Σημαντική μείωση παρουσιάζει το ποσοστό των εφήβων στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) και τα οποία προκαλούν ανησυχία.

Η μελέτη για τη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, 1η Δεκεμβρίου.

Όπως προκύπτει, το 2018 ένας στους τέσσερις 15χρονους (ποσοστό 26,4%) αναφέρει ότι είχε τουλάχιστον μία ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, σε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό τα αγόρια (34,3%) συγκριτικά με τα κορίτσια (18,6%). Διαχρονικά, από το 2002 στο 2018, το ποσοστό 15χρονων αγοριών που αναφέρει ότι είχε έστω και μία ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή δεν μεταβάλλεται σημαντικά (33,6% και 34,3%, αντίστοιχα). Στα κορίτσια, ωστόσο, το αντίστοιχο ποσοστό διπλασιάζεται κατά την παραπάνω περίοδο (από 9,6% σε 18,6%).

Από τους 15χρονους που συμμετείχαν στην έρευνα και ανέφεραν πως έχουν ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, το 2018 τρεις στους τέσσερις εφήβους (ποσοστό 75,6%) απαντούν ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας σεξουαλικής επαφής που είχαν έκαναν -οι ίδιοι ή ο/η σύντροφός τους- χρήση προφυλακτικού, αγόρια και κορίτσια σε παρόμοια ποσοστά (76,7% και 73,7%, αντίστοιχα).

Ανησυχία προκαλεί, όμως, το στοιχείο της έρευνας σύμφωνα με το οποίο ποσοστό 18,3% των εφήβων απαντά ότι δεν έκανε χρήση προφυλακτικού, ενώ 6,1% απαντά «δεν ξέρω». Σημειώνεται πως από το 2002 στο 2018, το ποσοστό των 15χρονων που αναφέρει χρήση προφυλακτικού μειώνεται σημαντικά από 86,9% σε 75,6%.

Μεταξύ των 15χρονων που αναφέρουν ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, δύο στους τρεις (ποσοστό 73,6%) την είχαν πρόσφατα (~15 ετών), ένας στους τέσσερις (ποσοστό 26,4%) στην ηλικία των 14 ετών ή νωρίτερα και ένας στους 10 (ποσοστό 9,7%) στη ηλικία των 13 ετών ή νωρίτερα. Το ποσοστό των αγοριών που αναφέρει ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή στην ηλικία των 13 ετών ή νωρίτερα είναι σημαντικά υψηλότερο (14,2%) από το αντίστοιχο των κοριτσιών (1,7%).

Η εμπειρία της πρώτης σεξουαλικής επαφής

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της μελέτης σχετικά με την εμπειρία της πρώτης σεξουαλικής επαφής, που είναι ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή το οποίο συμβάλλει στη σεξουαλική ανάπτυξη και έχει αντίκτυπο στις μελλοντικές σεξουαλικές εμπειρίες και συμπεριφορές, όπως σημειώνει το ΕΠΙΨΥ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 2018 ένα στα πέντε κορίτσια (ποσοστό 20,5%) και ένα στα 13 αγόρια (ποσοστό 7,9%) απαντούν, σχετικά με την πρώτη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή που είχαν, είτε ότι δεν ήθελαν πραγματικά να συμβεί είτε ότι θα προτιμούσαν να έχει συμβεί αργότερα. Επιπλέον, ένας στους επτά έφηβους (14,1%) που αναφέρουν ότι είχαν ήδη τουλάχιστον μία ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, απαντούν ότι πριν την πρώτη επαφή τους είχαν καταναλώσει αλκοόλ ή κάποια άλλη ουσία.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας, η Άννα Κοκκέβη, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη του Τομέα Επιδημιολογικών και Ψυχοκοινωνικών Ερευνών του ΕΠΙΨΥ, σημειώνει πως “βλέποντας ότι μια σημαντική μερίδα εφήβων είναι σεξουαλικά ενεργοί στην ηλικία των 15 ετών, τα στοιχεία του ΕΠΙΨΥ υπογραμμίζουν την ανάγκη για εντατικοποίηση, ήδη από το Δημοτικό, των προγραμμάτων και παρεμβάσεων αγωγής υγείας που αφορούν συγκεκριμένα στη σεξουαλική συμπεριφορά και υγεία”.

Υπογραμμίζει, όμως, πως “οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να βασίζονται σε σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές που σχετίζονται όχι αποκλειστικά και μόνο με τη σεξουαλική συμπεριφορά αυτή καθαυτή, αλλά με το σύνολο των παραμέτρων που την επηρεάζουν, όπως, για παράδειγμα, το φύλο, οι αλλαγές στο σώμα του εφήβου, η ποιότητα της επικοινωνίας με τους γονείς, το σχολικό περιβάλλον και η διαρκώς αυξανόμενη χρήση του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Top