Η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων κοστίζει πλέον ακριβότερα και μοιραία ήρθε η μείωση στην κατανάλωση.

Η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας στον καφέ ανέβασε σημαντικά τις τιμές του, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των καταναλωτών να περιορίσουν τις ποσότητες που καταναλώνουν. Σύμφωνα με το imerisia.gr, παράγοντες της αγοράς παρατηρούν σημαντική πτώση των πωλήσεων στα καφεκοπτεία που αγγίζει το 15%, ενώ την ίδια ώρα πολλοί είναι αυτοί που στρέφονται στον φθηνότερο καφέ ιδιωτικής ετικέτας που υπάρχει στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται και φαινόμενα λαθρεμπορίου. Όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για λαθρεμπόριο καφέ στη λαχαναγορά από χονδρέμπορους.

Επίσης άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για φορτηγάκια γεμάτα με καφέ από την Ιταλία που  έρχονται στο λιμάνι της Πάτρας, τον οποίο πωλούν χωρίς τιμολόγια και αποδείξεις ενώ ανάλογα φαινόμενα λέγεται πως έχουν παρατηρηθεί και στα βόρεια σύνορα της χώρας, με Βούλγαρους και Ρουμάνους να διοχετεύουν χύμα καφέ στην τοπική αγορά χωρίς τιμολόγια.

Πολλά καφεκοπτεία, κυρίως τα τοπικά που δεν ανήκουν σε κάποια αλυσίδα εκτιμάται πως δεν θα επιβιώσουν υπό αυτές τις σημερινές συνθήκες.
πηγη ΕΕΑ
 
Top