Πολλαπλές εκρήξεις προκαλεί η μελέτη των καθηγητών Σωτ. Τσιόδρα και Θ. Λύτρα -για την τραγική κατάσταση στις ΜΕΘ και τους άδικους θανάτους εν μέσω πανδημίας- δημιουργώντας παράλληλα μείζον πολιτικό θέμα που αγγίζει προσωπικά τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και απειλεί ακόμη και με θορυβώδη πτώση την κυβέρνησή του.

Προς το παρόν, πάντως, η πρώτα παράπλευρη απώλεια καταγράφηκε στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς ο βουλευτής και πρώην υπουργός Παν. Κουρουμπλής που απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του της ΝΔ μίλησε για “δολοφονίες” διαγράφτηκε ακαριαία από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση πασχίζει με όλους τους τρόπους να κλείσει το θέμα που μπορεί ξαφνικά να φέρει καταιγιστικές και απρόβλεπτες εξελίξεις, αλλά σε αυτή την αγωνιώδη προσπάθειά της πέφτει από την μια αντίφαση στην άλλη. Κι όλα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν το δραματικό σκηνικό αναξιοπιστίας αφού ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ακόμη πριν από λίγες εβδομάδες στην Βουλή διαβεβαίωνε σε οργίλο ύφος ότι δεν έχει καμία ένδειξη σύμφωνα με την οποία υπάρχουν προβλήματα με τους ασθενείς του κορονοϊού είτε εντός είτε εκτός ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Κατά τους συντάκτες της, η επίμαχη έκθεση παραδόθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της τον περασμένο Μάιο στο “ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο”, το οποίο αν και δεν το κατονομάζουν δεν είναι άλλο από το Μέγαρο Μαξίμου. Μόλις ο κ. Λύτρας δημοσιοποίησε τη μελέτη οι κυβερνητικοί επιτελείς κεραυνοβολήθηκαν αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχέσεις τους με τον κ. Τσιόδρα τον τελευταίο καιρό βρίσκονταν ήδη και πάλι σε τεντωμένο σχοινί. Άλλωστε το πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι αυτονόητο από τη στιγμή που έχει χρίσει τον κ. Τσιόδρα προσωπικό του σύμβουλο και -εκτός από κατά καιρούς εύσημα που του έχει απονείμει- κατά τεκμήριο έχουν ανοικτή και διαρκή επικοινωνία.

Υπό το κράτος του φόβου για τις εξελίξεις, επιχειρήθηκε να στηθεί αμέσως ένα τείχος προστασίας γύρω από τον κ. Μητσοτάκη ώστε αυτός να παραμείνει σε κάθε περίπτωση στο απυρόβλητο. Αλλά κι αυτό έγινε κατά τρόπο άτεχνο και καθόλου πειστικό. Αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι η μελέτη δεν έχει τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού, δίχως να απαντήσει ποιος την παρέλαβε. Στη συνέχεια η αναπληρωτής υπουργός Μ. Γκάγκα επιχείρησε να αμφισβητήσει σε επιστημονικό επίπεδο την αξιοπιστία των ευρημάτων της. Το ίδιο έκαναν και ορισμένοι εκ των “προθύμων” επιστημόνων της επιτροπής ειδικών όπως ο Γκ. Μαγιορκίνης. Κι ενώ αίφνης ο άλλοτε “εθνικός σωτήρας” κ. Τσιόδρας μετατρεπόταν σε ...άσχετο από τους άλλοτε χειροκροτητές του, παρεμβαίνοντας στην Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος επαύξησε τη σύγχυση. Ομιλώντας εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου είπε πως “το αν γνωρίζαμε τη μελέτη είναι αδιάφορο, δεν τη γνωρίζαμε” εκστομίζοντας την απίστευτη δικαιολογία ότι “η κυβέρνηση καθημερινά δέχεται δεκάδες τέτοιες εισηγήσεις και στατιστικά στοιχεία”. Κατά τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού “πρόκειται για ήσσονος σημασίας ζήτημα” έστω κι αν αφορούσε όχι ένα από τα “δεκάδες καθημερινά θέματα” αλλά τη δημόσια υγεία εν μέσω πανδημίας και τις χιλιάδες θανάτων που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί...

