Με τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής να τάσσονται υπέρ, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη “Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις” ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης από την Ολομέλεια. Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που συνιστά μια ανάγκη για την σημερινή πραγματικότητα. «Δέχομαι την κριτική της Αντιπολίτευσης, αλλά όχι τουλάχιστον επί ζητημάτων τα οποία βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα. Διότι η πραγματικότητα είναι μία, αδιάψευστη και ουδείς μπορεί να ξεφύγει από αυτή. Κι όσο πιο εύκολα την δούμε, τόσο περισσότερο θα βοηθήσουμε την ελληνική κοινωνία», είπε ο κ. Τσιάρας.

Εξήγησε ότι ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να αλλάξουμε την νομική κουλτούρα στην πατρίδα μας και προς τούτο προέτρεψε να αναλάβουν όλοι την ευθύνη που τους αναλογεί. «Δεν είναι το ζήτημα απλά και μόνο να φέρουμε έναν καινούργιο θεσμό που απλώς θα δημιουργήσει μια διαφορετική λογική και σίγουρα θα αποφορτίσει το τεράστιο βάρος που υπάρχει στην ελληνική Δικαιοσύνη, το οποίο είναι οπωσδήποτε ένα μεγάλο ζητούμενο, αλλά να μπορέσουμε να προάξουμε μια διαφορετική κουλτούρα. Αυτή, που θα μας δώσει την δυνατότητα να εισάγουμε ένα διαφορετικό πνεύμα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης: της φιλικής και εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών. Αυτή είναι φιλοσοφία του νομοσχεδίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αφού παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι αυτοτελές και ολοκληρωμένο, το οποίο περιγράφει όλους τους όρους και όλους τους κανόνες της λειτουργίας του θεσμού της διαμεσολάβησης, χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική κοινοβουλευτική πραγματικότητα» ότι τα κόμματα στάθηκαν σε αυτή την λογική, παρά το ότι εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις.

«Όμως πρέπει με σοβαρότητα και ευθύνη να βλέπουμε όλοι την προσπάθεια που έγινε γιατί μόνο τότε μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί απέναντι στην ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε και προς επίρρωση των λεγομένων του, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου περισσότερες από 250.000 υποθέσεις επιλύονται με τον θεσμό της διαμεσολάβησης.

 
Top