Σύμφωνα με τον Yoshinori Moriwaki το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και το ρήγμα του Αιγαίου έχουν αρχίσει να σπάνε και ένας μεγάλος σεισμός αναμένεται στην περιοχή του Μαρμαρά

Για το ενδεχόμενο ενός επερχόμενου μεγάλου σεισμού στην Τουρκία μίλησε ο γνωστός Ιάπωνας σεισμολόγος Yoshinori Moriwaki καλώντας τις Αρχές της γειτονικής χώρας να προετοιμάζονται για αυτό.

Ο Yoshinori Moriwaki έκρουσε τον κόδωνα του κινδύνου για ένα μεγάλο σεισμό στην περιοχή του Μαρμαρά μιλώντας σε σεμινάριο με τίτλο «Ζώντας με έναν σεισμό», που πραγματοποιήθηκε στο Αφιόν Καραχισάρ της Τουρκίας.

Όπως είπε «ένας μεγάλος σεισμός αναμένεται στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μαρμαρά. Το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και το ρήγμα του Αιγαίου έχουν επίσης αρχίσει να σπάνε».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων πριν από το σεμινάριο, ο Moriwaki δήλωσε ότι η Τουρκία, όπως και η Ιαπωνία, είναι μια χώρα σεισμογενής, κάνοντας αναφορά στο ρήγμα του Αιγαίου.

Επισημαίνοντας την ανάγκη προετοιμασίας εξ αρχής για τον σεισμό, ο Moriwaki τόνισε ότι η εκπαίδευση είναι σημαντική.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα με σεισμούς όπως και η Ιαπωνία. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν σεισμό. Όλα τα ιδρύματα και οι άνθρωποι πρέπει να είναι έτοιμοι. Ένας μεγάλος σεισμός αναμένεται στην Τουρκία, ειδικά στην περιοχή του Μαρμαρά. Το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και το ρήγμα του Αιγαίου έχουν επίσης αρχίσει να σπάνε» δήλωσε.

«Το 60% των κτιρίων στην Τουρκία είναι παράνομα»
Σε άλλο σημείο ο Moriwaki είπε πως «η Ιαπωνία έχει βιώσει πολύ μεγάλους σεισμούς. Ο λαός της Ιαπωνίας είναι πλήρως προετοιμασμένος επειδή τους βιώνει» σε αντιδιαστολή με την Τουρκία επεσήμανε ότι «το 60% των κτιρίων στην Τουρκία είναι παράνομα.»

Όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η εκτίμησή του για τον σεισμό της Κωνσταντινούπολης, ο Moriwaki προειδοποίησε πως «εάν υπάρξει σεισμός, είναι απαραίτητο να είμαστε έτοιμοι όπου κι αν γίνει. Δυστυχώς είναι απαραίτητο να επισκευαστεί το 50% των παράνομων κτιρίων. Είναι απαραίτητο να το κάνουμε πιο γρήγορα».
 
Top