Οι ηγέτες της ΕΕ απέτυχαν να επιβεβαιώσουν στη στήριξη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για άλλη μια θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη Δευτέρα το βράδυ, παρά τις διαβεβαιώσεις του Γάλλου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού Όλαφ Σολτς τις τελευταίες ημέρες ότι πλησιάζουν σε συμφωνία, είπαν τρεις διπλωμάτες της ΕΕ στο Politico.
«Δεν υπάρχει συμφωνία απόψε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αργά το βράδυ της Δευτέρας μετά το δείπνο των ηγετών.

Οι προσδοκίες ήταν υψηλές καθώς οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με την ελπίδα να μοιράσουν τις τέσσερις κορυφαίες θέσεις εργασίας του μπλοκ μεταξύ του σημερινού συνασπισμού του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων.
Στον απόηχο των ευρωεκλογών, προέκυψε πρόωρη συναίνεση σχετικά με τη Γερμανίδα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη Ρομπέρτα Μετσόλα από τη Μάλτα ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Εσθονή Κάγια Κάλλας ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.
Μετά τη συντριβή του κόμματος του Μακρόν από την ακροδεξιά στις εκλογές, η απόφασή του να διαλύσει το γαλλικό κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές είχε φαινομενικά επιταχύνει τις συζητήσεις για τις κορυφαίες θέσεις. Συνήθως, αυτές οι συζητήσεις διαρκούν εβδομάδες.
Τις τελευταίες εβδομάδες, άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν επίσης την ανάγκη για συνέχεια, δεδομένου του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και της πιθανής επιστροφής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Αλλά οι ελπίδες για μια γρήγορη συμφωνία εξαφανίστηκαν τη Δευτέρα το βράδυ καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο νικητής των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτησε περισσότερες παραχωρήσεις και περισσότερη εξουσία μεταξύ των κορυφαίων θέσεων εργασίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, το ΕΛΚ θέλησε να διορίσει εκ νέου τη φον ντερ Λάιεν και την Μέτσολα, που και οι δύο ανήκουν στην πολιτική τους οικογένεια. Επιπλέον, πρότειναν στους Σοσιαλιστές να χωριστεί η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο τμήματα διάρκειας 2,5 ετών — και το ΕΛΚ θα έπαιρνε ένα από αυτά.
Αυτό, με τη σειρά του, εξόργισε τους σοσιαλιστές, οι οποίοι ήλπιζαν να κλείσουν τη συμφωνία για τον Κόστα. Και αμέσως μετά τη διακοπή της συζήτησης, άρχισε το παιχνίδι ευθυνών.
«Το ΕΛΚ έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα αντίληψης με το S&D. Αυτό θα είναι δύσκολο να λυθεί», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

 
Top