Μετά από 27 μήνες ο κ. Τσίπρας διέβη τον εκλογικό ρουβίκωνα και αποφάσισε να ζητήσει εκλογές. Αν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε όφελος από τις πρόωρες εκλογές δεν θα ήσασταν εσείς αλλά εγώ κ. Τσίπρα, απάντησε ο κ. Μητσοτάκης παίρνοντας το λόγο για να κλείσει τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Πειρασμός να προκηρύξω εκλογές να δω τον πανικό του Τσίπρα
Πρέπει επίσης να σας πω ότι και στο παρελθόν υπήρξαν ουκ ολίγες ευκαιρίες που θα μου επέτρεπαν να είχα προκηρύξει πρόωρες εκλογές με τη βεβαιότητα ότι θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα για τη ΝΔ από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε την περίοδο του Ιουνίου του 2020.

«Δεν το έκανα κ. Τσίπρα γιατί δεν είμαστε το ίδιο, γιατί μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης απέναντι στις ανάγκες της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας και πηγή της ευημερίας είναι η πολιτική σταθερότητα και συνέχισε.

«Βλέπετε τα πάντα μέσα από το πρίσμα των εκλογικών σκοπιμοτήτων. Εσείς το 2025 είχατε διαβεβαιώσει ότι δεν θα προκηρύξετε εκλογές και το κάνατε τρεις μήνες μετά. Και λέτε ότι είμαι ψεύτης. Είναι ανέκδοτο» συμπλήρωσε. 

Ακολούθως, αφού τόνισε απευθυνόμενος πάντα προς τον Αλέξη Τσίπρα πως «ζητήσατε εκλογές όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα, αλλά γιατί φοβάστε ότι σε λίγο καιρό θα είστε τρίτο», σημειώνοντας ότι «η αιτία είναι δίπλα σας και οι αναταράξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία σας προκαλούν φόβο», υποστήριξε πως «θα ήταν μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα εκλογές σήμερα, για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας».

Συνεχίζοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
«Όμως ο βασικός λόγος που η χώρα έχει πετύχει αυτά που πέτυχε τους 287 μήνες είναι ότι έχουμε εγγυηθεί εντός και εκτός Ελλάδος τη σταθερότητα και πολιτική συνέχεια. Και αυτό μας επιτρέπει να δεχόμαστε επενδύσεις, να διεκδικούμε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ευνοϊκή μεταχείριση για τα ελληνικά ομόλογα. Αυτήν την σταθερότητα έχω ευθύνη να μην την διακινδυνεύσω και δεν θα το κάνω», εξήγησε.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει μια αντίφαση: «Από την μια η καταστροφική εικόνα για την πανδημία και την επέλαση της Όμικρον και της επιλογής σας να ζητήσετε σήμερα εκλογές, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει παρέλθει. Τι είναι αυτό που σας έκανε να αλλάξετε τη στρατηγική σας και να κάνετε κάτι που δεν είναι σπουδαίο; Όλες οι αντιπολιτεύσεις εκλογές ζητούν, αλλά αυτές προκηρύσσονται, όταν το επιλέγουν οι κυβερνήσεις».

Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε μάλιστα αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποια σχέση με τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος.

«Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της 4ετίας, όπως έχω πει πολλές φορές. Δεν αλλάζει η προσέγγισή μου στα ζητήματα θεσμικής συνέχειας και πολιτικής κανονικότητας. Βρήκα ενδιαφέρον και τολμώ να πω προβληματικό μια αναφορά σας στο τέλος ομιλίας σας. Σε κλίμα φόρτισης είπατε ότι «καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν. Να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση ενόχων και να κάνουν το συνταγματικό τους δικαίωμα» Αναρωτιέμαι. Με τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος έχετε κάποια σχέση; Τα ίδια λένε και αυτοί. Τις ίδιες ακραίες απόψεις. Είστε για μια ακόμα φορά στο περιθώριο της κοινωνίας» συμπλήρωσε.

«Στις εκλογές», συμπλήρωσε ο κ.. Μητσοτάκης, «οι πολίτες θα εκφραστούν ελεύθερα και θα κάνουν την επιλογή τους και εμείς θα κάνουμε τον απολογισμό μας. Έως τότε έχω υποχρέωση να διαφυλάξω την σταθερότητα και το πολιτική ομαλότητα. Αν εσείς θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε εξάρσεις και ανωμαλίες, κάντε το. Εσείς θα καταδικαστείτε διπλά από τον Ελληνικό λαό», είπε, κλείνοντας το θέμα των πρόωρων εκλογών.
 
Top