο για τις ποινές που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας του Βελγίου είναι τρία έως πέντε έτη φυλάκισης, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες, δηλαδή και η παθητική δωροδοκία - δωροληψία και η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Οι νέες φωτογραφίες από τις βαλίτσες με χρήματα που βρήκαν οι Αρχές

Την ίδια ώρα, νέες λεπτομέρειες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο που έχει συνταράξει τις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, ξεπερνά το 1,5 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό ποσό που βρέθηκε στην κατοχή της Εύας Καϊλή, του πατέρα της και του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και όπως γράφει η εφημερίδα L’ Echo, η ανάληψη ενός μέρους τους έγινε στο Βέλγιο.

Οι βελγικές αρχές ανέβασαν στο Twitter, φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται η βαλίτσα γεμάτη με χρήματα, άλλες τσάντες με χρήματα, με χαρτονομίσματα των 20, 50 και 100 ευρώ και αυτό που αναφέρει σήμερα η εφημερίδα L' Echo είναι ότι θα ακολουθηθεί η διαδρομή των χρημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Le Soir, συνολικά και τα 1,5 εκατ. ευρώ θεωρούνται καινούργιες δεσμίδες, καθώς ήταν τυλιγμένα σε πλαστική ταινία και πολλά είχαν την χαρτοταινία. Επίσης, ορισμένα από τα τραπεζογραμμάτια αυτά εκδόθηκαν στο Βέλγιο, ενώ τα υπόλοιπα μελετώνται ακόμη.

Υπενθυμίζεται πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθαίρεσε την Τρίτη (13/12) την Εύα Καϊλή από την θέση της αντιπροέδρου με πρωτοφανή πλειοψηφία, ωστόσο ο δικηγόρος της στην Αθήνα αφήνει αιχμές κατά της προεδρίας του ευρωπαϊκού θεσμού, ότι γνώριζε για όσα συνέβαιναν.

Η υπερασπιστική τακτική της Εύας Καϊλή είναι ξεκάθαρη μέσα από το δελτίο Τύπου του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, που είναι ένας από τους πληρεξούσιους δικηγόρους της στην Ελλάδα.

Η απάντηση της Ρομπέρτα Μετσόλα στην Εύα Καϊλή
«Η σαφής και πάγια εντολή προς όλους τους Αντιπροέδρους (του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) είναι να εκπροσωπούν τη θέση του Κοινοβουλίου. Τίποτα άλλο», τονίζει εκπρόσωπος της Προέδρου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του δικηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, που αφορούν την Ρομπέρτα Μετσόλα και τη δράση της Εύας Καϊλή ως ευρωβουλευτή και ως αντιπροέδρου, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οι Αντιπρόεδροι έχουν ως αρμοδιότητές τους, εκτός από άλλα καθήκοντα, και γεωγραφικές περιοχές όπου εκπροσωπούν το Κοινοβούλιο» προσθέτοντας ότι «η κατανομή των καθηκόντων των Αντιπροέδρων συμφωνήθηκε στην αρχή της θητείας. Στην περίπτωση αυτού του μέλους, ήταν η Μέση Ανατολή».

«Η σαφής και πάγια εντολή προς όλους τους Αντιπροέδρους είναι να εκπροσωπούν τη θέση του Κοινοβουλίου. Τίποτα άλλο», καταλήγει ο εκπρόσωπος.
 
Top