Την πρώτη θέση θα καταλάμβανε η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν εάν διεξάγονταν σήμερα εκλογές στη Γαλλία, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, μετά την απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, RN, θα κέρδιζε 235 έως 265 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, αυξάνοντάς τες σημαντικά από τις 88 που έχει σήμερα. Ωστόσο, ο αριθμός είναι μικρότερος από τις 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με την έρευνα της Toluna Harris Interactive for Challenges, M6 και RTL.
Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν θα μείωνε τον αριθμό των εδρών της στο μισό, από 250 σε 125-155, έδειξε η δημοσκόπηση. Τα αριστερά κόμματα θα μπορούσαν από κοινού να κερδίσουν 115 έως 145 έδρες.
Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι η Εθνική Συσπείρωση θα σχημάτιζε κυβέρνηση, με ή χωρίς συμμαχία με άλλους. Άλλα σενάρια περιλαμβάνουν έναν ευρείας κλίμακας συνασπισμό κυρίαρχων κομμάτων.
Ακόμα κι αν η RN κερδίσει την πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο, ο Μακρόν θα παραμείνει πρόεδρος για άλλα τρία χρόνια και θα εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική.
Αλλά θα έχανε τον έλεγχο της εγχώριας ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής πολιτικής, της ασφάλειας, της μετανάστευσης και των οικονομικών, κάτι που με τη σειρά του θα είχε αντίκτυπο σε άλλες πολιτικές, όπως η βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς θα χρειαζόταν την υποστήριξη του κοινοβουλίου για να χρηματοδοτήσει οποιαδήποτε βοήθεια με τον προϋπολογισμού της Γαλλίας .
«Είμαστε ακόμη σε σοκ», δήλωσε στο Reuters ο Εμανουέλ Πελερίν, βουλευτής από το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν. «Όλα δείχνουν ότι το RN θα κερδίσει μια σχετική ή απόλυτη πλειοψηφία. Αλλά αυτό αναγκάζει τους Γάλλους να σκεφτούν τι διακυβεύεται».
Σε αυτό το πλαίσιο, τα πολιτικά κόμματα αγωνίζονται για να επιλέξουν υποψηφίους και να συζητήσουν πιθανές συμμαχίες.
 
Top