Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας δεν εξετάζει τυχόν αναθεώρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου σχετικά με τη χρήση του υπηρεσιακού όπλου από τους αστυνομικούς, απαντά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε ερώτηση που είχαν καταθέσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και ο εκπρόσωπος του κόμματος, Κωνσταντίνος Χήτας, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές.

Οι κύριοι Βελόπουλος και Χήτας είχαν καταθέσει ερώτηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας να ενημερωθούν αν το υπουργείο έχει σκοπό να αλλάξει κάποιες τουλάχιστον από τις διατάξεις του νομικού πλαισίου, σχετικά με τις συνθήκες χρήσης του υπηρεσιακού όπλου από αστυνομικούς.

Στο κείμενο της ερώτησής τους, ανέφεραν ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί έξαρση των επιθέσεων σε αστυνομικά όργανα και αύξηση των ένοπλων επιθέσεων σε πολίτες και φορείς. «Δυστυχώς το νομικό πλαίσιο περί χρήσης όπλου είναι τόσο περιοριστικό, που όπως και οι ίδιοι οι αστυνομικοί δηλώνουν, έχει καταστήσει το όπλο αξεσουάρ της στολής τους», τόνιζαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε ενδεχομένως να αναθεωρηθούν τα δικαιώματα των αστυνομικών ως προς τη χρήση του υπηρεσιακού όπλου και ότι η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε σε διαφορετική εποχή με διαφορετικές κοινωνικές ανάγκες αναφορικά με την πρόληψη και την πάταξη εγκληματικών δράσεων.

Στην έγγραφη απάντηση που διαβιβάζει στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, υπενθυμίζει στους κ.κ. Βελόπουλο και Χήτα τις διατάξεις για τις αρχές που διέπουν τη χρήση πυροβόλου όπλου και βρίσκονται σε ισχύ και απαντά ότι την παρούσα χρονική στιγμή, δεν εξετάζεται από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η τυχόν αναθεώρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Top