Θυμόμαστε όλοι την προ δύο ετών εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντικατασταθούν όλες οι πλαστικές συσκευασίες με βιοδιασπώμενες -για την προστασία του περιβάλλοντος- αλλά και τη δυσαρέσκεια πολλών καταναλωτών σχετικά με τα χάρτινα καλαμάκια, τα οποία, σε αντίθεση με τα πλαστικά, χαλάνε έπειτα από λίγα λεπτά παραμονής εντός του υγρού στοιχείου.

Απ’ ό,τι φαίνεται, ωστόσο, οι καταναλωτές θα έχουν και έναν επιπλέον λόγο να αποφεύγουν τη χρήση των χάρτινων, καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, περιέχουν ουσίες που είναι ιδιαίτερα τοξικές για την ανθρώπινη υγεία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Aναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης αναφέρθηκε στα νέα επιστημονικά δεδομένα που προέκυψαν από την ανάλυση των χημικών ουσιών που περιέχονται στα χάρτινα καλαμάκια, τα οποία τελικά βλάπτουν και την υγεία μας αλλά και το περιβάλλον. Οπως ανέφερε, τα συγκεκριμένα καλαμάκια περιέχουν πολυ- και υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως εδώ και δεκαετίες.

«Εχει αποδειχθεί ότι βιομεγεθύνονται και καταλήγουν στο πιάτο μας. Εχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο οικοσύστημα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τις αντικαταστήσουμε, γιατί έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες», είπε ο κ. Θωμαΐδης και συμπλήρωσε ότι και άλλες ανακυκλώσιμες συσκευασίες και ιδιαίτερα οι χάρτινες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως για την προφύλαξη των τροφίμων, είναι επικίνδυνες για την υγεία.



Μάλιστα, όπως ανέφερε, η χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού στις συσκευασίες τροφίμων «έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων εδώ και καιρό», καθώς «δεν είναι μόνο αυτές οι ουσίες που υπάρχουν στο ανακυκλωμένο χαρτί». 

Για τη διαδικασία με την οποία αυτές οι επικίνδυνες ουσίες μεταφέρονται στα τρόφιμα και τελικά εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό ο καθηγητής του ΕΚΠΑ υποστηρίζει ότι «κάθε συσκευασία που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο μπορεί να δώσει κάποιες χημικές ουσίες μέσω μετανάστευσης, από το υλικό στο τρόφιμο», επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ποσότητες αυτές είναι απειροελάχιστες στα καλαμάκια.

Συμπλήρωσε δε ότι τα χημικά βρίσκονται παντού και ότι θα πρέπει καθημερινά να έχουμε στον νου μας ότι χρησιμοποιούμε πάρα πολλά προϊόντα καθημερινής χρήσης τα οποία περιέχουν βλαβερές ουσίες. «Ζούμε πρακτικά σε έναν χημικό κόσμο, επομένως η έκθεση σε χημικά είναι μια πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Και, φυσικά, αυτό είναι αντικείμενο μελέτης πάρα πολλών ομάδων διαχρονικά και έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» είπε, ενώ συμπλήρωσε, τέλος, ότι «δεν είναι τόσο μεγάλη η επικινδυνότητα από τη χρήση τους για 10 λεπτά ή για 20 λεπτά» και προέτρεψε τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν γυάλινες συσκευασίες, οι οποίες είναι και οι «πιο ασφαλείς», για την αποτροπή μεταφοράς βλαβερών χημικών ουσιών στο ανθρώπινο σώμα.
 
Top