Χιλιάδες καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, διοργανωτές εκδηλώσεων και πολίτες βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών την Κυριακή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την πολιτιστική ζωή της χώρας για να ανακόψει την εξάπλωση της αυξανόμενης παραλλαγής Όμικρον.

Ανεμίζοντας πανό και πλακάτ που έγραφαν «Η παράσταση πρέπει να συνεχιστεί», «Όχι σε αυτό το ηλίθιο διάταγμα», «Σε αντίθεση με την οικονομία, ο πολιτισμός μας εμπλουτίζει» και «Χωρίς πολιτισμό, δεν υπάρχει μέλλον», το πλήθος διαδήλωσε ειρηνικά παρά την καταρρακτώδη βροχή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει βάλει αδίκως στο στόχαστρό της τη βιομηχανία του πολιτισμού, με τους νέους περιορισμούς. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν για δύο ώρες στους δρόμους του Μον ντεζ Αρ, της ιστορικής συνοικίας των Βρυξελλών όπου στεγάζονται πολλά μουσεία.


Οι επικεφαλής πολλών πολιτιστικών θεσμών των Βρυξελλών, όπως του Βασιλικού Φλαμανδικού Θεάτρου (KVS) και της όπερας Λα Μονέ, κάλεσαν τους πολιτικούς να «αναθεωρήσουν» την απόφαση με βάση την οποία οι αίθουσες θεαμάτων κλείνουν από σήμερα. Το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη και ελήφθη «για προληπτικούς λόγους», λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον.

Σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTBF, πολλές κινηματογραφικές αίθουσες και άλλοι χώροι αγνόησαν την εντολή για «λουκέτο». Έτσι, ορισμένα θέατρα και πολλοί κινηματογράφοι, κυρίως στις Βρυξέλλες, το Ναμούρ και τη Λιέγη, αποφάσισαν να αψηφήσουν την απαγόρευση και να λειτουργήσουν σήμερα.



Μια άλλη διαδήλωση διαμαρτυρίας έγινε νωρίτερα στη Λιέγη, με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων ανθρώπων, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga.

Ανακοινώνοντας την Τετάρτη τα νέα μέτρα η κυβέρνηση σημείωσε ότι δεν σκοπεύει να επανεξετάσει την κατάσταση πριν από τις αρχές Ιανουαρίου. Δεν έδωσε όμως κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Καθαρά πολιτική απόφαση
Το 4ο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να υποχωρεί στο Βέλγιο, οι απόλυτοι αριθμοί μολύνσεων μειώνονται εδώ και τρεις εβδομάδες και οι ειδικοί που συμβουλεύουν την κυβέρνηση δεν είχαν εισηγηθεί σε αυτό το στάδιο νέα μέτρα για τον τομέα του πολιτισμού, μολονότι η κατάσταση παραμένει οριακή στα νοσοκομεία. Κάνοντας λόγο για «ανακολουθία» ή ακόμη και για «παραλογισμό», πολλοί ειδικοί του υγειονομικού τομέα κατήγγειλαν δημοσίως την απόφαση, δεδομένου μάλιστα ότι καφετέριες και εστιατόρια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν σε όλη τη χώρα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.


 
Top