Με χαμόγελα και χαρούλες μπροστά στους φωτογράφους και τις κάμερες «διανθίστηκε» η χτεσινή συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Μεϊμαράκη, στον απόηχο της ανοικτής κόντρας που ξέσπασε τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή τη δήλωση για τους «τζάμπα μάγκες».

Η συνάντηση συνοδεύτηκε και από διαβεβαιώσεις του Βαγγέλα ότι σε αντίθεση με το 2015 τώρα πρέπει να καταψηφιστούν τα μέτρα που φέρνει ο Τσίπρας, κάτι μισόλογα του στυλ «να δούμε και τι κάνουμε μέχρι να γίνουν εκλογές και φύγει ο Τσίπρας» και από διαρροές του μητσοτακέικου ότι «καλυπτόμεθα πλήρως από όσα είπε ο Βαγγέλης, διότι υπάρχει συναντίληψη…»

«Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» θα μπορούσαν, δανειζόμενοι τη γνωστή ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου από τον κλασσικό ελληνικό κινηματογράφο, να πουν ο πρώην και ο νυν αρχηγός της ΝΔ και να κλείσουν εκεί –ή να νομίσουν ότι κλείνουν - το θέμα. Διότι, πίσω από τα αμήχανα γελάκια και τις ‘’συναντιλήψεις’’, το πρόβλημα υπάρχει και ο εσωτερικός διχασμός στο γαλάζιο μαγαζί υπάρχει ντε φάκτο.

Ο Μεϊμαράκης πήγε στο ραντεβού υπό την απειλή, όλων των προηγούμενων ημερών, της διαγραφής σε περίπτωση που ξαναβγεί εκτός γραμμής. Ακόμη κι αν την γλίτωσε την τελευταία στιγμή, όταν έκανε εκείνη τη δήλωση στους δημοσιογράφους στους καναπέδες της Βουλής, το κλίμα στους μηχανισμούς της οδού Πειραιώς είναι εναντίον του και οι άνθρωποι του Μητσοτάκη δεν έχουν σταματήσει να λένε ότι «την επόμενη φορά θα του πάρει το κεφάλι». Για λόγους τακτικής λοιπόν σήμερα ο πρώην αρχηγός έδειξε νομιμοφροσύνη μπροστά στον νυν αφού άλλωστε το παιχνίδι παιζόταν και στο δικό του γήπεδο. Η «αντιμητσοτακική» πτέρυγα, που απαρτίζεται κατά βάση από τους καραμανλικούς, δεν θέλει να βρεθεί εκτός κόμματος και γι αυτό αποφεύγει την ευθεία σύγκρουση, αναδιπλώνεται όταν δει τα σκούρα και περιορίζεται στο αντάρτικο και τις δολιοφθορές.

Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος ο Μητσοτάκης δεν είναι τόσο δυνατός, ούτε εσωκομματικά, για να μπορέσει να προχωρήσει σε «εκκαθαρίσεις». Κάτι τέτοιο θα ήταν δίκοπο μαχαίρι γιατί μπορεί οι μισοί από τους δικούς του να του λένε ότι έτσι θα γίνει «αρχηγός», αλλά οι άλλοι μισοί βλέπουν ότι μια κρίση και διάσπαση στις σημερινές συνθήκες θα τον απομάκρυνε από την πρωθυπουργία.

Έτσι είναι υποχρεωμένος να κινείται κι αυτός στη γραμμή των συμβιβασμών και του «συμμαζέματος». Από τις πληροφορίες που συγκέντρωσα χθες το απόγευμα μάλιστα, προκύπτει ότι για να «αφοπλίσει» τον Μεϊμαράκη του έδωσε την υπόσχεση ότι στις επόμενες εκλογές θα τον βάλει πρώτο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας…

Ο Βαγγέλας, ως αρχηγός τον Σεπτέμβριο του 2015, δεν χρειάστηκε σταυρό. Επειδή όμως δεν έχει θητεύσει ως πρωθυπουργός, την επόμενη φορά θα έπρεπε να τρέχει –όπως και τον Ιανουάριο του 2015 μολονότι ήταν πρόεδρος της Βουλής- στις γειτονιές της Β’ Αθηνών για να ξαναβγει. Κι επειδή είχε ζοριστεί αρκετά και τότε, καταλαβαίνει ότι τώρα τα πράγματα θα είναι για τον ίδιο, με τους νέους μηχανισμούς σε βάρος του, πολύ πιο δύσκολα…

Η είδηση από την κουβέντα διάρκειας μιας ώρας λοιπόν είναι ότι με «αντάλλαγμα» την έδρα στο Επικρατείας θα υπάρξει ανακωχή μεταξύ Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη. Όμως αυτό δεν πρόκειται να λύσει το «γαλάζιο» πρόβλημα που είναι πολύ βαθύτερο. Αν ο Μητσοτάκης πάρει την εξουσία, θα πάρει για τα καλά και το μαγαζί από τους παλιούς ιδιοκτήτες. Γι αυτό και εκείνοι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουν με τίποτα να γίνει πρωθυπουργός. Η μάχη των δύο «οικογενειών» -καραμανλήδων και μητσοτάκηδων- θα είναι ολοκληρωτική…
Μαυρογαλιούρος. 
 
Top