Την κήρυξη του νησιού της Ρόδου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητούν από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε το βράδυ της Δευτέρας το νησί.

Τα αιτήματα κατατέθηκαν χθες το βράδυ και αμέσως μετά συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφέρειας, όπου έγινε η αποτύπωση της κατάστασης όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι εκείνη την ώρα. Παράλληλα, ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος εξέφρασαν την οδύνη τους για τον χαμό 75χρονης γυναίκας στην Ιαλυσό, όταν τα ορμητικά νερά της βροχής πλημμύρισαν το σπίτι της.

Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων στη σύσκεψη του ΣΟΠΠ ήταν ότι, όσες προληπτικές ενέργειες κι αν γίνουν, δεν επαρκούν για να καλύψουν ελλείψεις, παραλήψεις και αστοχίες δεκαετιών, που έχουν τελικά, καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο δήμαρχος Ρόδου δεσμεύτηκαν να «τρέξουν» τις διαδικασίες αποκατάστασης των πληγέντων άμεσα, ώστε οι απαιτούμενες ενέργειες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Καταγραφή όλων των πλημμυρικών φαινομένων, ζημιών και καταστροφών σε οδικό δίκτυο και έργα υποδομής, φυτικό κεφάλαιο, γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον δήμο Ρόδου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομική Διεύθυνση.

2. Συντονισμός φορέων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων, από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον δήμο Ρόδου, ενώ ζητείται και η συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στην οποία εστάλη ήδη αίτημα από τον περιφερειάρχη, για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρου του νησιού της Ρόδου, αμέσως μετά την κατάθεση αντίστοιχου αιτήματος και από τον δήμο Ρόδου, στο οποίο περιγράφει αναλυτικώς την έκταση των ζημιών σε όλο το νησί.

3. Διάθεση μηχανημάτων δημοσίου και ιδιωτών, με τη συνδρομή όλων των φορέων, Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων περιφέρειας και δήμου Ρόδου, Πυροσβεστική, Αστυνομική Διεύθυνση, Στρατό και εθελοντικές ομάδες.

4. Καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις από την περιφέρεια, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και την ΔΟΥ Ρόδου και σε νοικοκυριά από τον δήμο Ρόδου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και την ΔΟΥ Ρόδου.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

 
Top