Με ακάλεστη τη Ρωσία και με απούσα την Κίνα, η διάσκεψη αυτή έθεσε εξαρχής χαμηλά τον πήχη, την ώρα που ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την προέλασή του.
Απαραίτητη είναι η συμμετοχή της Ρωσίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες οποιασδήποτε μορφής όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ θα απαιτηθεί ένας «δύσκολος συμβιβασμός».
Το παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ Μπίν Φάρχαν Αλ-Σαούντ, μιλώντας από τη λεγόμενη «Διάσκεψη Ειρήνης» που διεξάγεται στη Λουκέρνη της Ελβετίας, με στόχο την εξεύρεση μιας πιθανής διόδου προς τη διαδικασία ειρήνευσης στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας.
Ο υπουργός τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία είναι δεσμευμένη για να βοηθήσει προς την κατεύθυνση τερματισμού του πολέμου και έστειλε σαφές μήνυμα: «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, η διεθνής κοινότητα να ενθαρρύνει οποιοδήποτε βήμα προς τη διεξαγωγή σοβαρών διαπραγματεύσεων που θα απαιτήσουν έναν δύσκολο συμβιβασμό, στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη που οδηγεί στην ειρήνη».

Οι ηχηρές απουσίες
Με ακάλεστη τη Ρωσία και με απούσα την Κίνα, η διάσκεψη αυτή έθεσε εξαρχής χαμηλά τον πήχη, παρά την παρουσία δεκάδων ηγετών χωρών της Δύσης (κι όχι μόνο) που κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια να βρεθούν διπλωματικές λύσεις στη σύγκρουση που διαρκεί ήδη περίπου δυόμισι χρόνια.
Αφενός, λοιπόν, η μη κλήση της Ρωσίας, δηλαδή του ενός από τα δύο εμπόλεμα μέρη, απονομιμοποιεί και αποδυναμώνει εξαρχής το όποιο αποτέλεσμα της Διάσκεψης, αφετέρου η απουσία της Κίνας (ισχυρής συμμάχου της Ρωσίας) είναι κάτι παραπάνω από ηχηρή. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η απουσία της Κίνας από τη διάσκεψη είναι πιθανώς ένα αποτέλεσμα των ρωσικών εκκλήσεων για τη μη συμμετοχή της. Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε με σαφήνεια ότι θα πρέπει να διευρυνθεί ο κύκλος των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία επεξεργασίας του σχεδίου ειρήνευσης.
Εξίσου ηχηρή είναι και η απουσία του ισχυρότερου συμμάχου του Κιέβου, δηλαδή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επέλεξε να μη συμμετάσχει, αλλά να στείλει στο πόδι του την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.
Σημειώνεται επίσης ότι η Διάσκεψη γίνεται εν μέσω περαιτέρω προέλασης του ρωσικού στρατού και στον απόηχο της απόφασης των G7 να εκμεταλλευτούν τους τόκους των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων για να χορηγήσουν πακέτο δανείων ύψους 50 δισ. δολαρίων προς στο Κίεβο – μια απόφαση που προκάλεσε την οργή της Ρωσίας και του προέδρου της Βλαντίμιρ Πούτιν.
 
Νέα αμερικανική συνδρομή και δηλώσεις
Μοιραία, οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν περιορίζονται μέχρι στιγμής στα ευχολόγια περί ανάγκης τερματισμού του πολέμου, ενώ οι ΗΠΑ (μέσω της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις) ανακοίνωσαν πως θα δοθεί νέα βοήθεια άνω του 1,5 δισ. δολαρίων για τον ενεργειακό τομέα, την ανθρωπιστική βοήθεια και την πολιτική άμυνα προς την Ουκρανία.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι μία απάντηση, αλλά μια συνταγή για επιθετικούς πολέμους στο μέλλον. Πρόσθεσε πως «χρειάζεται να υποστηρίξουμε μία συνολική, αναγκαία και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία. Μία ειρήνη που θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά και την εδαφική ακεραιότητά της».
Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί «μια δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό». Ανέφερε επίσης ότι «όλα όσα συμφωνηθούν (σε αυτήν τη σύνοδο) θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της ειρήνης την οποία έχουμε όλοι ανάγκη» και πρόσθεσε: «Θα δούμε να γράφεται Ιστορία στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής».
 
Top