Χωρίς η κυβέρνηση να απαντά ποιος τελικά είχε παραλάβει και σε ποιο επίπεδο έστω και αυτή την “ήσσονος σημασίας” μελέτη του κ. Τσιόδρα και του συναδέλφου του, τις τελευταίες ώρες έχει ξεκινήσει ένα περίεργο κρυφτούλι και έχει φουντώσει μια ακατάσχετη ονοματολογία πιθανών παραληπτών. Το τελευταίο όνομα που ενεπλάκη, με βάση τηλεοπτικά ρεπορτάζ, ήταν του γενικού γραμματέα δημ. υγείας του υπουργείου Υγείας Παν. Πρεζεράκου ο οποίος όμως το διέψευσε κατηγορηματικά. Ουδεμία γνώση επί του θέματος φέρεται να δηλώνει ότι έχει και ο Βασίλης Κικίλιας ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν υπουργός Υγείας με  αναπληρωτή υπουργό και αρμόδιο για τα νοσοκομεία αλλά και για το συντονισμό στην αντιμετώπιση της πανδημίας τον Βασίλη Κοντοζαμάνη ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου ως σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για τα ζητήματα αυτά.

Αν και στην Βουλή δήλωσε ότι “δεν τη γνωρίζαμε”, στην υπόθεση εμπλέκεται εκ των πραγμάτων και ο κ. Σκέρτσος ο οποίος είχε αρχίσει να λειτουργεί μετά το πρώτο διάστημα ως άτυπος υπουργός Υγείας κάνοντας μάλιστα και δηλώσεις ανά τακτά διαστήματα και αποτελώντας πάντως τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του κ. Τσιόδρα και του κ. Μητσοτάκη. Έστω και εάν δεν την παρέλαβε αυτός λοιπόν, πολλοί τον φωτογραφίζουν ως το πρόσωπο που γνωρίζει πώς έγινε η διαβίβασή της και εν πάση περιπτώσει έχει την ευθύνη να το βρει.

Κι ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η τύχη της εισαγγελικής έρευνας που διατάχθηκε, μολονότι θα ενσωματωθεί στην ευρύτερη προκαταρκτική εξέταση, το πρόσωπο – κλειδί του μυστηρίου σιωπά. Ο κ. Τσιόδρας μετά την αρχική δήλωση του περί “θλίψης για την πολιτική αντιπαράθεση”, χωρίς όμως να αναιρεί τίποτε από το περιεχόμενο της μελέτης, έχει αφήσει τον κ. Λύτρα να κάνει δηλώσεις στις οποίες επαναλαμβάνει διαρκώς ότι παραδόθηκε σε “ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο”, προκαλώντας έτσι ολοένα και μεγαλύτερα ρίγη αγωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Πάντως αν και δημοσίως τηρεί σιωπή ιχθύος, στο παρασκήνιο και τις ιδιωτικές του συζητήσεις ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της “κυριακάτικης δημοκρατίας”, ιδιαίτερα ενοχλημένος για τον τρόπο που τον αντιμετωπίζει πλέον το Μέγαρο Μαξίμου και την επιχείρηση αμφισβήτησης και απαξίωσής του. Σε ιδιωτικές συζητήσεις του ο κ. Τσιόδρας υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση αντί να απαξιώνει τα ευρήματα της μελέτης θα έπρεπε να τα αξιοποιήσει για να λάβει εγκαίρως και άλλα “απαραίτητα” κατ' αυτόν μέτρα ενόψει του πέμπτου κύματος της πανδημίας και δίχως να περιορίζεται μόνο στην ενίσχυση του εμβολιασμού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι πληροφορίες ότι ο κ. Τσιόδρας αφηγείται στους συνομιλητές του και άλλα συγκεκριμένα προβλήματα και γεγονότα για τα κενά στη διαχείριση της πανδημίας όλο αυτό το διάστημα, η τυχόν δημοσιοποίηση των οποίων θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμη ισχυρότερες εκρήξεις από την μελέτη που είδε το φως. Προφανώς, αυτό το λέει εν είδει “μηνύματος” στην περίπτωση που συνεχιστεί ο πόλεμος που καθοδηγείται εναντίον του από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να διασωθεί και να αποφύγει την πλήρη κατάρρευση ο κ. Μητσοτάκης...
Ανδρέας Καψαμπέλης
 
Top